Студенти, котрим понад 90: на Чернігівщині функціонує університет третього віку

У Чернігові вже кілька років успішно функціонує Університет третього віку, де навчаються студенти, яким понад 60 років. Ініціатива діє з 2011 року і щороку набуває все більшої популярності серед людей похилого віку. Програма постійно оновлюється та доповнюється новими факультетами, що дають можливість пенсіонерам навчатися та вдосконалюватися.

У Чернігові вже кілька років успішно функціонує Університет третього віку, де навчаються студенти, яким понад 60 років. Ініціатива діє з 2011 року і щороку набуває все більшої популярності серед людей похилого віку. Програма постійно оновлюється та доповнюється новими факультетами, що дають можливість пенсіонерам навчатися та вдосконалюватися, пише ЧеLine.

Цьогорічні факультети включають такі напрями, як:

  • Українська мова,
  • Українознавство,
  • Англійська мова,
  • Основи християнської етики (новий факультет цього року),
  • Найпопулярніший факультет – «Мобільна грамотність», який також відомий під назвою «Пенсіонер у сучасному соціумі».

На заняттях з мобільної грамотності студентів навчають користуватися смартфонами та планшетами. Вони опановують навички починаючи з базових – як увімкнути пристрій, до більш складних – як користуватися соціальними мережами, такими як Facebook, та іншими додатками.

Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Чернігівського міського територіального центру, пояснює:

"Ми створили Viber-спільноту для наших студентів, де публікуємо розклад занять. Це значно полегшує комунікацію, оскільки не потрібно всіх обдзвонювати. Студенти навіть лайкають повідомлення, тож ми бачимо, хто вже ознайомився з інформацією".

Окрім віртуального спілкування, студентів навчають практичним навичкам, важливим для повсякденного життя. Наприклад, запрошені представники банку пояснюють, як оплачувати комунальні послуги через смартфон, а також як передати показання лічильників.

Щорічний набір студентів відбувається восени, навчальний процес триває з жовтня до травня, після чого настають літні канікули.

Цікавим є й той факт, що найстаршому студенту минулого навчального року виповнилося 94 роки. Чоловік прийшов на заняття, щоб навчитися користуватися смартфоном, який йому подарували діти. Хоча він мав проблеми зі слухом, навчання пройшло успішно, і зараз він активно користується своїм новим пристроєм. Окрім факультету мобільної грамотності, великий інтерес викликає психологічний факультет. Психолог територіального центру проводить заняття з психологічної підтримки, включаючи групи для людей, які втратили близьких або мають родичів на фронті.

За минулий рік навчання пройшли 120 осіб, і цей проєкт продовжує розширювати можливості для людей похилого віку в Чернігові.

Як повідомляв MYNIZHYNНіжинський ліцей при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя потрапив до цьогорічного рейтингу найкращих навчальних закладів України за результатами НМТ-2024. Він посів 92 місце у рейтингу. Це на 41 сходинку вище в порівнянні з минулим роком.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: