Завантаження ...
banner
banner

Мер Десни, що на Чернігівщині, нараховував собі "фіктивні" премії: подробиці

Роками голова Деснянської селищної ради Юрій Осташевський отримував 150% премії. Попри те, що місцеві депутати ще у 2021-му на сесії визнали його роботу незадовільною і скасували йому доплати. Отже, йдеться про заволодіння бюджетними коштами в сумі близько 900 000 гривень шляхом зловживання службовим становищем головою громади.

Про це повідомляють представники ВГО «Стоп корупції» у Десні на Чернігівщині, пише «СтопКор».


Голова Деснянської ОТГ Осташевський ігнорує рішення суду, Джерело: СтопКор

Восени 2020-го року після місцевих виборів відбулась перша установча сесія селищної ради Десни на Чернігівщині. На ній багаторічний голова територіальної громади Юрій Осташевський, без формування депутатських комісій, всупереч Закону «Про органи місцевого самоврядування», та користуючись тим, що депутатський корпус був оновлений на 85% та ще не ознайомився з діючим законодавством, провів рішення встановити собі премії в розмірі 150%. Цілий рік голова громади отримував ставку + премію, що перевищує ставку, тобто 2,5 зарплати.

Восени 2021- го року на XV сесії депутати, оцінивши роботу голови сільради за рік як незадовільну, запропонували відмінити премії Юрію Осташевському. Проєкт такого рішення був затверджений більшістю голосів депутатів. Утім Осташевський після сесії наложив ВЕТО на рішення ради.

Згідно діючого законодавства, якщо голова накладає вето на рішення ради, він повинен протягом двох тижнів скликати сесію та повідомити, на якій підставі він наклав вето на рішення ради. Та Осташевський цього не зробив. Діючи у правовому полі, депутати скликали позачергову XVI сесію для подолання вето. На сесію Юрій Осташевський не з'явився. Більшістю голосів депутати вето подолали, протокол був направлений для виконання у селищну раду, але рішення не було опубліковано на офіційному сайті громади і не виконувалось. Депутати пішли до суду. З 2021-го року вони звертались до Чернігівського окружного адмінсуду, до 6-го Апеляційного суду, до суду вищої інстанції. Зрештою Верховний Касаційний суд депутатський позов задовольнив в повному обсязі.

Насьогодні матеріали сесії опубліковані на сайті громади частково. Утім суми нарахованих за цей час премій голові громади, а це майже 900 000 грн, в бюджет не повернули. «СтопКор» направив голові Деснянської громади запит із проханням прокоментувати, як він виконує рішення суду. Після отримання відповіді обов'язково проінформуємо.


СтопКор просить голову Деснянської громади прокоментувати рішення суду, Джерело: СтопКор

Громадськість і депутатський корпус Деснянської громади на Чернігівщині сподіваються, що відповідні органи нададуть правову оцінку ситуації, що склалась.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: