Завантаження ...
banner
banner

У Ягідному на Чернігівщині створюють меморіальний комплекс: що відомо

У Ягідному на Чернігівщині створюють меморіальний комплекс: що відомо фото

3 березня 2022 року село Ягідне було окупованевійськовими рф. Окупація тривала 27 діб. У підвалі місцевої школи російські війська створили концтабір, до якого зігнали 368 мешканців села, середяких 70 – діти, - пише CheLine.

Люди перебували в підвалі в жахливих умовах, адже місця майже не було. Жили сидячи і навіть спали стоячи. Якщо це взагалі можна назвати сном…

Із 5 по 30 березня від нестачі кисню, ліків і догляду загинули 10 бранців, п’ятьох жителів села було страчено.

Про жахіття, які пережили люди в Ягідному, вже знає весь світ. І забувати того, що там коїлося, не можна. 

Уже майже пів року наукові співробітники Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського проводять музеєфікацію в селі Ягідне задля створення вмайбутньому меморіального комплексу.

«Ягідне – це трагедії людей, місце злочину російських окупантів і водночас символ стійкості українців у боротьбі за свою свободу та незалежність.

Комплекс заходів із формування музейної колекції передбачає фотофіксацію приміщень, речей, інвентаризацію предметів. Трапляється одяг для дорослих, дітей, немовлят, книжки, іграшки, посуд, а також пластикові пляшки, скляні банки, багато сухпайків окупантів. Водночас відбувається обстеження будівлі школи та підвалу, залучаються фахівці з інших установ та організацій», – зазначає Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Робота триває згідно з розпорядженням Чернігівської ОДА. Активну допомогу надає адміністрація Іванівської сільської ради, мешканці Ягідного, особливо Іван Петрович Польгуй, який також був серед в’язнів концтабору.

«Наразі відбувається дообстеження підвалу школи, фіксуємо те, що, на наш розсуд, може відображати події в Ягідному упродовж окупації 2022 року. Станвіднайдених предметів не дуже добрий. Треба ще за допомогою фахівців проводити очищення чи дезінфекцію від плісняви чи мікробів. Адже це переважно одяг, якісь побутові предмети – посуд, дерев’яні предмети. Потрібно, щоб артефакти взагалі не зіпсувалися,допоки стануть частиною музейних експонатів», – пояснив Максим Блакитний. 

Ірина Осташко


Фото – Чернігівський історичний музей ім. В. В. Тарновського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: