Завантаження ...
banner

Не втручатися в те, що створив Бог: як фермер з Чернігівщини вирощує овочі без хімії

Не втручатися в те, що створив Бог: як фермер з Чернігівщини вирощує овочі без хімії фото

50-річний Ігор Дугінов — фермер із села Вересоч Куликівської громади. Вивчає екологічне землеробство понад 10 років. Вирощує овочі майже без хімії: перець, баклажани, огірки, помідори, капусту.

Пише Вісник Че

Ентомофаги і трихограми на допомогу

Розпитала, як Ігор бореться з численними шкідниками, які псують город і городину.
— Моя позиція — максимально не втручатися в те, що створив Бог. Або робити такі умови, щоб одні шкідники поїдали інших. Якщо бачу, що критична кількість і можу втратити врожай, тоді вже застосовую щось «далекобійне».
Спочатку біля городини сіяв гірчицю. Добре приманює комах. Навколо все гуло і пахло.
Перед посадкою обприскую листя розсади підвищеною концентрацією актари. Тримає десь місяць. У цей час у роботу вступають ентомофаги, яких привабив запах гірчиці. Це хижі комахи та паразити, які живляться шкідниками і створюють бар’єр захисту для культур.
З часом облаштував так поле, щоб кожні 15 метрів були смуги для розвитку цієї ентомофаги. Там ростуть деревця, бур’яни, дикі рослини. Там же накопичуються та добре зимують ці комашки.
Ділянки нічим не обробляю. У мене тільки сонечок на полі біля перцю видів 10 літає. І руді, і червоні, і чорні, і білі. Їх дітки об’їдають яйця шкідників. За добу ентомофаги рухаються 15 метрів.


Розміщення таких смуг зручне для мене. Не треба використовувати хімію, а це заощаджує гроші. Але й доводиться жертвувати полем. Саджу сім гектарів. Відсотків 20 території — під смугами. Зате відсотків 90 шкідників знищується ентомофагами.
Також запустив на поле трихограму. Це маленька паразитуюча мушка. Прислали в конверті. Майже невидима, розміром менше міліметра.
Випускав у відро, туди нарвав листя акації. За добу вони там усе облазили, яйця відклали. Ці листочки розклав на всьому полі. Літає по 30 сантиметрів за раз. І якщо невітряна погода. Лазить швидко і може за пару годин обстежити всю рослину. Теж знищує інших шкідників.

Слимаки

— Їх краще прибирати механічно. У тіні на ділянках розкласти дощечки. На них поставити ємність з водою. Слимаки ховаються і напиваються. От у цей момент можна їх і давити.
Люблять слимаки пиво. Поставити знову таки в тіні мисочку з пивом. Будуть злазитися і топитися.

Кроти

— Не раджу чіпати взагалі. Від кротів більше користі, ніж шкоди. Завдяки їх роботі у ґрунт заходить більше повітря. Коли дощі, такі городи не заливає. А волога заходить потроху по кротячих норах.
Наведу приклад. Моя сусідка все життя боролася з кротами. І коли повністю вивела, то в дворі була навала ведмедки. Вона картоплю погризла. Виявляється, кроти контролюють ведмедку. І вона шукає собі місце, де їх немає.
Також кроти не люблять шумів. Чіп­ляють вітрячки, пивні банки і т. д., але вони не завжди допомагають.

Оленка волохата, або бронзівка

— Об’їдала оленка волохата (вона ж бронзівка) в мене весь цвіт у саду. Зав’язі майже не було. Вирішив і її виманити пивом. Вийшло.
Рано навесні в землі поробив ямки. Купив яскраві голубі сміттєві пакети і вклав їх у лунки. Бо оленка полюбляє яскраві кольори. Налив туди 300 мілілітрів пива. Трохи пригорнув землею. Таких ямочок через кожні 50 метрів наробив. І сам був здивований, скільки їх там плавало.
Але головне в цій справі — не перестаратися. Природно, щоб відсотків до 30 цвіту оленка з’їдала. Щоб не було багато дрібних яблук. Як на мене, краще трохи менше, але щоб плоди великі.

Личинка хруща

— Не звертаю на нього уваги. Садити треба з розрахунком на природу. Якщо треба вам на зиму 10 мішків картоплі, садіть більше. Щоб було 15. Зайве залишіть на полі. Перегниє і буде добривом на наступний рік.
Ніхто не досліджує, яка післядія на здоров’я хімічних засобів, якими пропонують обприскувати городину. Тому максимально бережу поле від хімії.
Якось на виставці при мені один агроном випив стакан раундапу (хімікат для боротьби з бур’янами). Щоб показати, наскільки він типу безпечний. Припускаю, що йому заплатили за це. Хотів би я його побачити через роки.
Перший рік посадив перці. Дивлюсь, чорні комашки під листком. Тля. Хотів пирскати хімією. Придивляюся, сонечки літають. Вирішив почекати. І, дійсно, десь за тиждень вони теж відклали свої личинки і з часом повиїдали шкідників з перцю. Тля зникла.
Цього року засуха нашкодила овочам. З чотирьох гектарів уціліло лише пів гектара. Не вистачало енергії на зрошування. Коли світло відключають, водяні насоси не працюють. Свердловину переробив під дві сонячні панелі. Але їх потужностей не вистачає.

Казимір, умекс, центуріон та інші сорти

— Які сорти овочів порадите читачам «Вісника»?
— Баклажани саджу сорту казимір. Цей сорт колоради не люблять. Краще підв’язувати. Тоді інші жучки менше будуть їсти.
Капуста середньо-пізня центуріон. Найсмачніша для мене. Інші фермери не беруть цей сорт або, якщо беруть, травлять хімією. Кажуть, з’їдає шкідник тріпс. Скільки вирощую, так і не бачив його. Гарно зимує бригадир. Агресор підходить для переробки і на голубці.
Помідори раджу умекс. Рання сливка. Високоврожайний. Добре тримає товарну форму. Брісколіно овальної форми, коктейльний, яскраво-червоного кольору. Грамів 30-50. Стійкий до хвороб.
Якось знайома залишила помідори такого сорту на підвіконні дозрівати. За деякий час дивиться, вони поспіли і висохли повністю. Навіть не гнили.
Огірки: гарно зарекомендував себе сорт хелен. Не боїться заморозків, має високу врожайність. Можливо, японці додали туди якийсь ген від гарбуза.
Перці айвенго — білі. Один з найбільш ранніх сортів. Подобається аристотель — кубиком. Має насичений малиново-червоний колір. Але є й мінус — не стійкий. Треба підв’язувати. Бо якщо буде на землі, поїдять дротяники.

Ольга Самсоненко
Фото з інтернету
На фото Ігор Дугінов

Як повідомляв MYNIZHYN, зараз звичайним букетом квітів уже нікого не здивуєш – хоч би якими різноманітними чи екзотичними вони не були, та і зав’януть швидко. Інша справа – букети з мила: красиві, ароматні, з тривалим терміном використання, ще й практичні. Про своє захоплення – виготовлення таких букетів – розповіла ніжинка Юлія Давиденко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: