Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині прогресує домашнє насильство: майже 80% жінки

На Чернігівщині прогресує домашнє насильство: майже 80% жінки фото

В умовах війни, яка триває в Україні, питання виявлення фактів домашнього насильства і протидії йому залишається надактуальним.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікаційз громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації.

Про розвиток на Чернігівщині мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, розповів сьогодні на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Андрій Шемець.


Фото: Андрій Шемець

«Протягом 2023 року зафіксовано понад 11 тисяч звернень з приводу домашнього насильства, що на 12 % більше ніж у 2022-му. Насамперед це пов’язано з тим, що на території області велись активні бойові дії. У порівнянні ж з 2021 роком кількість звернень майже не змінилась», ­– зазначив спікер.

Найбільше звернень (78 %) надійшло від жінок, решта – від чоловіків та дітей. На профілактичному обліку правоохоронних органів перебуває майже 5 тисяч осіб, які вчинили домашнє насильство. Загалом щодо кривдників за минулий рік винесено понад 6,5 тисячі термінових заборонних приписів.

Розповів спікер і про соціальну роботу з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах.

Так, протягом минулого року центри соціальних служб та фахівці із соціальної роботи територіальних громад провели профілактичну роботу та надали послуги понад тисячі таких сімей, 101 сім’я – перебуває під соціальним супроводом.

Станом на початок року на обліку Служби у справах дітей перебуває 65 дітей, які зазнали домашнього насильства. З їх сім’ями проведена відповідна робота, направлена на захист прав дитини від насильства.

Основним завданням залишається виявлення та попередження випадків домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Для цього важливим є розвиток в області мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

Наразі в області функціонує 45 таких служб, а саме: 2 денних центри соціально-психологічної допомоги з «кризовою кімнатою» (створені минулого року), 6 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування (3 – у Борзнянській і Сосницькій громадах – створені минулого року), 37 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги (7 – створені минулого року).

«Лише протягом січня поточного року послугами цієї мережі скористалися 1230 осіб (850 дорослих і 380 дітей). Зокрема мобільні бригади вже надали більше 900 послуг», – розповів Андрій Шемець.

Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині запроваджують спеціальний прикордонний режим. Повноцінно він запрацює на початку літа 2024 року і передбачає введення пропускних обмежень для населення прикордонних громад області. 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: