Завантаження ...
banner

«Понад 650 км забруднено. Жоден організм не вижив»: Десна — перша повністю мертва річка в Європі

«Понад 650 км забруднено. Жоден організм не вижив»: Десна — перша повністю мертва річка в Європі фото

Сергій Красков узяв гілку і тицьнув у маленьку рибку, що плаває у річці Десна. «Це плотва. Вона нещодавно померла. Ви можете це визначити з її ясних і не розмитих очей», – сказав він. Сотні інших риб викинуло на зелені береги річки, облямовані вербами. Велика щука лежала на мулі. Поруч, у чагарниках жовтих лілій, нерухомо лежав короп. «Все мертве, від найдрібнішого піскаря до найбільшого сома», — скорботно додав Красков. Про це йдеться у спецрепортажі The Guardian, переказ якого пропонує Foreign Ukraine.

Десна була однією з найчистіших річок, а зараз вона повністю мертва

Красков – сільський голова села Слабин у Чернігівській області України. Населений пункт, в якому проживає 520 людей уник найгірших наслідків повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Але війна прийшла у новій та жахливій формі. Українські чиновники кажуть, що росіяни навмисне отруїли річку Сейм, яка впадає у Десну. Десна з’єднується з водосховищем у Київській області та системою водопостачання, яким користуються мільйони людей.

17 серпня 2024 року тут було виявлено токсичну пляму, що йде від прикордонного села Тьоткіне в Росії. До Сейму у величезних кількостях скинули хімічні відходи цукрового заводу. Серед них були аміак, магній та інші отруйні нітрати. На той час в околицях точилися запеклі бої. Збройні сили України розпочали раптове вторгнення до Росії та захопили територію у Курській області.

Забруднення перетнуло міжнародний кордон і потрапило до Сумської області України. Природна екосистема Сейму була зруйнована. Риба, молюски та раки задихалися, оскільки рівень кисню впав майже до нуля. Поселення вздовж річки повідомили про масову загибель тварин. Краскову зателефонували і попередили про катастрофу, що наближається. 11 вересня 2024 року він помітив першу мертву рибу.


Сергій Красков / Фото: Alessio Mamo/The Guardian

Він повернувся наступними вихідними і виявив, що береги Десни забиті гниючою рибою, яка простягалась на три метри у воду. Волонтери у гумових чоботях, масках та захисних рукавичках згрібали рибу у мішки. Вони знайшли метрового сома. Трактор відвіз мішки із мертвою рибою на скотобійню, яка раніше належала радянському колгоспу. Їх закопали у яму.

Сергій Жук, голова Чернігівської екологічної інспекції, описав те, що сталося, як акт російського екоциду.

«Десна була однією з найчистіших річок. Це дуже велика катастрофа. Понад 650 км забруднено. Жоден організм не вижив. Це безпрецедентно. Це – перша повністю мертва річка в Європі», – сказав він.

На його думку, Кремль веде тотальну війну, якої не було з минулого століття. Бажання Володимира Путіна знищити Україну поширюється і на природу.

«Вони запускають ракети у повітря, спалюють наші ліси та погрожують підірвати нас ядерними бомбами. Ви можете відновити міст чи школу. На жаль, дикій природі потрібно більше часу, щоб відновитися», – підкреслює Жук.

З наближенням забруднення, Жук наказав закрити Золотий берег, центральний пляж у Чернігові. Було запроваджено заборону на вилов риби, купання та використання річки для напування худоби або зрошення садів. Вчені брали проби, перевіряли кожні 15–20 км та привозили скляні пробірки до лабораторії. Результати були шокуючими. У місті Батурин, колишній козацькій столиці на Сеймі, 29 серпня 2024 року вміст кисню впав до нуля. Наступного дня він становив 0,1 мг/дм³. Для дихання риб потрібно щонайменше 4 мг/дм³.


Сергій Жук / Фото: Alessio Mamo/The Guardian

Жук сказав, що річка відновиться за кілька років. За його словами, малоймовірно, що це станеться, допоки тривають бойові дії у Курській області Росії. Збройні сили України підірвали мости через Сейм, додавши палива та сміття до згубної суміші. Навколо Чернігова місцеві помічники – деякі на човнах – зібрали близько 44 тонн мертвої риби.

Аварійні бригади використовували компресори для закачування кисню у Десну, щоб дати рибі, яка залишилася, більше шансів на виживання. Нещодавні дощі розсіяли частину токсинів. Жук був оптимістичний, що цих заходів достатньо, аби врятувати Київ від найгіршого забруднення. Але він визнав, що ситуація – похмура.

«Є різниця між природною й техногенною катастрофами. Це був відволікаючий маневр. Екологічний геноцид Росії не припиниться, доки не припиниться війна», – переконаний він.

Світлана Гринчук, міністерка охорони навколишнього середовища України, заявила, що споживання води у Києві залишається безпечним. Були вжиті різні спеціальні заходи для позбавлення від нітратів, було імпортовано 120 тонн засобів для чищення і натягнуті сітки через Десну для вилову мертвої риби. На Київщині нічого не виявлено. Крім того, вода регулярно очищається перед тим, як її вилучають для побутового використання.


Світлана Гринчук / Фото: Alessio Mamo/The Guardian

«Російські війська знищили національні парки на окупованих територіях, убили тварин та замінували тисячі гектарів лісу. Вибухи викликали лісові пожежі, проблема, посилена нещодавньою спекотною погодою. Україна виборює своє майбутнє. Це майбутнє має містити природу. Нам потрібна чиста вода, чисте повітря, ліси», – підкреслює Гринчук.

Річка Десна була частиною української культури. У 1956 році радянський кінорежисер Олександр Довженко опублікував роман під назвою «Зачарована Десна». Згадуючи своє дитинство, він писав: «Сонце давно вже сіло, і великий сом стрибав у Десні під зірками, а ми з нетерпінням слухали, поки не задрімали у запашному сіні під дубами. Дідусь вважав линя найкращою рибою з усіх. Він виловлював його з води голими руками, як китайський фокусник».

Як повідомляв MYNIZHYN, забруднення річок Сейм та Десна на Чернігівщині викликало серйозну екологічну катастрофу, яка зачепила не лише місцеві громади, але й річкову екосистему в цілому. Експерти WWF-Україна зафіксували масову загибель риби, зокрема червонокнижних осетрових видів, які опинилися на межі зникнення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: