Завантаження ...
banner

Особливості харчування у пришкільних таборах Ніжина: коментує директорка КП" Школяр" Лариса Чернишева

Особливості харчування у пришкільних таборах Ніжина: коментує директорка КП" Школяр" Лариса Чернишева фото

З 4 червня при Ніжинських школах №1, 2, 3, 10, 15, 16, 17 запрацювали літні табори, в яких планується оздоровити 1178 дітей. На дані цілі було виділено 1,7 млн грн з міського бюджету. Перша зміна триватиме по 21 червня. Друга — на базі Будинку дітей та юнацтва, де плануюють оздоровити 76 дітей, працюватиме з 25 червня по 12 липня.

Одна з головних ознак гарного відпочинку — збалансоване і смачне харчування. Як сказав один з хлопчиків, який нині відвідує шкільний табір, "Борщ приготували просто божествений". Тож які страви пропонують дітям, котрі відвідують шкільні табори? Про це жуналісти Nizhyn Post поговорили з директоркою КП "Школяр" Ларисою Чернишевою.

— Харчування в літніх таборах здійснюється на основі чотиритижневого меню, узгодженого органами Держпродспоживслужби і начальником Управління освіти. Складено воно згідно з Постановою №305 від 24 березня 2021 року на літній період. Різноманітне меню розплановане по днях і тижнях. У таборах передбачені сніданки та обіди. Колектив нашого підприємства прикладає всіх зусиль, щоб школярам смакувала їжа, яку ми готуємо. А діти, як відомо, найвибагливіший контингент.

Вартість харчування складає 131 грн 50 коп на одну дитину в день.

З чого складається меню

У сніданок обов'язково входять салати зі свіжих овочів. Друга страва складається: тричі на тиждень — з курятини, по одному разу — з риби (тільки рибне філе), яєць і творожної страви. Страви з куриним філе, які включені до меню: курячий шніцель (відбивна куряча в сухариках), чахохбілі з куркою, курка по-італійськи, котлета по-міланськи (відбивна тверда запечена), плов з курячим м'ясом, стегно куряче в імбірному соусі, стегно куряче в гірчичному соусі, курячі нагетси.

На обід — овочі (або салат, або натуральні овочі), обов'язково - перша страва: полтавський борщ зі сметаною, супи овочеві, з квасолею або з горохом, або з горохом і сухариками. Другу страву готуємо зі свинини або яловичини. Один раз на тиждень — з курятини. Також на сніданок та обід подаємо сезонні страви: кабачки, голубці ліниві. Двічі на тиждень - рибні страви: філе риби в овочах, нагетси з кетчупом, фрикадельки, натуральні котлети.

Гарніри — різноманітні та корисні: з булгуру, макаронів, рису, кус-кусу, а також печеня по-домашньому, картопляне пюре, гречана і пшенична каши.

Кожен день в меню на обід фрукти. На сніданок — двічі на тиждень. Фрукти — сезонні. Даємо персик інжирний, звичайний, апельсин, яблуко, банан, родзинки (на випадок, коли немає свіжих фруктів). На цьому тижні плануємо додати в меню черешню.

Кожен день на сніданок пропонуються молочні страви. Це або какао на молоці, або молоко, або сир твердий, або сметана, або йогурт. Ще запропонували сирок солодкий від виробника "Волошкове поле". Щоб дітям було цікавіше, замовили йогурт в індивідуальних стаканчиках.

Напої теж різноманітні. Це какао, сік натуральний (раз на тиждень), узвари, чаї з лимоном, напої з апельсином і лимоном, компоти з ягід (зокрема, зі свіжої полуниці та яблук).

Приємно чути слова подяки від директорів таборів, педагогів на адресу працівників харчоблоків за професіоналізм у приготуванні смачних та корисних страв, а також за привітність, чистоту і гостинність, а найголовніше — ми повинні зробити все можливе, щоб діти залюбки відвідували пришкільні табори і набрались сил до наступного навчального року. Нині, під час повномасштабної війни, це актуально, як ніколи.

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото надані Ларисою Чернишевою

Як повідомляв MYNIZHYN, На місцевому ринку та на прилавках супермаркетів уже з'являється лохина. Скільки доведеться віддати за кілограм та чи користується попитом ягода — дізнавалися наші журналісти.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: