Завантаження ...
banner

Перше україномовне видання подорожніх нотаток Юрія Лисянського побачило світ

Перше україномовне видання подорожніх нотаток Юрія Лисянського побачило світ фото

Видавництво TravelBooks презентувало перше в перекладі українською мовою видання мандрівних нотаток мореплавця Юрія Лисянського. Книга включає «Журнал, або записки лейтенанта Юрія Федоровича Лисянського, що були ведені ним під час служби волонтером на англійському флоті, 1793–1800» та «Подорож навколо світу на шлюпі «Нева», 1803–1806». Це ілюстроване видання, що входить до серії «Великі подорожі», розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією географічних відкриттів, подорожей та українськими традиціями мореплавства, пише 0462.ua.

Про це повідомив Олександр Морозов, завідувач Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, дослідник і популяризатор історії. Він щиро подякував видавництву TravelBooks та всім, хто підтримував і допомагав у роботі над книгою. Науковець зазначив, що до видання увійшов «Щоденник» служби Юрія Лисянського на британському королівському флоті, який він вів з 1793 до 1800 року, а також переклад українською мовою його «Подорожі навколо світу на шлюпі «Нева» 1803-1806 років».

За словами Олександра Морозова, лондонське видання 1814 року є значно повнішим і вдосконаленим автором на відміну від російського видання, воно не містить цензурних вилучень. Нове українське видання має на меті зацікавити читачів і стати гідною частиною серії «The Great Travels» видавництва.

«Наше видання не лише вперше представляє українському читачу щоденники Юрія Лисянського рідною мовою, але й містить багато ілюстрацій. Ми намагалися ілюструвати описані пригоди українського мореплавця тогочасними малюнками, у тому числі й малюнками самого автора. Це дозволяє максимально наблизити читача до того, як бачив світ мандрівний українець Лисянський», – зазначив Олександр Морозов.

Видавництво також планує частину коштів від реалізації книги спрямувати на підтримку Збройних Сил України. Видання налічує 560 сторінок, з яких 32 – кольорові.

Як повідомляв MYNIZHYN, завідувач Меморіального музею Юрія Лисянського в Ніжині Олександр Морозов отримав подяку за діяльність даного музею від командувача ВМС України Олексія Неїжпапи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: