Завантаження ...
banner
banner

В одному з смт Чернігівщини бунт через підвищення комуналки: подробиці

В одному з смт Чернігівщини бунт через підвищення комуналки: подробиці фото
«Бабський бунт» у Ріпках через ціни на воду зібрали 16 січня, - повідомляє Вісник Ч.

За куб води тепер тут платять вдвічі більше: замість 30,76 гривень — 62,66, а за каналізацію подорожчало у 2.5 рази - 158,18 гривень замість 63,89. У центрі селища, біля ялинки, зібралося зо три сотні ріпчан, переважно жінки. Пояснюють: сини, батьки, брати у війську, от і зібрався жіночий фронт та пенсіонери. Люди вийшли, аби їм пояснили, чому зросли тарифи на воду, каналізацію. Активісти пішли до Сергія Гаруса, селищного голови, та Миколи Качана, керівника КП «Водпостач». Проте їх відповіді також нічого не прояснили. Тому вдруге зайшли в селищну раду. Вимагали незалежної перевірки фінансово-господарської діяльності КП «Вод­постач». Звернулися з приводу її проведення до управління Держпродспоживслужби, але людям відмовили, бо на час воєнного стану перевірок не проводять.

Також хочуть, аби була проведена економічна експертиза обчислення нових тарифів і надана правова оцінка рішенням, прийнятим виконкомом, адже орган місцевого самоврядування погоджує і затверджує тарифи. Чи не вважають активісти, що зібрання невдоволених під місцевою радою в прикордонній громаді під час воєнного стану лише на радість ворогам? Кажуть, така громадська активність спровокована діями місцевої влади.

57-річний Сергій Гарус, селищний голова Ріпок, пояснив, що останні три з половиною роки тарифи не піднімалися. Різниця між діючими цінами і реальною вартістю покривалася за рахунок місцевого бюджету. Наразі ситуація з наповненням бюджету гірша. Нові тарифи економічно обгрунтовані. У них чимало складових. Наприклад, при затвердженні попередніх тарифів ціна електроенергії була дві гривні 30 копійок за кіловат, нині 8,40. Мінімальна зарплата була 4600, зараз 7100. Щороку кількість споживання води зменшується, затрати на обслуговування комунікацій — ні. Ще з літа інформація з розрахунками була викладена на сайті громади. І порадив за потреби звертатись до Антимонопольного комітету.

Автор Валентина Остерська


Джерело: Вісник Ч

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: