Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині затримують пайові виплати: у чому причина

На Чернігівщині затримують пайові виплати: у чому причина фото

Не всі орендарі паїв розрахувалися з власниками землі. Зазвичай старалися це зробити до нового року. Нині вперше за багато років затримки, - повідомляє Час Чернігівський.

—  Але не критичні, — заспокоює Василь ЖУК, заступник начальника департаменту агропромислового розвитку ОВА. — В області 1400 великих і малих агропідприємств. Якщо власники паїв хочуть отримати виплати продукцією, то орендарі роздають зерно в кінці літа, на початку осені. З такими власниками вже, думаю, усі розрахувалися. Але переважно беруть грошима. Підприємства, що паралельно займаються, наприклад, молочною або іншою галуззю, за рахунок іншого виду доходу покрили пайові виплати.

За словами Василя Жука, декілька звернень уже було від власників паїв: чи будуть платити, чи ні. Чиновник зв’язувався з представниками.

— Кажуть, що поступово сплачують. Є підприємства, що зараз у важкій ситуації. З орендованою землею вздовж кордону. Доступу до земель немає, поля заміновані або зовсім поряд з кордоном, і кожен день обстріли,  — каже представника ОВА.

Він розповів, що ціни на зерно не радують, з експортом проблеми.  Тонна кукурудзи в період з 19 по 26 грудня коштувала 5383 гривні (за даними зернотрейдерів).

Якщо орендують землю громади або державну, звертаються до влади з проханням звільнити від сплати податків. Сплата оренди приватної власності — відносини між орендарем та орендодавцем. Тут уже кожен домовляється індивідуально. Просто сказати, що не хочу платити, — так не може бути. Усе треба юридично прописувати.

— Якщо орендар довго не виплачує, власник може або розірвати договір, або звернутися до суду. Але, я думаю, наші аграрії будуть працювати. Це тимчасові труднощі.


Авторка: Юлія СЕМЕНЕЦЬ, "Вісник Ч"



 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: