Завантаження ...
banner

Сім сіл на Чернігівщині отримали нові назви: подробиці

Сім сіл на Чернігівщині отримали нові назви: подробиці фото

На Чернігівщині в рамках процесу деколонізації перейменували сім сіл. Згідно з Постановою Верховної Ради України № 3984-IX, яка набула чинності 26 вересня, села отримали нові назви, що відображають історичні або символічні зв'язки з Україною.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОВА.

Село Червоне, розташоване у Прилуцькому районі, тепер називається Чорне. Село Перше Травня в Ніжинському районі отримало назву Сонячне, у Прилуцькому районі воно стало Міхновським, а в Чернігівському районі – Зеленим Гаєм. Село Южне у Прилуцькому районі перейменовано на Світанок, Пушкіне в Чернігівському районі стало Лісовим, а Чисті Лужі змінило назву на Чисті Луки.

Постанова, яка передбачає перейменування понад 300 населених пунктів по всій Україні, була ухвалена Верховною Радою 19 вересня, коли за відповідне рішення проголосували 281 народний депутат.

Заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Іван Ващенко, який також очолює робочу групу з питань перейменування вулиць та демонтажу пам’ятників, пояснив, що рішення про зміну назв сіл приймалося з урахуванням пропозицій громад. Наприклад, селу Червоне повернули його історичну назву – Чорне.

Нагадаємо, що процес деколонізації топонімії розпочався влітку минулого року після прийняття Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». У Чернігівській області було створено спеціальну робочу групу для опрацювання питань, пов’язаних із перейменуванням вулиць та демонтажем пам’ятників.

Протягом роботи групи було проаналізовано понад 15 тисяч назв вулиць та провулків, і за результатами роботи понад 1700 із них були перейменовані.

Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині в межах виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії" перейменували 1734 вулиці та провулки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: