Завантаження ...
banner
banner

Середня вартість обіду в школі на Чернігівщині: реформація харчування дітей

Середня вартість обіду в школі на Чернігівщині: реформація харчування дітей фото

«Ти щось їв сьогодні у школі?», - «Ні, бо було несмачно. Я такого не їм». Вам знайомі такі діалоги з дітьми? Столові у школах досі в нашій уяві часто асоціюються із запахом підгорілої риби чи чогось ще менш приємного. На жаль, саме такий спадок традиційного шкільного харчування перейняла українська шкільна система від радянської, - пише 0462.ua.

Але, на щастя, в останні роки в Україні ми спостерігаємо позитивні зміни. Про те, що змінилося, і про те, що ще має змінитися, розповідали 16 січня на регіональному форумі із питань реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року. Серед учасників були присутні представники чернігівської місцевої влади, а також ректори та директори освітніх закладів.

Розпочався форум із відеозвернення до учасників Олени Зеленської, за ініціативи якої реформа шкільного харчування, власне, і була розпочата. Перша леді України наголосила, що нагодувати дітей корисно та якісно – це не менш важливо, ніж зігріти, чи облаштувати укриття, адже це частина їхньої безпеки та впевненості в тому, що дорослі їх захищають.

Відеозвернення, Фото: Валентина Гавриленко

Відеозвернення, Фото: Валентина Гавриленко

Разом ми вже багато втілили: розробили і затвердили стратегію реформи до 2027 року, оновили законодавчі бази, тому є можливість мати прозорі та зрозумілі механізми впровадження змін. Модернізуємо кухні, їдальні в школах та садочках. А менше місяця тому, в кінці грудня, закінчилося будівництво першої в Україні фабрики кухні. Підвищуємо кваліфікацію кухарів, запускаємо кулінарні хаби, розробляємо навчальні програми, формуємо спільноту агентів змін, – розповіла Олена Зеленська.

«НЕ МОЖЕ ПОРЦІЯ У ШКОЛІ КОШТУВАТИ 8, 12, 20 ГРН.»

Ще з 2021 року, коли розпочалося впровадження реформи, були прийняті основні документи, які стосуються норм та безпеки харчування, проведення закупівель, та інші. Також Україні вдалося вийти на міжнародний рівень, що дало можливість мати фінансову допомогу для забезпечення кожної дитини пільгової категорії здоровим та поживним шкільним обідом. І вже у 2023 році Чернігівщина також долучилася до Всесвітньої продовольчої програми ООН. Координаторка впровадження Стратегії реформи шкільного харчування Леся Марталішвілі говорить:

Тільки Україна має позитивний досвід організації харчування дітей під час військового стану. Тільки наша країна може на сьогодні розповідати, як харчувати дітей, коли обмежена кількість постачальників, коли звучать тривоги, коли є проблематики і перебої з продуктами. Тому наш досвід для Європи більш цінний, ніж їхня фінансова допомога нам на організацію харчування дітей.

Вже 37 закладів освіти Чернігівщини стали учасником даної програми. Понад 5 тисяч учнів 1-4 класів цих закладів мають можливість харчуватися трохи краще та на 30% дорожче, ніж учні інших шкіл. Проєкт дозволяє або зменшити плату за харчування, або збільшити порції. До речі, ініціаторами участі стали самі заклади Чернігівщини.

Зайшла мова і про вартість харчування у школах та дитсадочках області.

Не може порція у школі коштувати 8, 12, 20 грн. Не може у дитячому садочку денне харчування бути на рівні 30 грн. Такі ситуації у громадах Чернігівської області зустрічаються не рідко, – наголосила Леся Марталішвілі.

Вартість харчування у дитсадочках Чернігівщини, Фото: Чернігівська ОВА

Вартість харчування у дитсадочках Чернігівщини, Фото: Чернігівська ОВА

Як виявляється, фінанси, які залишилися на рахунку громад з попереднього року, дозволяли підвищити якість харчування дітей. Але в той час, як в садочках України вартість харчування сягає 67-87 грн, в Чернігівській області середній показник вартості – 49,9 грн. У школах країни один прийом гарячого харчування коштує 34-39, а іноді й 43 грн, в залежності від вікової категорії. Учнів Чернігівщини годують на 31 грн, але є громади, де цей показник не перевищує навіть 18, чи навіть 15 грн. Проте, завдяки міжнародній допомозі, низка громад уже має можливість підвищити якість харчування.

МОДЕРНІЗАЦІЯ КУХОНЬ, ЇДАЛЕНЬ ТА ХАРЧОБЛОКІВ

Моментом, без якого неможливо якісно реалізувати реформу, є модернізація кухонь, їдалень та харчоблоків закладів освіти. Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків наголосив:

На жаль, нам від радянського союзу у спадок дісталася дуже велика кількість закладів освіти з такими харчоблоками, їдальнями, які не оновлювалися жодного разу. І, на жаль, навчивши людей, зробивши нові закони, але не помінявши середовище, в якому взагалі відбувається процес готування їжі, досягнути мети також буде неможливо.

На відновлення харчоблоків Верховна Рада заклала в бюджет велику субвенцію у розмірі 1,5 млрд. грн. Цієї суми має вистачити на реалізацію реформи у 150, чи більше, закладах освіти України, зокрема Чернігівщини. Міністерство освіти та науки прийматиме пропозиції від усіх шкіл, які здійснюють своє навчання у форматі офлайн, чи змішаному, мають велику кількість учнів та потребують оновлення їдалень і кухонь. Андрій Сташків зазначає:

Ми все це маємо зробити до 1 вересня, щоб уже коли почнеться новий навчальний рік, багато навчальних закладів отримали нові їдальні, кухні та харчоблоки.

Закріплено 6 моделей організації приміщень для харчування: харчоблок базової кухні, опорної кухні, харчоблок отримувач готової гарячої їжі та готової охолодженої їжі (з відмінностями для шкіл та дитсадків)

Заступниця директора Департаменту Мінінфраструктури Юлія Подюк запевнила, що нові моделі харчоблоків вже реалізуються. У 2023 році кухні та їдальні модернізували як за рахунок місцевих коштів, так і завдяки держбюджету, фонду ліквідації наслідків збройної агресії, і залишків Європейського інвестиційного банку.

На жаль, у Чернігівській області ми бачимо потребу лише в одному закладі освіти, який потребує опорної кухні для надання послуг, та трьох малокомплектних закладах освіти, і потребу в модернізації харчоблоків 11 базових кухонь. Це маленька кількість закладів, яка потребує модернізації. Основна задача регіону – це системний аналіз усіх закладів освіти. Аналіз надання послуг з харчування, говорить Юлія Подюк.

Тобто Чернігівщина має проаналізувати потреби, щоб розуміти, яка кількість закладів потребує оновлення. Дивно, що на третьому році реформи такий аналіз й досі не проведений.

ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ ТА СТВОРЕННЯ КУЛІНАРНИХ ХАБІВ

У впровадженні реформи на Чернігівщині допоможе організація кулінарних хабів. Це навчально-практичні центри, які створюється на базі закладу професійної освіти, що здійснює підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кухарів. Спочатку в таких центрах навчатимуться «агенти змін», які будуть допомагати підвищити кваліфікацію кухарів на місцях.

Одна з важливих цілей реформи – зробити харчування збалансованим. У школах розшириться перелік страв, а також буде затверджене 4-тижневе сезонне меню для закладів освіти. Наразі ведеться робота над збірником технологічних карток, який може бути опублікований вже у 2024 році. Він нараховуватиме 500 нових технологічних карток, які школи зможуть використовувати.

Реформа має позитивно посприяти на здоров’я дітей та сформувати корисні звички. Щоб доносити правильну інформацію дітям та батькам, працівники мають розуміти, яка мета реформи. Тому для вчителів та директорів створено багато інформаційних матеріалів.

Чернігівська область вже працює над розробкою навчальних центрів. Ці хаби мають стати не лише центром навчання кухарів, а й можливістю обмінятися досвідом. Міністерство освіти і науки планує навчити у 2024 році понад 5000 кухарів країни. Сподіваємося, вже у вересні 2024 року Чернігівщина також розпочне підвищувати кваліфікації завдяки кулінарним хабам.

Чиновники прозвітували, що на кінець 2023 року в Чернігівській області вдалося відновити, модернізувати 51 харчоблок на суму близько 32 млн грн., зокрема, з закупівлею технологічного обладнання вартістю майже 10 млн грн. Вдалося відновити харчування в 300 школах, в яких навчання проходить в очному, чи змішаному форматі. Базова кухня працює в 296 школах Чернігівщини. Безкоштовним харчуванням охопили майже 22 тис. учнів пільгових категорій, зокрема близько 2 тис ВПО. Наразі середня вартість обіду в області становить більше 33 грн.

Отже чиновники звітують про успішний хід реформи шкільного харчування. А яка ваша думка? Чи помічаєте ви зміни у меню і якості харчування у школах, де навчаються саме ваші дітлахи? Чи із задоволенням їдять ваші діти у шкільних столових? Давайте обміняємося думками з цього приводу у коментарях до цієї статті.

Валентина Гавриленко

Чернігівська Медіа Група

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: