Завантаження ...
banner

Центр життєстійкості «Місце сили» відкрив у Ніжині для громади власний простір

Центр життєстійкості «Місце сили» відкрив у Ніжині для громади власний простір фото

30 серпня на базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, в одному з приміщень нового корпусу навчального закладу, відбулася презентація нового простору центру життєстійкості «Місце сили. Ніжин». 

Журналісти MYNIZHYN відвідали дану подію та дізналися багато корисної інформації щодо діяльності простору.

Що таке "Місце сили?"

Ініціатива зі створення центрів життєстійкості «Місце сили» у місті Ніжин реалізується ще з липня 2023 року і спрямована на створення інклюзивного та адаптивного простору для громади, з особливим акцентом на найуразливіші групи населення.

За рік плідної роботи центру життєстійкості було проведено 115 заходів, у яких взяли участь 2136 жителів та жительок міста: з них — 168 осіб з інвалідністю та 967 осіб молодого покоління.

Місія даного центру, як зазначали на презентації — покращення життя в громаді шляхом надання комплексної психосоціальної підтримки та посилення громадської безпеки. Це простір актуалізації та підсилення внутрішнього ресурсу й мотивації, підвищення резултативності
через створення можливостей. Візія ж звучить наступним чином: "Центр життєстійкості — інформаційна та дієва платформа для активних і свідомих мешканців громади, де акумулюються ідеї для натхнення та формується інструментарій для їх успішної реалізації і широкого втілення".

Ключові напрямки роботу центру:

  • Робота з молоддю;
  • Робота вразливими групами населення: ВПО, людьми з
  • інвалідністю, людьми старшого віку та ін;
  • Співпраця влади та громадянського суспільства;
  • Громадська безпека;
  • Кризові послуги;
  • Еко-ініціативи;
  • Робота з родинами.

Простір, де кожен знайде силу та натхнення

Тимчасово виконуюча обов'язки начальника відділу у справах сім'ї та молоді Наталія Білан від імені міського голови та заступниці привітала присутніх та подякувала іноземним партнерам, які сприяли створенню даного центру.


Фото: Наталія Білан. Автор: Олександр Воронуха

"Вітання всім, шановні друзі. Сьогодні ми зібралися на урочисту подію — відкриття центру життєстійкості "Місце сили". Я передаю вітання та слова вдячності від нашого міського голови Олександра Кодоли, а також від заступниці міського голови Ірини Грозенко. Сьогодні ми відкриваємо простір, де кожен з нас може знайти силу, натхнення та допомогу. Я впевнена в тому, що даний центр стане опорою для всіх тих, хто сюди звернеться. Окрему подяку хочу висловити нашим іноземним партнерам, тим, хто доклав максимум зусиль для створення цього простору. Миру всім та життєвої стійкості", — підсумувала Наталія Білан.

Голова Ніжинської РВА Григорій Ковтун висловив подяку від голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса та запевнив присутніх, що ідеї, які будуть народжуватися в даному центрі, сприятимуть розвитку не тільки Ніжина, а й України.


Фото: Григорій Ковтун. Автор: Олександр Воронуха

"Щира подяка нашим іноземним партнерам від голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса. Я дякую пану Олександру Самойленку за те, що усі нові проєкти проходять через нього самого, звичайно за підтримки усіх ніжинських організацій, але це тільки початок. Я впевнений, що у цих стінах буде поповнюватися плідна праця новими ідеями, які будуть розвивати не тільки університет,  не тільки Ніжин, а й Україну. Бажаю усім миру через перемогу, розуму через досвід, а успіху через бажання. Слава Україні!", — наголосив очільник Ніжинської РВА Григорій Ковтун.

Ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко подякував за довіру міжнародних партнерів, адже саме у навчальному закладі базується центр, а також запевнив присутніх, що робота з функціонування центру продовжиться, усі процесу задля успішної реалізації планів будуть обговорені.


Фото: Олександр Самойленко. Автор: Олександр Воронуха

"Справді, ми — щасливі. В умовах війни у стінах університету, який ми позиціонуємо як місце незламності, життєстійкості, тяглості для жителів міста й району відкривається такий чудовий центр. Він дає нам надію на щасливе майбутнє.

Я впевнений, що робота, яка проводилася працівниками центру, була ефективною. Ми обговоримо процеси, які будуть відбуватися надалі, щоб наша громада відчувала і могла реалізувати всі свої можливості в межах центру.

Цей центр зорієнтований на різні групи та категорії населення, але він відкритий для всіх охочих.

Я дякую нашим міжнародним партнерам за довіру. Дякую всім, хто пройшов цей шлях до створення центру. Ми віримо в успіх функціонування даного центру й віримо у нашу Перемогу. Будемо незламними й життєстійкими, впевненими у перемозі України. Слава Україні!", — сказав Олександр Григорович.

До привітального слова долучилися й міжнародні партнери в обличчі керівниці напрямку «Громадської безпека та відновлення» UNDP в Україні Федеріку Діспенца. Вона зазначила, що їй "дуже приємно знаходитися сьогодні саме на такій події — відкритті центру. Його втілення — це результат тісного партнерства".


Фото: Федеріка Діспенца та Дмитро. Автор: Олександр Воронуха

Також Федеріка подарувала для центру настільну гру "Спільноти в безпеці", до якої, як вона пообіцяла, обов'язково долучиться.


Фото: Федеріка дарує гру "Спільноти в безпеці". Автор: Олександр Воронуха

Рандниця UNFPA з питань молоді та ВІЛ Людмила Шевцова привітала Ніжин з набуттям такого місця, яке має стати центром об'єдання громади, а також подякувала усім тим, хто допомагав у реалізації проєкту — створення центру життєстійкості на базі Ніжинського університету імені Миколи Гоголя в Ніжині.


Фото: Людмила Шевцова. Автор: Олександр Воронуха

"Я дуже рада бути сьогодні тут. Це дуже значущий момент для нас (відкриття центру життєстійкості, — ред.). У нас були певні побоювання, ми розуміли ризики... Попри них, у нас є прекрасний потенціал та підтримка міста і партнерів. Від імеді Фонду ООН у галузі населення хочу привітати вас. Тут з'явилася прекрасна місцина, яка буде центром об'єднання громади. 

Хочу висловити велику подяку місцевим партнерам — представникам місцевої влади та Ніжинському державному університету імені Миколи Гоголя, адже він став домом для нашого центру життєстійкості — подяку за віру в нашу молоду команду. Окремо хочу подякувати нашому донору — Євросоюзу, бо без них проєкт був би неможливий, оскільки вони його фінансували. Хочу сказати велике дякую місцевій громаді, саме тим, хто бере участь в активностях нашого центру. Залишайтеся з нами, підтримуйте центр та молодих людей ніжинської громади, адже вони — основний капітал, на який має опиратися країна", — підсумувала Людмила Шевцова.

Фінансування міжнародними партнерами: скільки витратили коштів на створення центру

Протягом заходу розповідали про безліч цікавих активностей, у центрі неодноразово проводили у даному центрі. Наприклад, «(Не) дрібниці у стосунках», «Життєстійкість 2.0», арттерапевтичні заходи та майстер-класи з психологинею центру, табори для підлітків «Енергія твого майбутнього» тощо.

Мова йшла й про етапи реалізації проєкту, кінцева мета якого — простір, презентація якого й відбулася. До слова, міжнародні партнери не пошкодували коштів. На реалізацію проєкту, який включав шість етапів (ремонтні роботи, закупівля обладнання, організація співпраці, надання проміжної звітності за проєктом, управління та адміністрування проєктом, надання фінальної звітності), було виділено понад 125 тисяч доларів США.


Фото: Бюджет проєкту. Автор: Олександр Воронуха

Найактивніші отримали подяки

За плідну співпрацю та підтримку життєстійкості Ніжинської громади подяки отримали:

  • Вероніка Галата;
  • Олександр Заболотній;
  • Максим Волощенко;
  • Яна Максименко;
  • Кирил Лушніков;
  • Крістіна Калабіна;
  • Єгор Шаповал.


Фото: Вручення подяк. Автор: Олександр Воронуха

Без подарунків не залишили й іноземних гостей: ректор Ніжинського університету Олександр Самойленко презентував міжнародним партнерам декілька фірмових виробів із нанесенням символіки Ніжина й університету.


Фото: Олександр Самойленко презентує подарунки. Автор: Олександр Воронуха


Фото: Подяка від Галини Б'янки для Федеріки Діспенци

Чи відвідували ви заходи даного центру? Чи цікавилися діяльністю центру життєстійкості "Місце сили", адже він функціонує в Ніжині понад рік. Діліться з нами реакцією на сторінці Facebook.


Фото: Фірмові наклейки центру. Автор: Олександр Воронуха


Фото: Гості заходу. Автор: Олександр Воронуха


Фото: Гості заходу. Автор: Олександр Воронуха

Як повідомляв MYNIZHYN, 26 травня центр життєстійкості "Місце сили" організував ретрит «Відновлення сили: відкриття та розвиток потенціалу». Ретрит – це час для відпочинку та самовідновлення. В умовах постійного стресу та навантаження, з якими стикаються волонтери, такий ретрит стає важливим інструментом для підтримки фізичного і психічного здоров'я.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: