Завантаження ...
banner

На Чернігівщині зафіксували два випадки захворювання менінгітом: один з них — у 14-річної дитини

На Чернігівщині зафіксували два випадки захворювання менінгітом: один з них — у 14-річної дитини фото

Менінгококова інфекція — це гостре і досить небезпечне захворювання, збудником якого є менінгокок. В умовах війни, через перебування в укриттях, де скупчення людей та недостатня вентиляція, є реальна загроза спалахів та зростання рівня захворюваності наслененя.

За інформацією Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України на Чернігівщині за три місяці поточного року зареєстровано вже два випадки захворювання, в тому числі у дитини 14 років, — пише ЧеLine.

Менінгокок передається аерозольно або ж при прямому контакті з хворою людиною.

Загалом в Україні реєструється зростання захворюваності на менінгіт, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Всього з початку року зафіксували 60 випадків захворювання, в тому числі захворіли 44 дитини.

Єдиним джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми. Найбільш небезпечний в епідемічному відношенні хворий на менінгококовий назофарингіт. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Заразитися можна тільки під час тісного контакту з хворою людиною або носієм інфекції – відстань менше 0,5 метрів вважається небезпечним, тривалість спілкування не повинна бути менше 2 годин.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.

У більшості випадків, через декілька годин після появи перших симптомів захворювання, у хворих з’являється висип без певної локалізації.

Для цього захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень вакцинація від менінгококової інфекції є рекомендованою. Щеплення можна зробити якісною вакциною у приватних закладах охорони здоров’я.

Основними профілактичними заходами є раннє виявлення та ізоляція хворих, своєчасне лікування назофарингітів, санація виявлених менінгококоносіїв, дотримання правил особистої гігієни.

Як повідомляв MYNIZHYN, Всесвітній день медичних сестер в календарі професійних свят на 2024 рік — 12 травня. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році. День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію — міжнародну раду медичних сестер. До цієї дати MYNIZHYN поспілкувався зі старшою медсестрою поліклінічного відділення Ніжинської міської лікарні Надією Карпенко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: