Завантаження ...
banner
banner

Суд не поновив на роботі вчительку російської мови з 2 школи

Вчителька російської мови з 2-ї ніжинської школи Людмила Яцина, звільнена на початку червня проведення диктанту, «текст якого суперечить виховній функції педагога», таки не змогла поновитися на роботі через суд. У задоволенні позову їй відмовлено повністю.



У вівторок, 17 листопада, відбулося останнє судове засідання у справі Людмили Яцини. Вчителька подала позов проти Управління освіти і через суд вимагала поновити її на роботі, виплатити їй заробітну плату за весь час, доки була відсторонена від роботи, а також виплатити її моральну шкоду в розмірі 3 тисяч гривень. 

У черговий раз судовий зал було заповнено майже повністю: в основному прийшли батьки дітей, які писали скандальний диктант та вчителі 2-ї школи. Майже всі вони зібралися на підтримку Управління освіти і дирекції школи та займали праву сторону зали. На боці ж вчительки був лише адвокат. Позаду них теж сиділи люди, але лише журналісти і батьки, які не помістилися на «своєму» боці. Справу розглядав суддя Олександр Миколайович Скалозуб. Людмилу Яцину представляв адвокат Валерій Петрович Подолянко, а Управління освіти – Володимир Володимирович Івашко.
 
На останнє засідання на прохання представника Управління освіти з Чернігова було викликано спеціаліста з методики викладання філологічних дисциплін, в тому числі й російської мови, кандидата педагогічних наук Матюшкіну Тетяну Павлівну. 

Тетяна Матюшкіна вказала, що вчитель має користуватися підручниками, виданими за незалежності України і які мають відповідний гриф Міністерства освіти. Методист також пояснила, що порушення вчителя – не лише неправильний вибір тексту, а й реакція на дії учнів. Замість того, щоб визнати власну помилку і прийняти виправлення дітей (вони замінювали слова «російських» на «українських», «Москва» на «Київ» тощо), вона поглибила конфлікт своїми виправленнями. А так як російська мова вивчається в Україні не як іноземна, а як мова найбільшої національної меншини України, то такі дії вчителя схожі на провокацію. Такі дії вчителя не на користь і вивченню російської мови взагалі. 
 

Скандальний диктант

На запитання адвоката Яцини, що ж саме порушила його підзахисна, Тетяна Павлівна відповіла, що коли текст викликає спротив, правильні дії – не помічати виправлень. Сьогодні в Україні впроваджується особистісно-орієнтоване навчання, вчитель повинен зважати на позицію і думку кожного зі свої учнів, зважати на їх психічний та емоційний стан. В побуті діти самі можуть розмовляти російською мовою, але пафосний текст, що возвеличує Росію, викликав у них спротив. Якщо  діти не сприймають текст, він викликає спротив, правильні дії – захистити дитину. В даному випадку вчитель просто безграмотно підібрав текст.

«Якщо  діти не сприймають текст, він викликає спротив, правильні дії – захистити дитину» - Тетяна Матюшкіна. 

У судді, Олександра Скалозуба, були запитання до Людмили Яцини. Він спробував уточнити який же текст використовувала вчителька. Відповідь - Суркова. Після цього суддя дістав книжку, збірник диктантів 1982-го року, зазначив, що текст у ньому повністю співпадає з тим, який писали учні і додав, що тут він складений з уривків різних авторів. Вчителька почала виправдовуватись, виправлятися, доводити, що не користувалася вказаним збірником, але пояснити таке співпадіння текстів не змогла.
 
Під час дебатів Людмила Яцина вказала, що працює вчителькою вже 30 років і за цей час не мала жодної догани. Також наголосила на тому, що є громадянкою України і патріотом своєї держави. Що до суті справи, то за її словами, вона надумана і сфальсифікована одним з батьків. Ніякого возвеличення Росії в диктанті і ніякого конфлікту між нею і учнями класу в неї не було. Протягом усього часу з моменту звільнення, за словами колишньої вчительки, вона вела напівголодне існування і тепер просить поновити її на роботі, виплатити кошти за час, а також виплатити моральну шкоду в розмірі 3 тисяч гривень.
 
«Мені дуже шкода, що деяким людям привиділось возвеличення Росії» - Людмила Яцина.

Адвокат Людмили Яцини зробив акцент на формальній стороні справи. За його словами під час звільнення було порушено порядок накладення адміністративного стягнення, немає письмового підтвердження видачі вчительці наказу про її звільнення в день звільнення, вчителька не підпорядковується посадовій інструкції, порушення якої вказано у наказі, є помилки у наказі про звільнення, а причини його взагалі є надуманими.
 
Представник Управління освіти Олег Бровач зазначив, що вчитель Людмила Яцина свідомо, маючи вищу категорію, не використала рекомендовану літературу, а взяла диктант зі збірника радянських часів; проігнорувала виховну функцію; проігнорувала лист міністерства освіти про підвищення ролі патріотичного виховання; не врахувала, що в класі навчається дитина зі Сходу України, яка внаслідок цього конфлікту була змушена перевестись до іншої школи.

Що ж до аргументів адвоката Яцини, то у наказі дійсно була помилка, але суто технічна, адже вона викладає російську мову і світову літературу і керується двома посадовими інструкціями. Письмового підтвердження видачі вчительці наказу про її звільнення в день звільнення дійсно немає, але є свідки, які підтверджують цей факт.
 
Після 10-хвилинної перерви, суддя Олександр Миколайович Скалозуб оголосив рішення: в задоволенні позову відмовити!
 
Коротко по справі: На початку червня вчитель російської мови 2-ї школи Людмила Яцина отримала другу догану протягом півроку за проведений нею проросійський диктант і відтак була звільнена за систематичне порушення посадових обов’язків. Першу догану вона отримала за те, що в листопаді 2014 року спровокувала бійку в класі, внаслідок чого постраждав один з учнів. Тоді її відсторонили від занять, але через суд вона зуміла поновитися. Після повторного звільнення вона знову подала позов проти Управління освіти щодо з вимогою знову поновити її на роботі.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: