Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині рахували диких тварин: кого побільшало

На Чернігівщині рахували диких тварин: кого побільшало фото
У січні-лютому в мисливських угіддях області рахують диких тварин. Минулої середи комісія з департаменту екології та північного регіонального управління приїжджали дивитися, як проводять облік в спеціалізованому мисливському господарстві «Рись». Землі господарства на території колишнього Козелецького району, 14,9 тисячі гектарів, - повідомляє Вісник Ч.

— Їздили на підгодівельні майданчики. Проглядали знімки з фотопасток. Дивились на оглядових вежах, — перераховує Роман Салівон, директор СМГ «Рись». — Зараз ввели і кілька нових методів. Наприклад, рахувати в темну пору доби за допомогою тепловізора. Комісія була вдень, замінили на маршрутно-оглядовий метод. Він зараз залишається основним по обліку тварин. Їдемо, дивимось вправо-вліво і фіксуємо. Багато тварин бачили, надивились, залишились задоволені.
На місцях підгодівлі використовують фотопастки, бо кабана маршрутним методом не порахуєш, він виходить вночі. Рисей, вовків, — рахують переважно анкетним способом.
Опитують людей, які бувають в лісі, наприклад, єгерів. Які можуть бачити, або знімали на свій телефон: ось тут проходила рись, або, наприклад, видра чи норка американська — про них інформація йде від рибалок. У нас чотири чи п’ять видр.

— Виявили нових звірів?

— Всі ті, що і раніше. Одна рись. Вовка два. Оленя європейського стало значно більше, — додає Володимир Нижник, мисливствознавець господарства.

— Косулі трохи більше, а кабана вполовину менше (52 було в минулому, а цього року нарахували 28). Зазвичай влітку він мігрує на поля. Але раніше вертався. Зараз нема полювання, хтозна, де він залишився. Зайця теж трохи більше, а вовків було чотири, вони заходили з сусіднього господарства Київської області. Наприкінці 2023 року єгері сусіднього господарства двох вовків відстріляли. Регулювання чисельності хижих тварин — обов’язок єгерської служби. Це не полювання, навпаки, військова адміністрація зобов’язує відстрілювати лисиць, вовків, сірих ворон, єнотовидних собак, а щоб провести повноцінний облік, треба кілька днів. До того ж, не на всі ділянки нашої території можна зараз заходити.

Підрахунок завершили, вже й акти здали. Не всі території дозволені для відвідування. Є заміновані, є прикордонні. Там однозначно буде похибка при проведенні обліку. Взимку обліковується лось, олень європейський, косуля, кабан, заєць русак, сіра куріпка, куниця, норка, видра, вовк, рись. У 2023-му було вовка — 199, рисі — 41. Кількість диких тварин зросла.


Автор Олена Гобанова

Фото надане мисливським господарством

На фото: Олені європейські на території мисливського господарства "Рись"

Як повідомляв MYNIZHYN, у Менській громаді, що на Чернігівщині, почали відстрілювати лисиць. Робити це дозволила державна протиепізоотична комісія при Корюківській районній державній адміністрації. Заборона на відстріл хижаків в громадах Чернігівщини діяла з літа 2022 року. За цей час популяція хижаків збільшилася, вони заходять в села і крадуть з людських обійсть курей та гусей
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: