Завантаження ...
banner
banner

Війна і знання: як на Чернігівщині змінилася якість знань учнів (Відео)

Війна і знання: як на Чернігівщині змінилася якість знань учнів (Відео) фото

Пандемія коронавірусу, карантин, повномасштабне вторгнення.
Всі ці події мають негативний вплив на українців, а особливо це стосується дітей, їх психологічний стан та освіту.
Школярі були змушені певний час не навчатися, навчатися онлайн, а деякі школи Чернігівщини і зараз не можуть перейти на офлайн-навчання. Найскладніша ситуація в прикордонних областях, оскільки через постійні обстріли та безпекову ситуацію освітній процес у школах неможливо повноцінно відновити.

Повідомляє cheline.com.ua

«Діти хочуть іти в школу саме для навчання офлайн, а також батьки зацікавлені в тому, щоб діти навчалися, повноцінно здобували знання, якісні знання, щоб вони мали можливість конкурувати з дітьми, які проживають на інших територіях України», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Повномасштабна війна погіршила доступ до освіти, негативно вплинула на якість освітнього процесу й успішність.

«Якість отриманої інформації, освітніх послуг знизилася. Державна служба якості освіти періодично проводить такі опитування. Якщо порівняти 2021 рік до вторгнення та 2023 рік і за рівнем участі дітей в олімпіадах, і за кількістю 200-бальників під час національного мультипредметного тесту, то кількість дітей, які отримали 200 балів, удвічі менша ніж 2021 році», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Школи області вимушено підлаштовуються під нелегкі умови.

«Ми навчаємо, ми тренуємо, ми беремо участь у змаганнях різних рівнів, ми маємо здобутки і в мультимедійному тесті – 200-бальник є, і в конкурсах учнівської творчості. Нічого не змінилося. Освітній процес – це машина, яка працює завжди і за будь-яких умов. Педагоги вміють пристосовуватися до наших умов, тих, що маємо на сьогодні», — Олена Кресс, начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

Проте аби навчання було якісним, освітяни переконані, що варто його реалізовувати саме в школах, оскільки освіта онлайн має низку недоліків, зокрема, не всі учні мають доступ до Мережі та не всі вмотивовані до здобуття знань.

«Це має бути виключно офлайн-навчання, очне, в класі, з відповідними методичними матеріалами, з використанням новітніх технологій. STEAM-освіта, робототехніка, класи хімії, фізики тощо, аби діти мали можливість здобувати якісну освіту. І ми над цим працюємо», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Війна, руйнування закладів освіти, спричинене обстрілами ворога, відсутність у школах укриттів – усе це негативно впливає на освіту та її якість. Проте наразі головною є безпека учнів, тому вся система освіти змушена адаптуватися до таких умов, аби і в ці нелегкі для країни часи школярі отримали потрібні знання.



Журналіст: Оксана Замятіна
Оператор: Сергій Бутько

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: