Завантаження ...
banner
banner

В одній з громад Чернігівщини безкоштовно вакцинують домашніх тварин: подробиці

В одній з громад Чернігівщини безкоштовно вакцинують домашніх тварин: подробиці фото
З 26 лютого по 15 березня в Коропській громаді ветеринари колють вакцину домашнім тваринам. Безкоштовно, — повідомляє Вісник Ч.

— Щоб вакцинувати улюбленця, приходимо додому, — каже Микола Поліщук, начальник коропської дільничної лікарні ветеринарної медицини, структурного підрозділу Новгород-Сіверської лікарні. — Власники домашніх тварин дзвонять нашим ветеринарам на мобільні, підказують, коли хтось є вдома. Приходять і додому до ветспеціалістів.

Ходимо від двору до двору. В нашому районі раніше були летальні випадки від сказу.

Раніше проводили вакцинацію диких тварин. За допомогою авіації над лісами розкидали спеціальні приманки з ліками. Минулого року вже цього не робили. Лисиці заходять у двори, кусають домашніх тварин. Вакцину надає держава. Виготовляють в Броварах. Привозять машинами з холодильниками. Отримуємо в термовалізах в Новгороді. Веземо собі, зберігаємо в холодильнику.

— Як гадаєте, скільки котів-собак? На всіх вистачить вакцини?

— Попередньо розробляємо план. Приблизні дані беремо в старостинських округах. В Коропі ходимо по дворах. Хтось зачиняє хвіртку, відмовляється. Фіксуємо і паралельно робимо підрахунок. В одному дворі може бути по п’ять-шість котів-собак.
На рік на нашу громаду виділено вісім тисяч доз вакцин. По дві тисячі на квартал. Тисячу на собак і стільки ж на котів. Цього нам достатньо. Якщо буде потреба в додаткових, район виділить. Проводимо вакцинацію раз на рік.

— Ви своїх тварин вакцинували?

— Звичайно. Онука приїздила погостювати, приходжу з роботи, каже: «До нас прийшло кошеня». Знаю на сто відсотків, що сама принесла. Не викидати ж назад на вулицю. Спочатку був Тобіком. А коли підросло, стало Томою, — сміється Микола Миколайович. — Онуки бувають часто. Тому щепимо кішку кожен рік. Стерилізували.

— Минулого року зробили щеплення у 14,5 тисячі собак і 12 тисяч корів, — додала Наталія Ісаченко, керівниця Новгород-Сіверської районної державної лікарні ветеринарної медицини. — Така цифра і в цьому році. Найважче — пояснити власнику, що це робити потрібно. Лисиця забігла у двір. Був контакт з собакою. Виїхали, аби провести щеплення. Власник погодився. А сусіди відмовляються. Не всі розуміють, що таке сказ. Кожному пояснюємо.
В Коропському району проводили навіть щеплення від сказу рогатої худоби. В домашнє господарство зайшла лисиця.

Авторка Юлія Семенець

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: