Завантаження ...
banner
banner

Російські ДРГ, загроза з Білорусі та вибори у РФ: Наєв про ситуацію на Північному кордоні

Російські ДРГ, загроза з Білорусі та вибори у РФ: Наєв про ситуацію на Північному кордоні фото
Державний кордон у Чернігівській, Сумській областях та Богодухівському районі Харківщини російські війська постійно обстрілюють з артилерії, РСЗВ, мінометів, завдають ударів з гелікоптерів, а також здійснюють вилазки диверсійно-розвідувальних груп на українське прикордоння, - пише Суспільне Чернігів.

Який склад та кількість бійців у російських ДРГ, яка техніка розташована на прикордонні Білорусі та яка кількість військових там перебуває, а також як можуть повпливати вибори президента у РФ на ситуацію в прикордонні? Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Російські ДРГ

За словами Наєва, російські ДРГ постійно намагаються заходити на українське прикордоння з РФ, яке простягається на тисячу кілометрів.

"Наші оборонці виконують завдання стабілізаційної операції. Тому, щоб обороняти прикордоння, треба більше військ. На даний час така сама ситуація й у РФ. Тож ДРГ постійно хочуть «промацати» нашу лінію зіткнення. Але у відповідь наші підрозділи вчиняють такі самі дії. Це війна і на війні виконується все, що притаманне веденню бойових дій".

Російські ДРГ налічують 10-12 бійців. Всі ці розвідувальні групи – вони зі складу сил спеціальних операцій РФ, а також Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил РФ, каже Наєв.

"Слід розуміти, що це офіцерські групи. Вони мають добру підготовку. Їхня мета – діяти лише у прикордонні. Це невелика зона, декілька кілометрів вздовж державного кордону, протягом тисячі кілометрів. Вони намагатимуться вчиняти терористичні дії проти цивільного населення або військовослужбовців".

Саме тому, за словами Наєва, найкращим варіантом зберегти своє життя та близьких — це евакуація у співпраці з обласними військовими адміністраціями.

Хто і як обороняє кордон

На прикордонні несуть службу воїни Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Служби безпеки України, які проводять протидиверсійні заходи, говорить Наєв.

"Це різний комплекс завдань, які кожен з перелічених підрозділів, проводить у прикордонні. Це і протидиверсійні підрозділи, і спеціальна розвідка, це і моніторинг обстановки та інші дії".

За словами Наєва, у Північний операційній зоні всі фортифікаційні споруди вже облаштовані.

"Зараз триває робота, по-перше – це перероблення польової фортифікації, яку виконували ЗСУ на довготривалу. Це з використанням бетонних споруд, з використанням інших можливостей. Також додатково будуються оборонні рубежі для додаткових сил та засобів. Воєнна наука, вона передбачає співвідношення. Зараз наших Сил достатньо для ворожої загрози, яка є по той бік державного кордону. Але у разі іншої загрози, нам необхідні додаткові сили й засоби".

Техніка на білоруському кордоні

У південній частині Білорусі перебуває 1 800 військовослужбовців сил спеціальних операцій – це два батальйони десантно-штурмових військ Республіки Білорусь, а також тактична група артилерії й прикордонники, каже Наєв.

"Основні сили Збройних сил Білорусі розташовані у глибині її території. На території Білорусі перебуває невеликий контингент збройних сил РФ – це п'ять літаків, 24 пускові установки С-300, С-400, шість установок «ПанцирьС-1» і до 2 000 персоналу, який працює у єдиній системі протиповітряної оборони Білорусі та РФ. Більше потенціалу там немає. І наступального потенціалу на даний час не створено".

Щодо тисячі кілометрів кордону з Російською Федерацією, то зі слів Наєва, там перебуває 21 тисяча особового складу. Це два угруповання – "Курськ" і "Брянськ".

"Там також не створено наступального бойового потенціалу. Вони, певною мірою, туди прибувають з метою прикриття державного кордону РФ з Україною. А також намагаються завдавати нам втрат. Ситуація на даний час така, що наступального потенціалу ні в одному з напрямків у Північній операційній зоні немає. Але ситуація така, що наша розвідка має завдання постійно моніторити й вчасно надати необхідну інформацію для того, щоб ми могли звернутися до Генштабу та отримати додаткові сили".

Можливий вплив виборів у РФ

"Ми маємо розуміти, що у березні у РФ відбудуться чергові «вибори» і переобрання Путіна. Вже після його переобрання, нашій розвідці необхідно буде пильно слідкувати, здобувати необхідну інформацію щодо можливого оголошення чергової мобілізації. І вже надалі ми будемо дивитися на ситуацію, завчасно реагувати на неї. А ті війська, які перебувають у нашому підпорядкування, ми й надалі будемо підтримувати у готовності до застосування, збільшувати наші системи оборонних рубежів, позицій та інженерних загороджень", — говорить Наєв.

Джерело: Суспільне Чернігів

Фото: Суспільне Чернігів

Як повідомляв MYNIZHYN, на Сумському напрямку бійцями Сил територіальної оборони, що боронять Північну операційну зону, припинено чергову спробу ворожої диверсійно-розвідувальної групи перетнути державний кордон України.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: