Завантаження ...
banner
banner

Михайло Януль вирішив зберегти 340-річний дуб на Ічнянщині

Михайло Януль вирішив зберегти 340-річний дуб на Ічнянщині  фото
Михайло Януль вирішив зберегти 340-річний дуб
Пише 
Вісник Ч

«Віковий дуб — красень Іржавця» — так називається ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, за створення якої проголосувала облрада. Мова про село Іржавець, що на Ічнянщині.
Орієнтовний вік дуба — 340 років, висота — 28 метрів, обхват стовбура — 3,2 метра. За переказами старожилів, дерево залишилося від діброви, що була на схилі правого берега тутешнього ставка Галичів. Хто і коли під ним зупинявся, можна лише припускати. Уродженці села — Дмитро Ревуцький, український музикознавець, фольклорист, літературознавець, та Левко Ревуцький, композитор.
1843 року проїздом зупинявся Тарас Шевченко. На засланні в Орській фортеці він написав поему «Іржавець».
— Ініціатор ідеї стосовно дуба — Михайло Януль, киянин. Неподалік того місця, де росте дерево, — обійстя рідні його дружини, — пояснює Сергій Сирота, староста Іржавця Ічнянської громади.
— Сергію Олександровичу, об’єкт потребує вкладень з бюджету громади?
— Міська рада виділить земельну ділянку. Нададуть офіційний статус. Люди і так доглядають за деревом. Уже кілька років воно огороджене. Табличку готуємо.
— Яка користь селу від створення ботанічної пам’ятки?
— Додасться ще одна офіційна локація для проведення екскурсій. Адже в Іржавці музей-садиба Ревуцьких.
— Як приїхав десять років тому в село, відразу звернув увагу на цього велетня. Люди пустили б його на дрова, а я відчув у ньому дух віків. Дерево починало сохнути. Його оповив хміль. Кинувся розчищати. Обрізав сухе гілля, викосив бур’яни, посіяв газонну травичку, — розповідає 63-річний Михайло Януль, пенсіонер.
— Як визначили вік?
— Восени приїздила група: заступник міністра екології, кандидат біологічних наук. Заміряли дуб і за спеціальною таблицею визначили приблизний вік. На висоті метр тридцять від землі обхват стовбура три метри. Шикарнючий! Щоб усвідомити, наскільки він великий, треба підійти близько.
* * *
Це не єдиний унікальний дуб на Чернігівщині. Є «Цар-дуб» — ботанічна пам’ятка природи місцевого значення на околиці села Рихли, у Холминському лісовому господарстві. Його окружність — 650 сантиметрів, діаметр стовбура — 1,8 метра, висота — 24 метри.
Ще є дуб Мазепи поблизу села Мезин на Коропщині. Існує легенда, що дубу майже 400 років, біля нього шведський король Карл ХІІ та гетьман Іван Мазепа спостерігали за переправою військ через Десну.

Валентина Остерська
На фото Михайло Януль з дружиною Ларисою.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: