Геологічний музей Ніжинського університету носитиме ім'я засновниці — Зої Муромцової

11 жовтня в ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій, з нагоди 30-річчя заснування геологічного музею НДУ імені Миколи Гоголя, біля входу встановили нову оригінальну вивіску «Геологічний музей імені З. Г. Муромцевої».

11 жовтня в ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій, з нагоди 30-річчя заснування геологічного музею НДУ імені Миколи Гоголя, біля входу встановили нову оригінальну вивіску «Геологічний музей імені З. Г. Муромцевої», розповідає Геологічний музей НДУ імені Миколи Гоголя.

«З ініціативою присвоїти музею ім’я його фундаторки, кандидатки геолого-мінералогічних наук, доцентки Зої Георгіївни Муромцевої виступили її племінниця Юлія Муромцева та колектив кафедри географії, туризму та спорту НДУ імені Миколи Гоголя. Це рішення підтримала Вчена рада університету.» — розповідає старший викладач кафедри географії, туризму та спорту Олександр Бездухов.

У музеї встановили також пам’ятну фотографію Зої Георгіївни, а експозиція музею поповнилася автентичними фасадами шухляд, в яких в минулому зберігалися зразки гірських порід та мінералів.

Племінниця Юлія Муромцева поділилася спогадами про Зою Георгіївну, розповіла про неї, як фахівця, геолога, яка все своє життя присвятила науці, геології.

У 63 роки вона потрапила до Ніжина, до Ніжинського вишу, де до 1996 року працювала на кафедрі географії. Саме з її ініціативи зародився геологічний музей в тодішньому інституті. Над його створенням працювали всі: студенти, викладачі. Студенти-географи тих років, впевнений, пам’ятають «бабу Зою», (так її з любов'ю називали студенти), її характер, впевненість, принциповість. Любили її практичні заняття з камінчиками, іноді захоплювалися так, що й на перерву не йшли. Практики із Зоєю Георгіївною, то інша історія: завжди з рюкзаком попереду, веде за собою студентів. Зупиниться на хвильку, аби підтягнулися ті, хто відстав — і знову вперед. Не дивлячись на поважний рік ніколи не скаржилася на здоров’я…

[GALLERY-654]

На відкриття музею завітали ректор НДУ імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко, директор ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій Юрій Філоненко, професор кафедри географії, туризму та спорту Микола Барановський, старший викладач кафедри географії, туризму та спорту Олександр Бездухов, родичі Зої Георгіївни та друзі родини.

«Щиро дякуємо ЗСУ за можливість працювати, а нашим почесним гостям ми вдячні за розуміння важливості й необхідності вшанування пам’яті засновниці музею та функціонування такого музею для здобувачів освіти», — зазначив директор ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій Юрій Філоненко.

Як повідомляв MYNIZHYN, 04 жовтня у Ніжині відбулася презентація книги мандрівних нотаток мореплавця Юрія Лисянського, автором якої є історик, директор бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, науковий співробітник відділу «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, Олександр Морозов. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: