Завантаження ...
banner
banner

Як ніжинські науковці повертають Юрія Лисянського на Батьківщину

Як ніжинські науковці повертають Юрія Лисянського на Батьківщину фото

"Півтора роки напруженої роботи, і маємо результат — нашу маленьку перемогу на історико-культурному фронті України! Нащадок шляхетного козацького роду з Ніжина, навколосвітній мандрівник-дослідник Юрій Федорович Лисянський (1773-1837) повертається додому!".

Такою інформацією на своїй сторінці Facebook поділився завідувач Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Меморіального музею Юрія Лисянського Олександр Морозов.

"Ми раді презентувати українському читачеві у виданні рідною мовою мандрівні нотатки навколосвітнього українця, а саме "Журнал служби волонтером на британському флоті 1793-1800" (у перекладі зі старої російської мови кінця XVIII століття) та "Подорож навколо світу на шлюпі "Нева" 1803-1806" (переклад з англійської мови незіпсованої цензурою книги "A Voyage round the world in the years 1803, 4, 5, & 6 in the ship Neva", London, 1814)", — зазначає у дописі Олександр Морозов.

"Тепер український читач з першоджерела зможе дізнатися, як нащадок козацько-священичої родини з Ніжина став морським офіцером, яким чином він потрапив на Британський королівський флот та як "корсарствував" під час англо-французької війни, як ледь не загинув від гарматного ядра під час абордажної атаки, переніс на Карибах смертельно небезпечну "жовту лихоманку", побував під прицілом заряджених картечними снарядами гармат під час матроського заколоту на Південно-Африканській англійській ескадрі...

Разом з вами ми зможемо поміркувати, про що спілкувався українець Юрій Лисянський з першим американським президентом Джорджем Вашингтоном у 1795 році і чому мандрівний українець за сім років британської служби забувся російську мову...

Разом з Юрієм Федоровичем ми тричі перетнемо екватор, витримаємо тайфун у китайських водах, поспілкуємося з татуйованими тубільцями-канібалами на островах Полінезії, на Гаваях відвідаємо місце трагічної загибелі легендарного капітана Кука, будемо рятувати від голодомору підкорених Російсько-Американською компанією корінних мешканців Аляски, і зрештою встановимо рекорд швидкісного плавання на вітрильниках від китайського Кантона до британського Портсмута... А ще станемо першими європейцями, що ступили на берег невідомого тропічного острова та піднялися на вершину і зазирнули в жерло згаслого велетенського вулкану на далекій Півночі... Про все це — в книзі нашого мандрівного земляка!

А ще нова книга — це понад 500 сторінок тексту, близько 200 чорно-білих та кольорових ілюстрацій, майже 1200 приміток та коментарів... Видання подарункове, науково-популярне, розраховане на широке коло читачів... Отже, нетерпляче чекаємо на вихід та презентацію книги!

І ще, наостанок. До уваги потенційних інвесторів та благодійників. Нам, як упорядникам книги, дуже хотілося б не тільки поширити її по бібліотеках України, потішивши небагатьох шанувальників літератури про мандри та своє самолюбство, але й ознайомити з нею широке коло українців. Отже, будемо вдячні, якщо відгукнуться ті, хто бажає та має можливість долучитися до нашого видавничого проєкту з метою збільшення тиража та зменшення собівартості видання... Бо такими сьогодні є умови книжкового ринку України. Дуже хотілося б збільшити кількість виданих примірників хоча б до 1000... В такому випадку, ми б мали можливість виручені від реалізації видання кошти витратити на підтримку Збройних Сил України, заради нашої Перемоги!

Хто з цього приводу має якісь ідеї або пропозиції — пишіть в приватні повідомлення або звертайтеся на контакти видавців: lisianskymuseum@ukr.net, travelbook@i.ua", — йдеться у дописі.

Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського

Як повідомляв MYNIZHYN, на честь відзначення 250-річчя з Дня народження видатного ніжинця, мореплавця Юрія Лисянського міський голова Олександр Кодола і Микола Євгенович Жибарєв — контр-адмірал запасу Військово-морських сил України підняли прапор Військово-Морських Сил України!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: