Завантаження ...
banner
banner

Меморіальні музеї Чернігівщини гостинно запрошують

Меморіальні музеї Чернігівщини гостинно запрошують фото

Україна в цілому та Чернігівщина зокрема є колискою багатьох видатних особистостей, які своїми відкриттями, творчим надбанням, винаходами здійснили неоціненний вклад у різні галузі світової науки та культури. Про багатьох з них розповідають у музейних установах області, є й окремі меморіальні музеї, присвячені життю та діяльності відомих особистостей нашого краю. "Чернігівщина туристична" на своїх сторінках постійно розповідає про таких людей, а цього разу пропонує підбірку саме меморіальних музейних установ, які працюють на території нашої області. 

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського


Фото: Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського. Джерело: Музейник Портал

Основа музею – меморіальний будинок Михайла Коцюбинського, у якому він провів 15 своїх останніх, найбільш творчих років. За будинком є сад родини Коцюбинських, де культивуються рослини і квіти, які він любив. На території також є сучасна будівля літературної експозиції, яка присвячена різним етапам діяльності письменника та у якій постійно проводяться виставки сучасних митців.
Локація: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.
Тел. (093) 002-42-96, (097) 465-70-91.

Історико-меморіальлний музей-заповідник П.Куліша "Ганнина Пустинь"


Фото: Історико-меморіальлний музей-заповідник П.Куліша "Ганнина Пустинь". Джерело: Чернігівщина туристична

Музей-заповідник присвячений письменнику та етнографу Пантелеймону Кулішу. На його території знаходиться відбудована хата родини Білозерських, у якій народилася Ганна Барвінок, хата Куліша, каплиця святого Пантелеймона цілителя, біля якої проводяться всі урочистості, які відбуваються у музеї.
Локація: Ніжинський р-н., с. Оленівка, вул. Куліша, 15.
Тел. (097) 640-05-08, (068) 039-98-36.

Сосницький літературно-меморіальний музей О. П. Довженка


Фото: Сосницький літературно-меморіальний музей О. П. Довженка. Джерело: Вікіпедія

Меморіальна хата, криниця-журавель, погрібня – ці споруди збереглися з часів родини Довженків і цілковито передають атмосферу кін. ХІХ – поч. ХХ століття. Окрім меморіальних об’єктів у музеї працює літературна експозиція, яка охоплює всі віхи життя і творчого становлення Довженка-режисера в т.ч., його малюнки, особисті речі.
Локація: Корюківський р-н., с. Сосниця, 2-й провулок Довженка, 2.
Тел. (097) 654-39-24, (046) 552-01-47.

Художньо-меморіальний музей Олександра Саєнка


Фото: Художньо-меморіальний музей Олександра Саєнка. Джерело: Музеї Чернігівщини

В експозиції представлено колекцію авторських робіт Саєнка, інкрустованих соломкою, мистецькі твори родини Саєнків, меморіальні та побутові речі, бібліотека.
Локація: Ніжинський р-н., м. Борзна, вул. Партизанська, 58.
Тел. (046) 532-14-01, (097) 781-37-18.

Заньківський меморіальний музей М. К. Заньковецької


Фото: Заньківський меморіальний музей М. К. Заньковецької. Джерело: Вікіпедія

Експозиція включає чотири розділи, присвячені видатній українській актрисі з експонуванням особистих речей М. Заньковецької. Музей також має етнографічний відділ із фрагментом інтер’єру хати XVIII-XIX століть, з типовою для регіону керамікою, дерев’яним посудом, саморобними хатніми меблями.
Локація: Ніжинський р-н., с. Заньки, вул. М. Заньковецької, 16.
Тел. (096) 313-74-61.

Іржавецький музей-садиба Л. М. Ревуцького


Фото: Іржавецький музей-садиба Л. М. Ревуцького. Джерело: Вікіпедія

Музей-садиба Левка Миколайовича Ревуцького – родинний будинок сім’ї Ревуцьких, де зберігається пам'ять про видатного майстра музики, а також його брата Дмитра Миколайовича – вченого мистецтвознавця. У музеї представлені особисті речі сім'ї Ревуцьких, музичні інструменти, оригінали та копії документів, фотографії, музичні записи, книги, старовинні меблі, посуд, предмети побуту середини 19 століття, подарункові речі.
Локація: Прилуцький р-н., с. Іржавець, вул. Космічна, 28.
Тел. (067) 965-48-71.

Меморіальний музей Миколи Івановича Кибальчича


Фото: Меморіальний музей Миколи Івановича Кибальчича. Джерело: igotoworld.com

Садиба родини Кибальчичів, де експонуються матеріали, пов’язані з його життям та винаходами. Саме тут у родині священика народився винахідник і революціонер-народник Микола Кибальчич, автор першого в світі реактивного апарату для польоту людини, вибухового пристрою – прототипу сучасної гранати. Кибальчич у домашніх умовах поліпшив якість нітрогліцерину і динаміту.
Локація: Новгород-Сіверський р-н., c. Короп, вул. Кибальчича, 18.
Тел. (097) 226-70-37.

Пісківський історико-меморіальний музей П. Г. Тичини


Фото: Пісківський історико-меморіальний музей П. Г. Тичини. Джерело: Вікіпедія

Музей має 2 відділи: історичний та меморіальний. У історичному презентується культура та побут села, вироби народних майстрів, розвиток флори та фауни Бобровиччини, матеріали про Другу світову війну. Меморіальний зала присвячена видатному українському поету, уродженцю с. Піски, Павлові Григоровичу Тичині. У 1981 році відкрито меморіальний відділ, який розміщений у відтворений родиній хаті поета за спогадами старожилів села та сестри поета Оксани Григорівни. У хаті розміщені автентичні речі селянського побуту, родинні фотографії поета. Тут представлена селянська піч, дитяча колиска та інше.
Локація: Ніжинський р-н., с. Піски, вул. Тичини, 4.
Тел. (068) 540-63-58.

Історико-меморіальний музей Софії Русової


Фото: Історико-меморіальний музей Софії Русової. Джерело: Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського

Окремі розділи меморіального музею присвячені її родині – батькам, брату та сестрам, дітям, друзям, розповідають про педагогічну діяльність як в Україні, так і в еміграції. Окрасою експозиції є меморіальні речі Софії Федорівни, передані її нащадками.
Локація: Чернігівський р-н., с. Олешня, вул. Павла Борздого, 42.
Тел. (093) 397-25-92 (індивідуальне відвідування та замовлення екскурсій тільки за попереднім дзвінком)

Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського


Фото: Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського. Джерело: travels.in.ua

Музей створений у будинку сер. XVIII – I тр. ХІХ ст., де жив видатний мореплавець, дослідник, морський офіцер Юрій Федорович Лисянський, який у 1803-1806 рр. здійснив навколосвітню подорож на вітрильнику «Нева». Нині цей музей є відділом Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.
Локація: м. Ніжин, вул. Богушевича, 1.
Тел. (046) 317-32-96.

Найкращим способом дізнатися більше про ці музеї буде відвідати їх особисто, та звертаємо Вашу увагу на те, що візит до музейних установ необхідно планувати та погоджувати завчасно, адже зараз всі вони працюють у режимі воєнного стану. Деталі за посиланням.

Джерело: Чернігівщина туристична

Як повідомляв MYNIZHYN, "Ніжинська поштова станція - унікальний музей" саме таку назву має конкурсна робота Валерії Леонтьєвої, учениці ЗОШ №11 під керівництвом Олега Манойленка.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: