Завантаження ...
banner
banner

Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою

Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото

9 лютого відзначається Міжнародний день стоматолога. Ця професія завжди є і буде актуальною, адже здорові зуби запорука гарної посмішки та впевненості в собі.  

Журналісти MYNIZHYN.com вирішили взяти інтерв’ю у молодої перспективної ніжинської стоматологині  Анни Волинки.

Дівчина дуже енергійна та відповідальна, працює на двох роботах – у Ніжинській міській стоматологічній поліклініці та в одному з приватних стоматологічних кабінетів міста. Вона щоденно приймає десятки людей із різним емоційними станами та зубними болями, тому її робота потребує неабиякої стресостійкості та професіоналізму.

Попри ці особливості професії вона дуже любить свою роботу і з радістю погодилася на маленьку перерву та спілкування з нашими журналістами.

Про все це детальніше у нашому матеріалі

 - Чому вирішила обрати професію стоматолога?
- Моя бабуся працювала в стоматологічній поліклініці рентген-лаборантом. Коли мене забирали із садочка, то я часто бувала у неї на роботі. Тому ця професія була близька мені з дитячих років.
- Де проходили твої студентські роки?
- Навчалася у Полтавському державному медичному університеті ПДМУ 5 курсів і 2 курси інтернатури.
- Чи є проблеми зі здоров’ям, які можна побачити по стану ротової порожнини?
- Так, по ротовій порожнині пацієнта можна побачити проблеми з шлунково-кишковим трактом, симптоми захворювань, що передаються статевим шляхом, видно коли людина курить та багато іншого.
- Якщо пацієнт має неприємний запах з ротової порожнини, що може бути причиною і як дієте?
- Неприємний запах з ротової порожнини може бути спричинений через недотримання гігієни, проблеми зі шлунково кишковим трактом (тоді ми направляємо до гастроентеролога та терапевта). Але професійна гігієна робиться у будь-якому випадку, адже ідеально чистих зубів та ротових порожнин просто не існує. Були й випадки, коли приходили пацієнти з перегаром і просили вибачення за це.
- Чи лікуєш зуби своїм рідним?
- Так, мамі, чоловіку. Але лікувати зуби своїм рідним складніше всього, адже вони сприймають тебе в першу чергу не як лікаря, а як доньку, дружину. Також, коли лікуєш зуби рідним, то більше хвилюєшся.
- Які найбільш розповсюджені помилки в догляді за зубами?
- Дуже часто пацієнти невчасно приходять до лікаря-стоматолога. Профілактичний огляд має бути мінімум 1 раз на пів року. Краще прийти зайвий раз і вам лікар скаже, що вам нічого непотрібно лікувати, ніж 5 років відтягувати. Необхідно приходити на професійну гігієну зубів, чистку зубного каменю. Також, велика помилка, коли болить зуб відразу йти його видаляти. Ця тенденція часто спостерігається серед молоді, адже є хибна думка, що легше видалити свій зуб, а на його місце поставити імплант чи коронку. Свої зуби є свої зуби і треба намагатися їх зберегти. Видалити – останній варіант.
- Чи потрібно лікувати дітям молочні зуби?
- Обов’язково потрібно лікувати молочні зуби, адже ускладнення карієсу може поширитися на увесь зубний ряд, а в подальшому на зачатки постійних зубів.
- Як підготувати дитину до лікування зубів? 
- Ніколи не кажіть дитині, що їй буде не боляче, бо коли проводиш неприємні процедури, то ці слова виявляються брехнею. У такому випадку дитина не буде довіряти  ні вам, ні лікарю. Краще прийти декілька разів (2-3 мінімум) просто на огляд, щоб дитина звикла, лікар покатає її на цих установках. Коли дитина звикає до лікаря, то вже зникає страх невідомого. Звичайно, коли дочекатися, що в дитини вже опухла щока і вона дві ночі не спала, то буде боляче лікувати і з’явиться страх до стоматологів.
- У багатьох дорослих людей залишається страх походу до стоматолога, як з цим бути?
- Зараз ситуація простіша, це колись працювали голосні і лякаючі бормашини. Часто людям проводили лікування без знеболення, на живу, тому з’явився страх. На даний момент, за потреби, дорослим  роблять знеболюючий укол, для дітей є спеціальні спреї з лідокаїном. Із активним розвитком медицини страх має поступово зникати.
- Що впливає на колір  зубів? Це правда чи міф, що відбілення зубів шкодить емалі?
- Емаль у нас прозора, а колір дентина у кожної людини різний. Він може бути як білосніжно білим так і темним, трохи сіруватим. Якщо людина курить та вживає багато кави, то це також впливає на колір зубів (вони темніють, з’являється наліт). Це міф, що відбілювання зубів – шкідлива процедура. Єдине, що коли робите відбілювання зубів, то потрібно міняти пломби під колір зубів та дотримуватися спеціальної «білої дієти» (мінімум на два тижні виключити з меню продукти, які фарбують зуби).
- Які особливості лікування зубів мудрості?
- Зуби мудрості – загадка для всіх, вони не підпадають під загальновідомі правила. До прикладу, верхні моляри мають три корені і чотири канала, нижні – 2 корені і 3– канала. А зуби мудрості можуть мати 1 корінь, а можуть мати і 4 скручені корені (важко передбачити). Вони можуть в людини ніколи і не прорізатися, а можуть бути дуже глибоко і впиратися в корені сьомих зубів (2-х молярів), як результат – може з’їхати зубний ряд, плюс сильні болі, що віддають в голову. В основному, їх видаляють та бувають випадки, коли їх лікують і залишають. Це ситуації, коли у людини немає жувальних зубів і потрібно поставити ортопедичну конструкцію (мостоподібний протез).

Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №1
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №2
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №3
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №4
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №5
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №6
Лікувати зуби потрібно вчасно: інтерв'ю з ніжинською стоматологинею Анною Волинкою фото №7

- Які нюанси потрібно враховувати при виборі зубної щітки та пасти?
- Зубна щітка має бути середньої жорсткості, жорстка може стирати емаль, надто м’яка нічого не вичищає. Краще всього це електричні зубні щітки. Для дітей є електричні зубні щітки з таймером, що дуже зручно. Пасту потрібно обирати по ситуації, якщо у вас пародонтоз, то користуватися спеціальною зубною пастою для чутливих ясен, які кровоточать. Також, якщо у воді є багато фтору, то обирати пасту нефторовану.
Окрім цього, я категорично проти зубочисток. Вони травмують ясна і створюють кармани між зубом та яснами у які потрапляє їжа (потім вона гниє і спричиняє запалення). Ні в якому разі,  не потрібно намагатися вичистити те, що застрягло у зубі сірником чи голкою. Для таких ситуацій використовуйте зубну нитку та міжзубний йоршик.
- Чи варто займатися самолікуванням зубів?
- Самолікування частіше шкодить, ніж допомагає. У моїй практиці були пацієнти, які засовували у зуби часник, прополіс і нічого хорошого з цього не вийшло. Треба чітко дотримуватися лікарських інструкцій. Якщо лікар сказав, що для полоскання на 1 стакан води потрібно розвести 0,5 чайної ложки соди, то так і  зробити, а не насипати столову ложку соди, щоб зробити собі грибок у ротовій порожнині. Ніколи не чекайте, що зубний біль пройде сам собою, не відтягуйте похід до лікаря до останнього. Лікуйте зуби вчасно і тоді похід до стоматолога буде вам в радість, а не  страждання.

Раніше ми писали: Зуби мудрості –видаляти чи ні: коментар ніжинського стоматолога

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: