Завантаження ...
banner
banner

"Це була їхня воля": мама загиблих захисників з Ніжинщини передала авто на ЗСУ

"Це була їхня воля": мама загиблих захисників з Ніжинщини передала авто на ЗСУ фото

Жителька Носівки Антоніна Костюшко, котра втратила чоловіка в кінці 2022 року, а через рік на фронті загинув син, віддала сімейний автомобіль на потреби ЗСУ. У соціальній мережі вона побачила пост знайомого волонтера, який шукав авто для військових. 14 квітня жінка передала йому автомобіль Nissan. Це не перший автомобіль, який вони віддали на ЗСУ, — повідомляє Суспільне Чернігів.

Після поранення повернувся на службу

Антоніна Костюшко — мати загиблого бійця Іллі Ренкаса. Коли почалося повномасштабне вторгнення, жінка була в Носівці. Про наступ дізналася від чоловіка

Жінка пригадує, на другий день повномасштабної війни її син та дочка пішли до територіального центру комплектування.

"25 лютого 2022 року син з дочкою пішли у «військкомат». 9 березня сина мобілізували, дочка залишилася в ТРО в Носівці. Син пішов служити в одну із чернігівських бригад. Потім під час виконання бойового завдання його поранило. В мене син був героїчний, після поранення він сказав: «У мене виключився страх». Він розповів, що одразу не зрозумів, що отримав поранення. Після поранення він повернувся до служби, був зв’язківцем", — згадує Антоніна.


Фото: Антоніна Костюшко разом з сином. Джерело: з архіву Антоніни Костюшко

"Машина їм врятувала життя"

Під час поїздки на Бахмут, згадує Антоніна, син забрав сімейний автомобіль Toyota. Тоді він врятував життя її сину та побратимам. Авто потрапило під обстріл, але хлопці, які були там, вижили, каже Антоніна.

"Коли його відправили у Бахмут, він взяв мою машину, звідти вона вже не повернулася. Бо коли прорвався танк, вони вскочили в цю машину і давай втікати. Ця машина їм врятувала життя".

Ілля Ренкс мав позивний "Рекс". У червні 2023 року його нагородили медаллю "Захисник Вітчизни", у липні та грудні 2023 року — нагрудними знаками "Золотий хрест" та "Хрест хоробрих".


Фото: Нагороди Іллі Ренкаса та його батька. Джерело: з архіву Антоніни Костюшко

Чоловік Антоніни помер 8 грудня 2022 року, через рік, 4 січня 2024 року, загинув син. В Авдіївці він отримав кульове поранення. Він загинув дорогою до лікарні. Обох поховали на Житомирщині, звідки родом Антоніна та її чоловік.

"Син відчував, що загине. 4 грудня 2023 року Ілля приїжджав на річницю смерті батька. Побув добу й поїхав назад. Я відчувала, що щось тут не те, наче він востаннє приїхав. Ілля не встиг отримати посилку на Новий Рік, яку я передавала. Останнє повідомлення від сина таке: «Мамо посилку не отримав, не обіцяю, що отримаю її вчасно. Все буде добре, у нас тут не проста ситуація». На похоронах син сказав, щоб поховали його біля батька".


Фото: Ілля Ренкас. Джерело: з архіву Антоніни Костюшко

Віддала друге авто на ЗСУ

Родина планувала передати ще один автомобіль Nissan військовим. Спочатку це не могли зробити, бо авто було несправне, згодом, після смерті чоловіка та сина, не було коштів, щоб відремонтувати його.

"Ми планували це авто з чоловіком зразу віддати на ЗСУ. У Носівці одна майстерня, коли Ілля був живий, ми їздили туди. Но там була велика черга, було багато військових. Коли чоловік помер, я хотіла цю автівку на металобрухт здати, але Ілля сказав, що не треба, що там елементарна поломка. А потім, коли Ілля загинув, у мене не було грошей її відремонтувати. Віддати авто на ЗСУ — це була їхня воля".


Фото: Автомобіль Nissan, який передали для ЗСУ. Джерело: з архіву Антоніни Костюшко

Жінка розповідає, передала авто знайомому волонтеру з Броварів, який збирав кошти на машину для військових. Вони приїхали та забрали автомобіль. На своїй Facebook-сторінці волонтер Анатолій Фатєєв написав, що гроші на ремонт автомобіля вже зібрали.

"Є вже в нас підрозділ, який «кров з носа» потребує таку машинку, і людина-військовий з того підрозділу, що отримає, буде опікуватися тою машинкою".

Як повідомляв MYNIZHYN, знімальна група CNN Portugal та наш Дмитро Казанцев об’їздили всю лінію фронту. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: