Завантаження ...
banner

На Чернігівщині безробітні щомісяця плетуть десятки тисяч квадратних метрів маскувальної сітки для ЗСУ

На Чернігівщині безробітні щомісяця плетуть десятки тисяч квадратних метрів маскувальної сітки для ЗСУ фото

Вже понад рік, як громадське об’єднання «Розквітай» спільно зі службою зайнятості на прифронтовій Чернігівщині організовують суспільно корисні роботи для безробітних. Основна діяльність цих робіт полягає у плетінні маскувальних сіток для українських військових, а також допомозі населенню, зокрема людям з інвалідністю, захисникам та їхнім сім'ям.

Протягом цього періоду було видано близько 800 направлень на виконання таких робіт у Городнянській та Чернігівській громадах, повідомляє пресслужба обласного центру зайнятості.

Усі працівниці працюють за строковим трудовим договором, а їхня зарплата виплачується коштом Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За словами голови ГО «Розквітай» Валентини Циркун, це не просто працівниці — вони всі мотивовані та добре розуміють, заради чого виконують свою роботу.

Щомісяця співробітниці організації, серед яких є й переселенки з Мар'їнки, Херсона, Очакова та Бахмута, добровільно перераховують по 500 гривень зі своєї зарплати на закупівлю витратних матеріалів.

Валентина Циркун зазначає, що на початку довелося вкладати власні заощадження для організації процесу, але підтримка прийшла від наших співвітчизниць за кордоном. Зокрема, з Франції постачають використані риболовецькі сітки, які жінки розплутують, зашивають і додають маскувальні елементи, перетворюючи їх на сітки, що рятують життя військовим, допомагаючи ховати техніку та позиції від ворога.

Щомісяця співробітниці «Розквітай» виготовляють близько 10 тисяч квадратних метрів маскувальної сітки, що можна прирівняти до площі одного гектара.

Окрім плетіння сіток, «Розквітай» освоїли виробництво окопних свічок, підготовку енергетичної їжі для військових та виготовлення антидронових сіток. У їхньому швейному цеху шиють м'які ноші, кавери для касок, москітні сітки та адаптивний одяг для поранених. Особливо цінується робота жінок, які мають навички шиття або бажають їх освоїти.

Також з Франції привозять гуманітарну допомогу, зокрема медикаменти, інвалідні візки, милиці та фізрозчини. Завжди потрібні робочі руки для розфасовки та передачі цих матеріалів бойовим медикам.

«У цей важкий час війни ми не можемо стояти осторонь. Одні воюють, інші працюють», — зазначає очільниця обласного центру зайнятості Людмила Ключник. Вона наголосила на продовженні співпраці з ГО «Розквітай» та закликала всіх охочих долучатися до цієї важливої справи.

Як повідомляв MYNIZHYN, підприємець з Городні на Чернігівщині Анатолій Лепень винайшов для місцевих волонтерів верстат для розрізання тканини. Він пришвидшує процес виготовлення маскувальних сіток. За словами волонтерки Наталії, тепер рулон довжиною у 200 метрів вони розрізають на смужки за пів години.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: