Завантаження ...
banner
banner

Ніжин експортує соняшникову олію в країни Європи: подробиці

Ніжин експортує соняшникову олію в країни Європи: подробиці фото

ТОВ "Оксамит Смаку", що в Ніжині, виробляє соняшникову олію, макуху соняшникову та паливний матеріал з лушпиння соняшника. Директор підприємства Олександр Стрілко каже, коли почалося повномасштабне вторгнення виробництво довелося законсервувати на 2,5 місяці.

Про це Суспільному повідомив радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван. 

"Ніжин не був окупований, не було руйнування, тому ми швидко відновили виробництво. Як тільки з’явився шлях від Ніжина до Києва, ми одразу почали вантажити товари і везти на продаж. Ми одразу ж відновили виробництво на 100%".


Олександр Стрілко. ФОТО: Олександр Стрілко

Олександр Стрілко каже, експорт олії в рамках загального виробництва на підприємстві складає близько 60%. Після повномасштабного вторгнення експорт олії збільшився. Товар продають у Литву, Латвію, Польщу, Німеччину, Голландію.

"2022 рік ми відпрацювали досить ефективно, покупцям з Європи не вистачало продукції, в тому числі жирів, олії, тому вони й купували. За два роки ми збільшили експорт олії, бо ми переорієнтувалися на самостійний експорт. До лютого 2022 року, коли працювали повноцінні порти, вся Україна везла туди і зливала олію у велику посудину. Зараз ми прийняли рішення виходити на прямий експорт, тобто автомобільним транспортом довозити продукцію до кінцевого споживача".


Виготовлення олії. ФОТО: Олександр Стрілко

Наразі, через блокування кордонів у Польщі, підприємство в лютому 2024 році не експортувало свою продукцію. Загалом щомісяця вдається експортувати від 300 до 400 тонн олії.

"Починаючи з серпня 2023 року ми почали відчувати, що кордони потихенько почали закриватися зі сторони Польщі. З вересня перевізники почали перекривати кордон, зараз незрозуміло, хто взагалі там блокує кордон", — каже Олександр.


ТОВ "Оксамит Смаку". ФОТО: Олександр Стрілко

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: