Завантаження ...
banner
banner

На потреби ЗСУ: скільки коштів спрямовано з бюджетів Чернігівщині в 2023 році

На потреби ЗСУ: скільки коштів спрямовано з бюджетів Чернігівщині в 2023 році фото

У 2023 році сумарно з місцевих бюджетів Чернігівщини на потреби ЗСУ та оборони направили 541 мільйон гривень, - пише Суспільне Чернігів.

Про це сказав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус під час спілкування з журналістами 2 січня.

"У 2023 році «військового» ПДФО з місцевих бюджетів вилучили майже мільярд (925 мільйонів) гривень. Це залишок, який почав вилучатися за жовтень-грудень. У 2024 році ця сума, за нашими підрахунками, складе 3,7 мільярда гривень".

Також Чаус додав, що вилучення "військового" ПДФО внесло свої корективи у плануванні бюджетів громад.

Раніше В'ячеслав Чаус коментував зміни до бюджетного кодексу, який пропонув переспрямувати "військовий" ПДФО із місцевих бюджетів у державний, тим, що ми маємо збудувати повноцінну обороноздатну країну і, відповідно, озброєння власного виробництва.

Нагадаємо, 12 вересня у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу, який пропонує переспрямувати військовий ПДФО із місцевих бюджетів у державний. Цим законопроєктом уряд пропонує, зокрема, з 1 жовтня 2023-го по 31 грудня 2024-го військовий ПДФО спрямувати на розвиток оборонно-промислового комплексу. Зі слів Дениса Шмигаля, Україна має наростити виробництво власних дронів, озброєння та боєприпасів, а гроші з військового ПДФО підуть на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

Представники місцевого самоврядування Чернігівщини, з якими поспілкувалося Суспільне, вважають, що для їхніх громад такий перерозподіл доходів від податків буде негативним і Чернігівщина може втратити у 2024 році 3,5 мільярди гривень.

Вже 8 листопада 2023 року Верховна Рада України підтримала у другому читанні в цілому законопроєкт №10037, який перенаправить "військовий" ПДФО з місцевих бюджетів до армії.

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: