Завантаження ...
banner
banner

Чому нам сняться жахіття під час війни та що з ними робити: поради психолога Олександра Пісоцького

Якість сну страждає через стрес, раптові прокидання посеред ночі через повітряні тривоги або звуки вибухів. До цього всього додаються й нічні жахіття, які переїжджають з денних новин у запалену підсвідомість під час сну.

 MYNIZHYN.com запитав у кандидата психологічних наук, доцента НДУ ім. М. Гоголя; практичного психолога Олександра Пісоцького  - чому сняться жахіття і як з ними впоратися?

Взагалі, сон – унікальне явище. З одного боку – відпочинок для організму, а з іншого – можливість «опрацювати», зрозуміти проблему, яка для людини наразі є актуальною. Але мова сновидіння – мова символів, які потрібно ще «розгадати», а це потребує вже свідомих зусиль від людини. Нерідко, після снів, людина вже знає як розв’язати складне для себе питання, у якому напрямку діяти.

Останнім часом значно зросли випадки, коли у снах людина бачить і жахіття. Основними причинами яких вважаються хронічна втома, стрес, тривога, негативні бурхливі події. Всі ці причини є наслідками війни. Проте причини достатньо часто є суто індивідуальними!
Чи можна цьому зарадити? Так, можна.

По-перше, якщо це поодинокий випадок, спробуйте пригадати, що саме (яка подія) передувало появі нічного кошмару та подумайте, що саме варто зробити, іншими словами проаналізуйте ситуацію із якою пов’язуєте свій сон.
По-друге, коли немає видимих причин і сновидіння пов’язуєте зі втомою, спробуйте дотримуватися порад щодо здорового сну, серед яких дотримання режиму сну, не переїдати на ніч (вечеря не пізніше, ніж за три години), не вживати каву після 18.00, намагайтеся прогулюватися на свіжому повітрі перед сном від 20 до 30 хвилин. Якщо не виспалися вночі, спробуйте поспати вдень, щоб організм мав можливість відпочивати
По-третє, коли поспіль слідує низка таких кошмарів, подбайте про те, щоб не читати перед сном новини (не листайте стрічку у смартфоні), відмовтеся від алкогольних напоїв, від ліків, що мають стимулюючий ефект (збуджують організм) і які порадили знайомі, а не лікар. Загалом не шукайте «чудодійних» порад від знайомих, бо вони, в силу тих чи інших причин, можуть вам не допомогти.
По-четверте, спробуйте відмовитися від перегляду трейлерів, детективів, адже наш мозок сприймає «вбивство з екрану» як справжнє (науково доведений факт) і тому відповідним чином і реагує. Краще перегляньте якусь комедію, послухайте приємну і спокійну музику або займіться тим, від чого отримуєте задоволення! Якщо можете, спробуйте змінити обстановку – поїдьте на кілька днів і відпочиньте у безпечному місці, звісно, коли це можливо.
По-п’яте, коли бачите, що самі неспроможні впоратися, а емоційну рівновагу втрачаєте й надалі, то у такому випадку краще буде сходити на консультацію до практичного психолога чи психотерапевта.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: