Завантаження ...
banner
banner

Засідання виконкому: страйк торговців з Московської, будинок для сім'ї Сергія Рябухи та новорічний ярмарок

Чергове засідання виконавчого комітету ніжинської міської ради, що відбулося 17 грудня, завершилося без несподіванок. Хоча й тривало маже дві години, а в порядку денному було 16 проектів рішень.



Чергове засідання виконавчого комітету ніжинської міської ради, що відбулося 17 грудня, завершилося без несподіванок. Хоча й тривало маже дві години, а в порядку денному було 16 проектів рішень. Та й події понеділка, коли торговці з Московської “штурмували” міськвиконком, обіцяли продовження.

Торгівлю на Московській звичайно ж не оминули. Але розглядали її у кінці засідання. Перш за все привертає увагу звернення громадської організації “Ніжинська спілка підприємців” куди входять саме торговці, що стоять на згаданій вулиці. Вони просили дозволу на проведення “безстрокової акції (мітингу)”. Виконком, звичайно ж дав такий дозвіл, а місцем для його проведення визначив майданчик біля Спасо-Преображенської церкви, ближче до відділку поліції, як зауважив хтось із присутніх.

По темі: Базар замість Московської прийшов у будівлю виконкому
 
Другим було вже депутатське звернення підтримане все тією ж “Ніжинською спілкою підприємців”. Вони просили надати дозвіл на проведення на тій же Московській вулиці триденного “Ярмарку вихідного дня”. 52 підприємця, які торгують на Московській просили надати їм право торгувати на вулиці в п'ятницю, суботу та неділю за що обіцяли сплачувати по 50 гривень в день. А от просили для себе всього 50 місць! Та й про селян, які везуть на продаж власну продукцію і якими раніше постійно прикривались, цього разу не згадали жодним словом. Після виступів окремих членів виконкому всі зійшлись на тому, що повертати торгівлю на вулицю немає сенсу і майже одноголосно проголосували проти проведення такого ярмарку — 11 голосів з 12 “проти” і один “утримався”.
 
Мабуть і самі торговці не вірили у свій успіх, адже на засідання не прийшов жоден з прохачів. Присутнім був лише депутат обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Валерій Гавриленко, ніжинські представники якої чомусь з усіх сил захищають вуличну торгівлю. Варто додати, що на сьогоднішній день торговці з вулиці організовано перейшли на Комунальний ринок.
 
Ще одним відносно несподіваним, але позитивним рішенням цього засідання стало надання дозволу на будівництво балкону в будинку по вулиці Подвойського, 4. Власниця квартири Ю. Канюка вже майже рік намагалася отримати на це дозвіл, але попередній склад виконкому постійно відмовляв. Тим часом пані Юлія відверто говорила, що планує перевести квартиру в комерційну нерухомість — хоче відкрити кафе, оформила всю необхідну документацію, але цілий рік не могла нічого зробити. Перевести квартиру в нежитлову було неможливо без окремого входу, а зробити окремий вхід і балкон не могла через постійні відмови виконкому. Замкнуте коло, після цілого ряду зауважень та умов, все таки було розірвано.


Разом з тим, зіткнулися з проблемою власники садового будинку в садовому товаристві "Новатор" у 3-му мікрорайоні. Відповідно до нового законодавства, зокрема Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 321 «Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки», вони мають право переобладнати його у житловий, що і спробували зробити: оформили всю прописану законом документацію і подали відповідний проект рішення на виконком. Але... виявляється будинок будинком, а от вулиця де він знаходиться не відповідає стандартам і має ширину “всього” 4,5 метри, на підставі чого виконком відмовився надавати дозвіл на його переведення в житловий! Один законодавчий акт в черговий раз суперечать іншим нормативам? Але ж людям від цього аж ніяк не легше.

Несподіванкою завершився розгляд проекту про поповнення міського резерву матеріально-технічних ресурсів для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій. Як тільки мова зайшла про поповнення запасів лікарні лікарськими засобами, на що просили виділити 15 тисяч гривень, виникло запитання - що сталося чи як використали минулорічні запаси? Керівник відділу з надзвичайних ситуацій Г. Чернишов послався на головного лікаря і припустив, що їх використали за призначенням. А от чи достовірна це інформація, чи може вони до цього часу лежать десь на складі і чекають кінця терміну використання? Щоб з'ясувати це вирішили на наступному засіданні виконкому заслухати звіт головного лікаря щодо використання минулорічного запасу ліків.
 
Ще одним рішенням затверджено перелік пунктів обігріву, які будуть встановлені, як тільки температура повітря опуститься до - 10 градусів. Такі пункти будуть обладнані в залі очікування 1-го поверху залізничного вокзалу, в залі очікування автовокзалу, а також буде встановлено палатку для обігріву по вулиці Орджонікідзе, 2А.
 
Про загрози травмування або загибелі людей внаслідок обморожень, відділ надзвичайних ситуацій просить надавати інформацію черговому виконавчого комітету Ніжинської міської ради за телефоном 15-80, 7-19-51 або в Ніжинський міськрайвідділ управління ДСНС України у Чернігівській області.
 
Ще одне рішення стосувалося учасників АТО. Виконуючи Постанову Кабінету Міністрів України  № 348 від 20.05.2015 р. "Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції..." рішенням виконкому вирішено придбати за рахунок державних коштів квартиру для родини загиблого минулого року ніжинця Сергія Рябухи. Сім'я змогла обрати з кількох варіантів той, який найбільше їй підійшов. Кошти з бюджету, за словами Оксани Лях, вже перераховані і мають бути використані до 25 грудня поточного року.


Є сподівання, що процес надання житла родинам загиблих у війні на Сході  і справді зрушить з місця і це не виняток, а початок надання реальної допомоги.

І кілька слів про Новорічні свята. З найближчих вихідних на вулиці Гоголя навпроти Благовіщенського монастиря почне діяти новорічна виставка-ярмарок, де ніжинські майстри покажуть свої роботи, а жителі міста зможуть знайти незвичайні, унікальні вироби і подарувати їх друзям та рідним.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: