Завантаження ...
banner
banner

Як правильно годувати пташок: розповідає зоолог Сергій Пасічник

Зазвичай взимку птахам дуже непросто знайти їжу. Тому вони залюбки заглядають з надією у підготовлені людьми годівнички. Щоб допомогти їм вдало перезимувати, потрібно знати деякі тонкощі, які є дуже важливими у виживанні пташок.

Про них журналісти MYNIZHYN запитували у кандидата біологічних наук, зоолога Сергій Пасічника.

Фото: Сергій Пасічник

– Які основні принципи годування птахів можна визначити, щоб забезпечити їм необхідну харчову базу?

– Найкращий корм – це несмажене насіння соняшника. Можна також використовувати висівки, вівсяні пластівці, полущені грецькі горіхи, потовчені зерна кукурудзи, свіже несолоне сало тощо. Категорично не можна використовувати перчені, солоні, пряні, кислі та жарені продукти, будь-який хліб та дріжджеву випічку.

– Як обрати правильний вид корму для різних видів птахів, щоб забезпечити для них комплекс необхідних поживних речовин?

– У нашій місцевості найчастіше в годівниці залітають синиці: велика, іноді блакитна, ще рідше довгохвоста. Також можуть залетіти повзики, дятли, костогризи. У більшості це комахоїдні птахи, які навіть взимку в різних схованках знаходять комах. Тому ми лише підгодовуємо птахів.
Деякі орнітологи взагалі вважають зайвим підгодівлю, але вищевказані корми вдало доповнюють раціон птахів рослинними жирами та вуглеводами. Дехто готує складні суміші з круп, тваринних жирів, вітамінних добавок, але більшість цим не переймається. Для мігруючих дроздів, снігурів або омелюхів можна готувати ягоди калини або горобини, але ці плоди є і в природі. Можна для цих птахів розкидати шматочки гарбузу, але їх потрібно весь час заміняти, адже вони промерзають на морозі.

– Які переваги і недоліки годування птахів, наприклад, зерном зі спеціально призначеною для цього готовою сумішшю?

– Зерно будуть їсти лише рослиноїдні птахи, наприклад, костогризи або всеїдні, такі як горобці і голуби. Синиці, до слова, взагалі не їдять зерно.

– Як правильно розміщувати годівниці для птахів так, щоб вони були безпечними та зручними? На які моменти слід зважати при виготовленні годівниць?

– Годівниці роблять як вкрай прості, з пластикових пляшок з вирізом, так і більш складні, дерев'яні будиночки або з дозатором корму. Головне, щоб корм не просипався в сніг і до годівниць не могли дістатися коти, але щоб вони були зручними в обслуговуванні.
Основне правило: якщо почали годувати, то не можна припиняти аж до весни, до сходу снігів. Птахи налаштовуються на підгодівлю, і перерви можуть спричинити загибель птахів, що розраховують на неї.

– Чи є особливості годування птахів у різні пори року?

– Підгодовувати бажано лише у зимовий період, коли лежить сніг, особливо коли утворюється льодова корка після відлиг та морози нижче -10. У березні підгодівлю можна припиняти.


Пам’ятайте, що допомагати треба правильно, бо не всяка допомога пташкам піде їм на користь.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: