Завантаження ...
banner
banner

"Народилася дитина, але я не відчуваю любові": розмова з ніжинським психологом

"Народилася дитина, але я не відчуваю любові": розмова з ніжинським психологом фото

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: різні питання, які турбують наших читачів, відповіді та поради фахівців.

Питання про те, як упоратися зі стресом, актуальні завжди. За умов війни вони виявляються особливо гострими, адже якими сильними ми б не були, настає момент занепаду сил.

Раніше ми писали: Як психологічно впоратися з відключеннями світла, води та зв’язку: що радить ніжинцям психолог? 

Сьогодні запитання від читачів таке: «У нас з дружиною недавно народилася дитина, але я не відчуваю любові до неї. Я поганий батько?»

Що це і як із ним упоратися, читачам MYNIZHYN.com розповідає кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім. М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Почуття любові до новонародженої дитини – глибокий емоційний зв’язок з дитиною. Це інстинкт захисту, це бажання доглядати, підтримувати малюка, це радість і задоволення від спілкування з дитиною. Батьківська любов – основа повноцінного розвитку: дитині потрібно, щоб її любили, розуміли, поважали, щоб вона почувала себе потрібною.

Почуття любові до новонародженої дитини може виникнути не відразу, це нормально. Чому? На батьків впливає низка факторів, включаючи стрес, втому, навіть, післяпологова депресія, яка властива жінці та чоловіку. Ви не є поганим батьком, але потрібно зрозуміти та прийняти свої почуття.

Як бути?

  1. Проводьте якомога більше часу з дитиною: чим більше часу будете проводити з дитиною, тим міцнішим ставатиме емоційний зв’язок (зміна пелюшок, гра або просто спостереження за дитиною.

  2. Фізичний контакт: обійми, поглажування, носіння на руках допомагають розвивати близькість і любов.

  3. Розмовляйте та спілкуйтеся з дитиною: навіть, коли вона ще не розуміє слів, але вона відчуватиме ваш голос і тон.

  4. Відгукуйтеся на потреби дитини: Швидкий відгук на плач або інші потреби дитини сприятиме почувати малюку себе у безпеці та любові.

  5. Підтримка партнера: Підтримка та взаєморозуміння між партнерами є важливими для створення атмосфери любові та підтримки для дитини.

  6. Пам’ятайте про власні потреби: увага до свого фізичного й емоційного здоров’я допомагає стати кращим батьком.

Якщо довго відчуваєте, що вам бракує почуття любові до дитини, бажано обговорити цю проблему з психологом.


Фото onclinic.ua

Читайте також: Як допомогти собі й іншим за відчуття сильного страху: поради психолога Олександра Пісоцького
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: