Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині зросла кількість захворювань на ГРВІ: подробиці

На Чернігівщині зросла кількість захворювань на ГРВІ: подробиці фото

З 01.10.2023 року проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ, у т.ч. коронавірусну хворобу (COVID-19), - повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Захворюваність на ГРВІ, включно із коронавірусною інфекцією, в Україні не перевищує епідемічний поріг, перебуває на міжсезонному рівні.

За минулий тиждень до закладів охорони здоров’я області звернулося на 17,6% більше осіб (абс.ч.- 5014), яким встановлено діагноз «ГРВІ», ніж за попередній ( абс.ч. – 4265), в т.ч. дітей – на 16,8% (абс. ч. – 1930, за попередній – 1652). Рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на 7,4% та знаходиться на середньому рівні інтенсивності епідемічного процесу.
За останній тиждень у 112 осіб лабораторно підтверджено коронавірусну хворобу (COVID-19), що більше минулого тижня на 1,8%. Серед госпіталізованих із ГРВІ (99 осіб) хворих із коронавірусною хворобою (COVID-19) (абс.ч. – 26 осіб) – 26,3%.

Летальні випадки внаслідок грипу не реєструвалися.

З початку епідсезону лабораторно підтверджено 23 летальні випадки від коронавірусної хвороби (COVID-19). Всі померлі дорослі, не були вакциновані від коронавірусної хвороби та мали супутні стани.

Вакциновано від грипу по області 3237 осіб, у т.ч. за минулий тиждень 7.

Найкращий захист від грипу та коронавірусної хвороби (COVID-19) – це вакцинація. Вакцинацію від грипу та коронавірусної хвороби (COVID-19) можна робити у один день.

Крім вакцинації, дуже ефективні нефармацевтичні заходи, які уповільнюють поширення грипу та інших респіраторних вірусів серед населення. Ці засоби найдоступніші та маловартісні.
– Гігієна рук – мити руки під проточною водою з милом або обробити їх антисептиком, якщо відсутня проточна вода. Вірус грипу може виживати протягом короткого часу на руках людини та передаватись із забруднених поверхонь на руки, підтримуючи потенційну можливість контактної передачі. Гігієна рук ефективна для інактивації або зменшення життєздатного вірусу грипу на руках людини, може запобігти передачі грипу через непрямий контакт та істотно зменшити багато важливих інфекційних захворювань, особливо кишкових та респіраторних захворювань.
– Респіраторна гігієна та етикет кашлю – прикривати ніс та рот паперовою серветкою при чханні чи кашлі та одразу викидати її після використання у контейнер для сміття; надягати маску, якщо наявний кашель або інші симптоми респіраторних хвороб.
– Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів: кашлю, нежиті.
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси.
Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.
– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження та мити руки після контакту з виділеннями із дихальних шляхів.

Піклуйтесь про своє здоров’я! Будьте здорові!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: