Завантаження ...
banner
banner

Понад 10 тисяч експонатів: колекція етнографа з Чернігівщини Юрія Дахна

Понад 10 тисяч експонатів: колекція етнографа з Чернігівщини Юрія Дахна фото

– Завжди заглядався на рукотвори, на їхню красу. І мені хотілося їх бачити, тримати в руках, берегти, – зазначає етнограф, колекціонер, майстер народної творчості Юрій Дахно. Збирає, зберігає та примножує історичну й культурну спадщину Чернігівщини. Відомому етнографу, колекціонеру, майстру народної творчості Юрію Дахну — 60, — пише gorod.cn.ua.

Село Москалі, що в 30-ти кілометрах від Чернігова, чоловік фактично перетворив на музей. У п’яти будинках можна побачити велику колекцію старожитностей, зібраних Юрієм упродовж кількох десятиліть — понад 10 тисяч експонатів.

"Окреме приміщення — там предмети, якими обробляли зерно. Є приміщення, у якому показане ткацтво від «а» до «я», тобто від снопа льону до ткацького станка — якраз там показані ткацькі станки. Рушників понад тисяча, у фондах є дуже цікаві зразки рушників ХІХ століття чернігівські, на яких проглядається знакова символіка. Є мальовані картини, є стародрук, є світлини", – зазначив Юрій Дахно.


Фото: Юрій Дахно. Джерело: Скриншот з відео

Проте чоловік не лише колекціонує, а і славиться талантом — вміє прясти, ткати та вишивати. Розповідає: любов до рукоділля дісталася йому в спадок — від прадіда по лінії батька. Не зрадив улюбленій справі навіть у лютому-березні 2022-го, коли його рідне село опинилося під окупацією. Однак тоді в Юрія Дахна було й надважливе завдання — зберегти автентичні колекції свого музею від рашистської орди, яка, прагнучи стерти культурний код українців, нищить усе на своєму шляху.


Фото: Рушники з колекції Юрія. Джерело: Скриншот з відео

– Усього сховати неможливо було, бо оці скрині мальовані або немальовані, такі громіздкі речі, його ж не сховаєш. Але найцінніші експонати, на яких проглядається символіка Чернігівщини, звичайно, мені довелося пакувати і зносити подалі. А подалі — це на вулиці, якими не проходила ворожа техніка, – сказав Юрій Дахно.


Фото: Юрій Дахно. Джерело: Скриншот з відео

11-го березня в стінах Чернігівського історичного музею зібралися прихильники Юрія Дахна, аби привітати ювіляра — хто квітами та подяками, а хто й піснею. Зі свого боку, митець пригадав головні віхи життя, а також розповів про творчий доробок. Однак зізнався, що планів на майбутнє поки не будує.– Аналізуючи своє життя, мабуть, усе склалося так, як треба було. І думаю, надалі складеться. Нам би головне — переможний мир зараз. І спокій в Україні, – підкреслив етнограф, колекціонер, майстер народної творчості Юрій Дахно.
 

Джерело: Новий Чернігів
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: