“З дітьми легше чи важче не стає, просто стає по-новому” – інтерв’ю з ніжинцем В’ячеславом Прудьком 

39-річний В’ячеслав Прудько кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та люблячий батько двох донечок: Єви та Саші. Журналісти MYNIZHYN з нагоди Дня батька поспілкувалися з В’ячеславом про батьківство та дізнались пару цінних порад у вихованні дітей.

16 червня – Міжнародний день батька та День батька в Україні

39-річний В’ячеслав Прудько кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та люблячий батько двох донечок: Єви та Саші.

Журналісти MYNIZHYN з нагоди Дня батька поспілкувалися з В’ячеславом про батьківство та дізнались пару цінних порад у вихованні дітей.

— Розкажіть про свою реакцію на новину про першу дитину.

— Я про це дізнався, коли був на розкопках у Новгород-Сіверську. І це повністю перевернуло всі мої відчуття всередині і додало неймовірної сили. Чому? Бо тоді я працював на одному розкопі, який потрібно було завершувати. Довідавшись про таку новину, я прийшов і за дві години сам закидав той шурф. Зрозуміло, що весь час ходив зі словами: “Як же, як же, як же”…Отож повністю перевернулось все.

— Як наважились на другу дитину?

— Коли вже повністю почали давати раду першій дитині, то зрозуміли, що не такий страшний вовк, як його малюють і наважились. Одна дитинка в родині – це не дуже добре, бо це сприяє всяким егоїстичним моментам, треба, щоб їх було двоє. Тому що одна дитина – це пів дитини, а дві дитини – це одна дитина. Якщо у одній родині є двоє малюків, то природний приріст населення нашої країни рівний нулю. Задля позитивної динаміки треба, щоб було три дитини. Тому ще не все..

— Твердження “Щасливі батьки – щасливі діти” правдиве?

— Діти – це маленькі губки, які вбирають абсолютно все, що вони бачать. Якщо батьки будуть щасливі, то діти будуть дивитися на них і також будуть щасливими, тому що не треба виховувати дітей, треба виховувати себе. Те, що ми говоримо і те, що ми робимо, діти то все повторюють відразу ж на сто-два відсотки.

— Які моменти були найзворушливішим? 

—З недавнього, що старшенька видала: “А що це таке щастя? А щастя – це коли ми всі разом” Це прям так було зворушливо.

— Чи є у ваших дітей якісь таланти та захоплення, які ви намагаєтесь розвивати?

— У дев’ятимісячної Єви зрозуміло що талантів ще немає, а от Саша, якій чотири роки любить танцювати та співати. З цього навчального року може навіть піде в будинок Дітей та юнацтва на якийсь гурток. Можливо, танцювальний, щоб кудись дівала свою енергію енерджайзерську. 

— Чи ви бачите прояви свого характеру чи поведінки у дітей?

— Відчувається, це все є. Манера поведінки, реагування на питання.


Фото: В'ячеслав Прудько з доньками Олександрою та Євою

— Що потрібно кожній дитині?

— Кожній дитині потрібна повноцінна родина, де буде стовідсотковий тато і мама. А не таке, що народила дитину і виховуй її, я буду заробляти гроші. Ні, треба стовідсотково дитині приділяти увагу, максимум уваги. Коротше кажучи, японці як завжди були праві, треба максимум дитині давати часу, а от сваритися, бити – це неприпустимо. Потрібно просто приділяти багато часу, пояснювати і говорить з нею, а не ігнорувати всі її оці прохання, питання і т.д. Так зрозуміло, що у нас за день по тисячу питань, треба на всю тисячу і відповідати або бажано, щоб було півтори тисячі відповідей, як варіантів. Дуже часто буває, коли дитина хотіла допомогти, там ганчіркою  щось розвести, а прибрати не вийшло. Якщо в такій ситуації на дитину накричати, а не пояснити, що саме було неправильно - вбивається інтерес. Далі вона цього робить не буде взагалі.

— А чи потрібно батькам ходити на певні тренінги, вивчати психології сім’ї, дітей?

— Впринципі зараз вистачає всякого контенту в інтернеті, плюс перед тим як кожна жінка, дівчина стає мамою при пологовому будинку, вона обов’язково проходить курс навчання. Тобто одна людина з батьків це стовідсотково проходить. Ще є дуже багато літератури, яку треба читати час-від-часу, там багато чого цікавого знайдеш.

— Чого ви найбільше хочете для майбутнього ваших дітей?

— Щоб було здоров’я і мирне небо, а далі все буде.

— Є передбачення на тему підліткового періоду?

— В очікуванні, тому що дивлячись на те, які зараз заявочки… в магазин зайти не можеш, щоб щось не придбати. І треба губки підкрасити, окуляри надіти, зачіску підправити, думаю буде весело... ну нічого. Як ми вчора пройшли до такого проміжного висновку, що з дітьми легше чи важче не стає, просто стає по новому. 

— Коли люди стають батьками, вони заново проживають своє дитинство? 

— Більшою мірою це дідусі і бабусі заново проживають своє дитинство. Батьки ж просто за цими буденними завданнями і справами ну хіба що в деякій мірі пригадують.

— Яку найголовнішу пораду ви б дали своїм дітям у дорослому житті?

— Завжди залишатися Людиною. В першу чергу треба бути Людиною, щоб усі ці якості людяності були присутні, а все решта то додасться. Кар’єра, успіх, гроші, то все відносно. Якщо дитина виросла справжньою Людиною з великою літери, то все буде добре. Це саме головне.

— Як ваші доньки виявляють турботу і любов?

— Обійми – це наше все. А в побутовому, практичному розумінні, коли навіть виходимо з дому, то Саша всім сандалі подасть, шльопки приготує, кросівки. 


Фото: В'ячеслав, дружина Вікторія разом з доньками Євою та Олександрою

— Щоб ви побажали хлопцям, чоловікам, які думають, що не готові до батьківства?

— Рішучості, витримки, моральної стійкості і вмінню радіти життю разом з дітьми.

— А тим батькам, у яких уже є діти?

— Окрім того самого, хотів би побажати знаходити набагато більше часу, ніж іноді то буває і проводити його з дітьми. Це дуже важливо 

Як повідомляв MYNIZHYN, не всі татусі знають, як правильно виховувати малюків. До прикладу, чи розуміють вони, що має робити турботливий батько в родині, яким він має бути? Секретами батьківського виховання ділиться психотерапевт і батько чотирьох дітей Дем’ян Попов.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: