Завантаження ...
banner
banner

Втратив зір на полі бою та змирився, що ніколи не побачить: історія воїна з Чернігівщини

Олександр Юрченко втратив зір просто на полі бою, вибирався наосліп та мужньо сприйняв новину, що більше ніколи не зможе бачити, - повідомляє UNBROKEN Ukraine.

Нині захисник вчиться наново орієнтуватися в просторі та відчувати навколишній світ на дотик. А допомагають йому у цьому спеціалісти Національного реабілітаційного Центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN).

Олександр Юрченко – 36-річний доброволець з міста Прилуки, що на Чернігівщині. Важкого поранення воїн зазнав наприкінці листопада 2023 року - на Куп’янському напрямку. Це був мінометний обстріл. Олександр пам’ятає як відчув, що йому посікло руки та обличчя, а в очах почорніло. Аби вижити, йому довелося навмання вибиратися з-під обстрілу.


Фото: Олександр Юрченко

Олександр наосліп йшов по лісопосадці й дивом натрапив на бліндаж “своїх”. З передової пораненого захисника евакуювали до однієї з харківських лікарень. Каже, що навіть не запитував чи знову буде бачити. Бо, мовляв, одразу ж зрозумів, що назавжди втратив зір.

“Я не з таких, що здаються. Життя продовжується”, - каже Олександр уже у Центрі НЕЗЛАМНІ, де проходить реабілітацію і адаптується до життя в нових обставинах. Нині з ним працює ерготерапевт, який складає індивідуальну програму занять для пацієнта. Разом зі спеціалістом захисник вчиться орієнтуватися в просторі, впізнавати побутові предмети та навіть користуватися комп’ютером.

Реабілітація незрячих – нині дуже затребуваний напрямок. Поранених захисників, які частково або повністю втратили зір, із кожним днем війни - все більше.


Фото: Олександр Юрченко

За даними Національної служби здоров’я України, лише від лютого 2022 року по липень 2023 38 870 людям було вперше поставлено діагноз, пов'язаний із сліпотою та зниженням зору.

Відповідно до звіту ПРООН “Реабілітація людей з порушеннями зору: аналіз ситуації”, в Україні:
- відсутні чітко визначений перелік та порядок надання реабілітаційних послуг для людей з порушенням зору;
- відсутні послуги реабілітації на рівні громади та концептуальне бачення щодо їх організації та фінансування;
- нестача відповідно підготовленого персоналу для роботи з особами з порушенням зору.

Разом з тим, у закладах вищої освіти досі немає сертифікованих навчальних програм із підготовки фізичних та ерготерапевтів для роботи саме з незрячими пацієнтами. Тож спеціалісти реабілітаційних центрів самотужки розробляти такі програми. Напрацювати їх фахівцям Центру НЕЗЛАМНІ вдається в межах спільного з Програмою розвитку ООН (UNDP) проєкту «Побачимо перемогу: програма реабілітації для людей з порушеннями зору», який вдалося реалізувати за фінансової підтримки уряду Японії. В межах проєкту було придбано спеціальне обладнання для відновлення та адаптації таких пацієнтів, а також напрацьована нова модель реабілітації.


Фото: Олександр Юрченко


Фото: Вправи для Олександра

Вона включає в себе роботу з адаптації та розвитку життєво-необхідних в нових умовах навичок, таких як орієнтування в просторі, мобільність, ведення домашнього господарства, використання телефоном та комп’ютера. Крім того, в межах цього проєкту Центру НЕЗЛАМНІ буде надано обладнання для очного протезування та забезпечено навчання офтальмологів-протезистів, фізіотерапевтів та психолога. Все це свідчить про комплексний підхід та створення всіх належних умов для реабілітації пацієнтів з порушеннями зору.

UNBROKEN Ukraine: лікуємо, реабілітуємо, протезуємо українців в Україні.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: