Завантаження ...
banner
banner

Цілющі властивості продуктів бджільництва — інтерв’ю з ніжинським пасічником Михайлом Наконечним

Цілющі властивості продуктів бджільництва — інтерв’ю з ніжинським пасічником Михайлом Наконечним фото
Із давніх-давен продукти бджільництва: мед, прополіс, пилок, віск та інші є одними із найбільш значущих, популярних лікувальних і профілактичних засобів. До того часу, як полиці магазинів ще не були переповнені солодощами, а аптеки – синтетичними ліками, мед був незамінним натуральним продуктом в арсеналі будь-якої господині. Попри виклики сьогодення, є пасічники, які продовжують займатися цим ремеслом і розвивати його. Одним із них є корінний ніжинець Михайло Наконечний – спадковий пасічник у шостому поколінні. Його бабуся була бджолярем у 4-му поколінні. Він не з чуток знає про користь продуктів бджільництва, робить із них лікувальні та профілактичні настоянки.

Зима – час, коли люди частіше хворіють простудними захворюваннями і купують мед. Але як його правильно обрати? Також, задумуються над тим, які натуральні народні засоби на основі продуктів бджільництва допоможуть зміцнити імунітет без вживання хімії, якою і так переповнене наше життя.

Журналісти MYNIZHYN.com вирішили поспілкуватися з досвідченим пасічником Михайлом і дізнатися як обрати натуральний мед, які вікові обмеження при вживанні цього корисного продукту, чому він вирішив виготовляти лікувальні настоянки на прополісі, восковій молі, бджолиному підморі та ін., чи користуються попитом виготовлені ним цілющі настоянки,  які виклики постають перед бджолярами у наш час? Це лише маленька частина запитань, відповідь на які ви дізнаєтеся з нашого інтерв’ю.

– Що стало поштовхом до виготовлення лікувальних настоянок?

– Усе почалося з проблемами зі здоров’ям, почало боліти серце, були аритмії, тахікардії. Як ми знаємо, життя підштовхує нас до дій. Коли помер мій дідусь і мені лишилася у спадок пасіка, то я склав рамки, які мені були непотрібні, поклав спеціальні смужки, які за рахунок ефірних олій відлякують воскову міль. Приїхав через місяць і побачив, що їх все ж таки з’їли личинки молі. Ця ситуація співпала із проблемами зі здоров’ям. І я задумався над тим «Навіщо вона з’їла ті рамки?»  – це не може бути просто так. Відкрив інтернет і  дізнався, що настоянка на личинках воскової молі – це панацея від серцево-судинних захворювань та для підтримки імунітету. Я збираю личинки воскової молі, роблю настоянку. Після двох тижнів вживання цієї настоянки я забувся де в мене лежав валідол, а до цього бувало таке, що по дві упаковки випивав.



– Які настоянки виготовляєте?

– Виготовляю більше 5 різновидів лікувальних і профілактичних настоянок (різних варіацій). Роблю 2 різновиди настоянок на прополісі: 1) 20% настоянка прополіса на 70% спирті; 2) 20% настоянка на 40% спирті (в основному, для зовнішнього використання). Щодо настоянки на личинках воскової молі, то література пише, що потрібно брати личинки найменшого розміру 1,5 см але я на власному досвіді переконався, що чим більша личинка, тим кращий ефект. У більшої личинки більше поживних речовин, які краще переходять в розчин. Також, виготовляю настоянки на продуктах життєдіяльності личинок воскової молі, адже вони багаті ферментом цераза. Цей фермент розщеплює не лише віск, а й оболонку збудника туберкульозу – паличку Коха. Ця настоянка використовувалася в давнину, як ліки від туберкульозу. Також, ця настоянка розчиняє бляшки на судинах та виводить холестерини, укріплює стінки судин. Роблю настоянки на бджолиному підморі та багато інших.

*Бджолиний підмор – тіла померлих медоносних бджіл.


Фото: Медова продукція та пилок

– Як думаєте, чому люди в своїй більшості віддають перевагу аптечним засобам?

– Дуже часто люди очікують швидких результатів. Простіше купити таблетку, один раз на тиждень проковтнув і ніби й нічого не болить. А з настоянками немає миттєвого результату, тут більше спрацьовує правило «вода камінь точить». Якщо таблетка відразу прибирає симптоми, то настоянка усуває причину, а це достатньо довгий процес (на це може піти не один місяць).

– Скільки часу йде на виготовлення однієї настоянки?

– Це залежить від різновиду настоянки. Зробити настоянку на личинках воскової молі – це досить клопіткий процес  і за нього беруться одиниці. Для  50 мл (яких вистачає на 10 днів вживання) потрібно близько 150 личинок. Я беру старі рамки, у мене зроблений молярій із пластикового харчового відра, замість кришки – сітка із нержавіючого матеріалу і туди складаю старі соти, які їсть міль і росте. Після чого я відбираю більші личинки, а дрібні лишаю, щоб підростали. На 50 мл. настоянки я витрачаю близько 2 годин на перебирання личинок. Через те, що дуже висока собівартість за рахунок витрат власного часу, то виготовляю цей вид настоянки переважно для себе та рідних. До прикладу, настоянка на прополісі: береться прополіс 20 г і 100 мл. 70%  спирту. Прополіс бажано розтовкти, щоб було легше це зробити його необхідно попередньо покласти на 3 - 4 години в морозилку. Після чого обгортаю у щільну тканину і розбиваю молотком, щоб подрібнити. І протягом двох тижнів настоюється в темному місці, мінімум 1 раз на день необхідно перемішувати.


Фото: Настоянки


Фото: Прополіс

– Чи є правила, яких варто дотримуватися при заготівлі сировини для цілющих настоянок?

– Так, є певні нюанси, які варто знати. Є такий кліщ вароа, який шкодить бджільництву. У боротьбі з ним бджолярі змушені обробляти пасіку спеціальними хімічними засобами, а робиться це у кінці сезону (на зиму). Досить часто люди використовують бджолиний підмор, збирають його весною, коли взимку частина бджіл помирає і осипається на дно вулика. Потім цей підмор збирають і роблять на ньому настоянки, то це не є добре, адже та хімія якою обробляють бджіл залишається у ній, на її поверхні та на рамці. Такі рамки не підходять для молярія та вигодовування молі для настоянок.


Фото: Михайло Наконечний

– Чому продукти бджільництва вважаються дуже корисними?

– Є два основні продукти бджільництва – це мед і пилок (перга). Мед міститься в собі понад 300-та корисних складових: вітамінів, мікро- та макро-  елементів, органічних кислот, вуглеводів, ферментів та багато іншого. Також у меді є фермент – глюкозаоксидаза – природний антисептик. При  збільшенні вологи у меді він вступає в реакцію з глюкозою і розщеплює її до глюконової кислоти і перекису водню. Навіть колись космонавти пили перекис водню з водою (були цілі системи по правильному вживанню). Я всім рекомендую вживати медовий коктейль зранку натщесерце: чайна ложка меду на склянку теплої води, дати настоятися 5 хвилин і випити. Вченими було доведено, що такий медовий коктейль дуже схожий по своєму складу на плазму крові. Якщо у людини незбалансоване харчування, то такий напій допоможе поповнити запас корисних мікроелементів.

– Як з’ясувати чи купуєш справжній мед, а не підробку?

– На око дуже складно визначити, тому я раджу купувати мед у знайомих бджолярів, до яких можна завітати на пасіку і перевірити з яких рамок качається, з біленьких та чистеньких, чи з чорних. Справжній мед завжди кристалізується, це лише питання часу. До прикладу, соняшниковий мед швидко кристалізується, може через тиждень загуснути. А штучний мед (виготовлений із цукру) навпаки – не кристалізується. Також, якщо справжній свіжовикачаний мед залити в ємність і накрити, то на ньому обов’язково утвориться біла пінка (пилок).


Фото: Михайло Наконечний


Фото: Медова продукція

– Чи є вікові обмеження щодо вживання меду?

– Є рекомендації не давати мед дітям до 5 років. Ці рекомендації прийшли до нас з Америки та Західної Європи. Там у меді можна виявити збудники ботулізму. Він може знаходитися на квітах і разом з нектаром можливе його занесення у невеликій кількості до вулика. У дорослої людини імунітет достатньо легко справляється з цими мікродозами і немає ніякої шкоди, а у дітей немає такого розвиненого імунітету і вони дуже чутливі до цього. Але у нашій місцевості такі історії не спостерігалися, ми давали мед своїм дітям, наносили менше сірникової головки на соску. При вживанні будь-яких продуктів, не тільки бджільництва, варто поетапно вводити нову речовину у свій раціон. Якщо людина ніколи в житті не їла меду, а тут з’їсть ціле відерце, то стовідсотково буде алергія.

– Чому пасічників стає менше?

– Галузь бджільництва зараз знаходиться не в кращих умовах. Перший нюанс, на полях використовується дуже багато хімії. Довести факт, що фермер потруїв бджіл майже неможливо. Бджолярі самі мають заплатити за аналізи і довести в суді, що постраждали. Немає захисту бджолярів на державному рівні (на практиці довести факт потрави бджіл дуже складно). Є розписані інструкції щодо обробітку полів хімічними речовинами але не всі фермери їх дотримуються. Другий нюанс, мало купується мед у роздріб. До прикладу, наш Ніжинський район вживає від 20 до 40 тонн Рошенівських цукерок на тиждень. Тенденція: люди стали їсти більше цукерок, ніж меду.
Відсутність реклами продуктів бджільництва робить нашу галузь збитковою. Бджоляр знає як добути якісний продукт у достатній кількості, але не знає як його реалізувати. Частіше мед сприймають, як ліки, а не як солодощі і замінники цукру. Цукерки витіснили вживання меду. Років 100 тому, коли не було цукру, то бджолярі шанувалися. Ще Альбер Ейнштейн говорив: «Через 4 роки після загибелі останньої бджоли – загине людство». Бджоли запилюють близько 50% критично важливих для харчової промисловості рослин. Основна недооцінена праця бджіл – запилення. Якщо бджолярська галузь занепаде, то це відчується дуже сильно і на городині, і на садовині.


Фото: Свіжий мед

– Що порадите пасічникам-початківцям?

– Якщо людина хоче дійсно зайнятися бджільництвом, як хобі, то потрібно зважати на те, що бджоли – це організм до якого потрібно відноситися з усією відповідальністю. Вони потребують уваги та достатньо досвіду. 

Своїми знаннями з бджільництва Михайло активно ділися з усіма охочими на своєму YouTube-каналі.

Його дружина активно допомагає йому в цьому. Вони неодноразово проводили зустрічі з дегустаціями для усіх, хто бажає відкрити для себе цілющі властивості продуктів бджільництва.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: