Завантаження ...
banner
banner

Першокласники 15 школи звернулися до ніжинців з проханням не вирубувати ялинок

Невдовзі новорічно-різдвяні свята. Кожен із нас уже зараз мріє ошатно прикрасити свою господу символом Нового року – красунею-ялинкою. Але чи варто для цього лишати життя вічнозелене деревце?



Невдовзі новорічно-різдвяні свята. Кожен із нас уже зараз мріє ошатно прикрасити свою господу символом Нового року – красунею-ялинкою. Але чи варто для цього лишати життя вічнозелене деревце?

Нумо, розв’яжімо екологічну задачу: «В одному п’ятиповерховому будинку – 90 квартир. У нашому («Прогресівському») мікрорайоні – 30 таких будинків. Скільки потрібно вирубати ялинок, щоб поставити їх під час новорічних свят у кожну оселю?» 90х30=2700 ялинок!
 
Але в нашому мікрорайоні є ще й дев’ятиповерхові будинки і будинки приватного сектора! А скільки всього будинків у нашому місті, в усій країні?!
 
Щоб виростити ялинові ліси, лісники вирощують маленькі саджанці з насінин-зерняток, а потім саджають з них ліс. Ялинка за 10 років виростає у зріст першокласника, а простоїть 15 днів у квартирі на Новий рік, загине, і її викинуть на смітник. Не рубайте ялинку! Той, хто рубає дерево, – скорочує власне життя.
 
Хвоя, гілки і шишки ялини та сосни використовуються для корму тварин, ними живляться звірі й птахи, а бджоли з цих дерев збирають пилок.
 
Хвоя ялини виділяє медяну росу, з якої 1 бджолина сім’я за 1 день може зібрати до 4 кг меду. З 1 сосни за 1 рік збирають 2-4 кг смоли, близько 10 кг хвої, яка йде на виробництво вітаміну С та інших ліків для лікування легеневих захворювань.
 
З деревини ялини виготовляють човни, музичні інструменти, меблі, папір, шовк, фанеру.
 
Єдині птахи, що виводять пташенят узимку у найсильніші морози– шишкарі. Це тому, що основною їжею цих птахів є насіння шишок, яке дозріває на початку зими. А родичами ялинки є тис, кедр, сосна, туя, модрина, смерека, кипарис, ялівець.

Не рубай ялинку! Хай росте!
І радіє сонцю серед лісу!
Нехай шишку білочка гризе
В запашних її розлогих вітах!





 
З повагою, учні 1-Б класу Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 15
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: