Завантаження ...
banner
banner

Питання юристу: чи можна розірвати шлюб з дружиною, яка за кордоном

Питання юристу: чи можна розірвати шлюб з дружиною, яка за кордоном фото

До редакції MYNIZHYN.com неодноразово звертаються читачі з різними питаннями, які хотіли б задати юристу: про спадщину під час війни, кредити чи вирішення фінансових зборів поміж сусідами, сімейні справи, тощо.

Раніше ми писали: Питання – відповідь: борги під час війни після смерті людини

До прикладу – ось одне із них: "Доброго дня. Чи можна розірвати шлюб з дружиною без її участі. Вона зараз за кордоном і на розлучення не приїде. Зі мною проживає не повнолітня дитина"

Дане питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені М.Гоголя, доцент - Марина Ларченко


Фото: Марина Ларченко

За наявності у подружжя неповнолітньої дитини розлучення здійснюється виключно через суд. Так само через суд необхідно розлучатися, якщо інший з подружжя не бажає розлучення.

Якщо один з подружжя прийняв рішення розірвати шлюб, маючи на те власні причини, його не зупинить відсутність згоди зі сторони іншого з подружжя, навіть активне протистояння розлученню чи категорична відмова відвідувати суд.

Неявка одного з подружжя не є перешкодою для розлучення. Однак сама процедура залежить від причин такої неявки. Причини відсутності відповідача у суді можуть бути різними: не бажання, незнання, проживання в іншому регіоні, чи країні, спроба затягнути справу, нашкодити одному з подружжя.

Сторони або одна зі сторін можуть бути звільнені від присутності у судовому засіданні. Зокрема, сторона може доручити розлучення представнику. Крім цього, у даному випадку необхідно клопотати про призначення розгляду справи у спрощеному порядку без виклику сторін. Про це потрібно зазначити одразу в самій позовній заяві.

Варто розуміти, що які б не були причини відсутності відповідача, розлучення все рівно відбудеться. Адже саме для таких ситуацій законом передбачена можливість заочного розгляду справи. Якщо відповідач не приходить в судові засідання, хоча вчасно отримує повідомлення про місце і час їх проведення, суд може розірвати шлюб за його відсутності.

Однак, якщо відповідач подав клопотання про відкладення справи у зв’язку з поважною причиною неявки, суд може піти назустріч і відкласти розгляд справи. Відсутність клопотання і відсутність відповідача – підстава для заочного розгляду справи.

Однак, виключення можливе і в цьому випадку. Якщо відповідач просто не встиг попередити про поважність причини своєї неявки, а в його відсутність відбувся заочний розгляд справи, він може вимагати скасування заочного рішення.  Якщо суд відмінить судове рішення за вимогою відповідача розгляд справи почнеться спочатку.

Нагадаємо, що у вас є можливість - отримати консультацію юриста на нашому сайті.

Для цього треба: написати нам своє питання - можна у коментаряіх під цим постом, можна на пошту - mynizhyn.com@gmail.com.

Головне фото volynnews.com

Як повідомляв MYNIZHYN, питання від читачів щодо пенсійної справи та спадщини: коментує юрист Марина Ларченко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: