Завантаження ...
banner
banner

Вшанували пам'ять воїнів та висадили туї: з нагоди дня міста, Ніжин відвідала делегація з Фінляндії

Вшанували пам'ять воїнів та висадили туї: з нагоди дня міста, Ніжин відвідала делегація з Фінляндії фото

6 травня, у День пам'яті святого великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця), у Ніжині — День міста. Цей день обрали не випадково, адже святий є покровителем міста. На жаль, через повномасштабну війну справжнє святкування відкладається, але з цієї нагоди було запрошено до міста гостей, — пише Nizhyn Post.

На Великдень до Ніжина завітала делегація з Іматри (Фінляндія) на чолі з мером Матіасом Хілденом. У складі делегації 10 чоловік. Деякі з фінських волонтерів у Ніжині вже третє, а кервництво — уперше. Є сподівання, що не востаннє. Співпраця між Ніжином та Іматрою триває понад рік.

Наприкінці 2022 року у режимі онлайн було укладено меморандум про співпрацю, а вже в квітні 2023 року цю угоду уклали "вживу" в Іматрі.

Сьогодні, у День міста, відбулося урочисте підняття прапорів двох держав: України та Фінляндії. Церемонію провели Ніжинський міський голова Олександр Кодола та мер міста Іматра Матіас Хілден. До заходу долучилися гості, а також заступники Ніжинського міського голови  Сергій Смага, Ірина Грозенко, секретар міської ради Юрій Хоменко, працівники виконкому Ніжинської міської ради. Лунали гімни обох країн. Далі гості та керівництво міста попрямували до Меморіалу "Героям-захисникам України", де поклали квіти та вшанували пам'ять загиблих воїнів, котрі віддали своє життя у боротьбі з російськими окупантами.

На знак дружби та солідарності з фінським народом очільники Ніжина та Іматри висадили туї біля Меморіалу "Героям-захисникам України".


Фото: Мер Ніжина та мер Іматри висадили туї. Джерело: Nizhyn Post

"Відтепер ви знатимете, що у Ніжині ростуть посаджені вами дерева. Щоразу, коли приїжджатиме до нас у гості, зможете подивитися, як вони ростуть", — звернувся Олександр Кодола до представників фінської делегації.

Після цього відбулося покладання квітів до пам'ятних стел загиблим захисникам.

"На жаль, сьогодні ми не можемо відсвяткувати цей день так, як це було до повномасштабної війни, але віддати шану сучасним героям, завдяки яким ми можемо жити і працювати — це наш обов'язок", — зауважив очільник Ніжина.

Один з гостей, дивлячись на дати загибелі ніжинських героїв, зі співчуттям зазначив, що вони зовсім свіжі. Невимовний біль... Жаль... Смуток...

Підсумувував урочисту частину зустрічі Ніжинський міський голова Олександр Кодола. Зокрема, він зазначив:

"Візит фінської делегації до Ніжина — це для нас велика честь і повага. Перед нами люди, котрі системно підтримують нашу громаду. Цього разу вони привезли технічну підтримку у вигляді двох мікроавтобусів, які слугуватимуть на благо нашого міста. Такий транспорт потрібний комунальним підприємствам. Ми вдячні Фінляндії за підтримку. Країна дуже активно підтримує нас на національному рівні військовою, фінансовою, гуманітарною допомогою. Крім того, ми відчуваємо підтримку на рівні міст-побратимів-муніципалітетів. Це для нас дуже цінно. Передаємо щирі слова подяки громаді Іматри, усій Фінляндії за підтримку. Нас багато об'єднує: спільне минуле, сьогодення, європейське майбутнє, але найголовніше — спільний ворог — країна-терорист Росія. Свого часу вона відібрала частину землі у Фінляндії — Карелію. Я переконаний, найближчим часом ми, завдяки ЗСУ, звільнимо всі окуповані території, а потім разом допоможемо Фінляндії звільнити Карелію від російських окупантів. Крим і Донбас — це Україна, а Карелія — це Фінляндія!".

Дзвонять святкові дзвони... В Україні — Великодні свята. У Ніжині — ще й День міста. Дай, Боже, нам миру, а інші подарунки ми зробимо собі самі.

Автор: журналіст сайту Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: