Завантаження ...
banner

Ніжинські солодощі: Оксана Труш розповіла про свій авторський шоколад із меду

Ніжинські солодощі: Оксана Труш розповіла про свій авторський шоколад із меду фото

Оксана Труш, засновниця "Жу-жу shop", перетворила свою любов до меду та творчість на успішний бізнес. Від перших експериментів з медовим шоколадом до розширення асортименту, вона постійно шукає нові можливості для розвитку. У цьому матеріалі журналісти MYNIZHYN дізнавалися про початок її бізнесу, особливості продукції, плани на майбутнє та труднощі, з якими їй доводиться стикатися у ці складні часи.

— Що надихнуло вас на створення такого бізнесу?

— Взагалі, у мене не було конкретної мети створити бізнес, усе почалося інтуїтивно. Я за освітою економіст, але під час декретної відпустки виникло бажання реалізувати себе через творчість. Наша сім'я займається бджільництвом, тож ми з дитинства добре знаємо про користь меду. Мій вітчим вже понад 40 років є пасічником і виготовляє різні медові напої для особистого вжитку. До війни ми брали участь у покровських ярмарках, де продавали мед та продукцію з нього, а я робила медове мило. Під час декрету я вирішила повернутися до цієї справи, але виявилося, що при виготовленні мила виділяються шкідливі речовини, які небезпечні для дитини.


Фото: Оксана Труш

Мій чоловік знайшов в інтернеті ідею створення шоколаду з меду. Це була комплексна ідея, оскільки я люблю мед і хотіла зайняти себе під час декрету. З часом, коли дитина підростала, я все більше дбала про її харчування і хотіла, щоб воно було натуральним. Так я почала створювати солодощі сама. У 2016 році була виготовлена перша плитка шоколаду, а офіційно бізнес зареєстрували у 2020 році.


Фото: Оксана з чоловіком

— Чи можете ви поділитися історією найпершого виготовленого вами шоколаду? Як він виглядав та хто був дегустатором?

— Першу партію шоколаду ми виготовили для продажу на ярмарку. Це були 11 плиток. Тоді ринок шоколаду був ще не розвинений, тому ми з чоловіком придбали харчовий силікон і експериментували з формою плиток. Чоловік виготовив три форми для шоколаду, і я зробила у них свої перші плитки. За тиждень вдалося виготовити 11 плиток – це було досить довго, адже зараз ми виготовляємо до 500 плиток за зміну, залежно від виду. Це був своєрідний експеримент, але ці перші плитки ми продали за 15 хвилин.

— Які особливості відрізняють ваші вироби від інших?

— По-перше – це мої авторські рецепти. Наш шоколад виготовляється з медом, який додається при температурі нижче 40 градусів, щоб зберегти всі його корисні властивості. Мед у нашому шоколаді виступає як підсолоджувач, адже сучасний ринок переповнений натуральними підсолоджувачами, вплив яких ще недостатньо вивчений. Немає гарантій, що вони не завдають шкоди. Мед же є найпершим підсолоджувачем людства. Ще одна наша конкурентна перевага – це використання інгредієнтів, вирощених переважно в Україні. Наші вироби мають мінімальну кількість складників і повністю натуральний склад.


Фото: Виготовлення солодощів

— У вашому магазині в асортименті не тільки шоколад, так було відразу чи ви поступово вводили нові позиції в продаж? Чи виникали з цим труднощі?

— Спочатку ми пропонували тільки класичні шоколадні плитки. З часом, набуваючи досвіду і вивчаючи ринок, ми почали експериментувати. Нам стало цікаво працювати з начинками і створювати корпусні цукерки – це вишуканий десерт. Завдяки придбанню меланжерів ми тепер виробляємо горіхові пасти. У складі наших паст – лише горіхи, перетерті об камінь до найніжнішої структури. Ми також використовуємо ці пасти для начинки цукерок.


Фото: Меланжер готує арахісову пасту

Серйозних труднощів не було. В будь-якій справі важлива уважність. Ми спостерігаємо за ринком, радимося з колективом, обговорюємо новинки. Після цього надаємо продукцію кав'ярням і слухаємо їхні відгуки та відгуки їхніх клієнтів. За потреби вносимо корективи. Для мене це творчий процес, який приносить задоволення.

— Які плани на майбутнє? Чи плануєте розширення асортименту?

— Ми вже розробили новинки, але поки що не вивели їх на ринок. Маємо багато ідей для продукції, яка ще потребує вдосконалення в плані пакування. Процес представлення нових продуктів у мережу є довготривалим. В умовах війни плани реалізуються повільно, адже вартість сировини значно зросла. Наприклад, ціни на какао-продукцію виросли в чотири рази. Ринок перебуває у складному стані через затоплення плантацій і брак якісної сировини. Відновлення плантацій йде повільно, а попит залишається високим, що призводить до значного зростання цін.

— Чи проводите ви якісь екскурсії або дегустації для ніжинців?

— Нещодавно, в червні, я проводила дегустацію в "Gogol Point". Це було чудово – було приємно отримувати відгуки від покупців, це надало мені стимул і заряд енергії для подальшої роботи. У ці важкі часи війни, коли стабільність відсутня, позитивні відгуки та поради від клієнтів є надзвичайно важливими для нас. Також час від часу проводимо майстер-класи з виготовлення шоколаду для дітей. Ми вже плануємо нові заходи (Посміхається, — ред.).

— Чи співпрацюєте ви з місцевими підприємствами? Чи складно було домовлятися про співпрацю?

— Так, ми співпрацюємо з кав'ярнею "Gogol Point" та «Чайною лавкою», а також наш асортимент представлений в одному з МАФів на місцевому ринку.

Зазвичай кав'ярні зацікавлені в продажу кави та власної продукції, і я їх розумію. Я веду переговори та намагаюся знайти баланс, щоб зацікавленість у моїх продуктах була взаємною.

Наш основний сегмент – це B2C (*скорочення для позначення бізнесів, що продають товари та послуги клієнтам для особистого користування). Ми представлені у 80-ти магазинах мережі "Сільпо" і працюємо в 16 великих містах України. Наші продукти також можна знайти в магазинах "Фора" та на маркетплейсі "Rozetka".

— Звідки ви берете мед та інші інгредієнти для солодощів?

— Мед для наших солодощів ми використовуємо з власної пасіки. Вишню постачають з Вінницької області, де вона найсмачніша. Фундук купуємо на фундучній фермі в Київській області, а грецький горіх частково – в Ніжині, підтримуючи місцевих фермерів.


Фото: Тут виготовляється мед для шоколаду 

— Які найпопулярніші смаки або продукти ви можете назвати?

— За відгуками покупців, найпопулярніший продукт – це молочний шоколад "Полуниця-Кокос". Ця плитка не містить тваринного молока, яке ми замінили на кокосове також додавши кеш’ю пасту для ніжного смаку. Також наш ТОП це шоколадно-фундукова паста дуже схожа на нутеллу, але з медом та повністю натуральнии складом та цукерки-півонії із малинового шоколаду.


Фото: Шоколад "Полуниця-Кокос"

— Що особисто вам найбільше подобається з продукції?

— Мої уподобання змінюються залежно від настрою. Наприклад, зараз я надаю перевагу нашому крафтовому морозиву.

— Що для вас є показником якості вашої діяльності?

— Показниками якості є збільшення кількості лояльних клієнтів, позитивних відгуків і повторних покупок.

— Що вам найбільше подобається у вашій роботі?

— Мені найбільше подобається створювати щось нове. Потрібно відчути, як вкладені зусилля перетворюються у щось справді класне. Нещодавно я помітила, що деякі ідеї, які раніше здавалася актуальними, тепер вже не відповідають часу. Зараз важливо вміти адаптуватися і швидко змінювати напрямок. Я ухвалюю рішення виважено, не люблю ризикувати, і це допомагає утримувати справу. Найбільше задоволення приносить створення нових продуктів і бачення результату – коли цукерка вже упакована, готова до продажу і радує споживача.

Фото надані Оксаною Труш

Нагадаємо, 14 липня у Ніжині на центральній вулиці було людно, бо місцеві жителі зійшлися на «Вечорниці», які організувала ніжинська кав‘ярня-книгарня "Жито".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: