Заборона російської мови у школі на перервах: якої думки ніжинці

11 жовтня у Верховній раді міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міносвіти підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах в українських школах. Журналісти MYNIZHYN запитали ніжинців, чи підтримують вони таку ініціативу чиновників. Результати опитування — далі у матеріалі.

11 жовтня у Верховній раді міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міносвіти підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах в українських школах.

Журналісти MYNIZHYN запитали ніжинців, чи підтримують вони таку ініціативу чиновників. Результати опитування — далі у матеріалі.

Слід зазначити, що міністр освіти зважає на те, що при ухваленні рішень для захисту української мови треба враховувати можливість рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу.

«Це, безумовно, в жодному разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що вона використовується як зброя, як передумова для агресії. Тому ми дбаємо про мови корінних народів, національних спільнот і, перш за все, про розвиток української мови», — наголосив міністр освіти й науки.

У разі ухвалення та набрання чинності цього закону, українським вчителям буде заборонено переходити на російську мову на території школи – на перервах, у їдальні, а також у приватному спілкуванні. Крім того, педагогічні працівники закладів освіти можуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватися українською мовою та робити зауваження дітям, які розмовляють російською.

*Законопроєкт №12086 про заборону спілкування російською мовою на території школи, зокрема й на перервах, зареєстрували у Верховній Раді 1 жовтня. Ініціаторка документа Наталія Піпа зазначила, що проєкт закону пропонує додати до Закону про освіту поняття "україномовного середовища", а також зобов’язати засновників, керівників і працівників закладів освіти створювати та підтримувати таке середовище.

Результати опитування ніжинців


Фото: Результати опитування на сторінці Facebook


Фото: Результати опитування в Telegram-каналі


Фото: Результати опитування в Instagram

Як бачимо з результатів, більшість підтримує законопроєкт.

Користувачі Facebook жваво долучилися до обговорення та нарікали на те, що треба все ж ретельно опрацювати майбутній закон. 

Євген Ткаченко: "А якщо дитина заговорить, то що робити? Штрафувати батьків…Це має бути продумане та поетапне реформування, а не диктаторсько-навʼязані суспільству закони… це колосальна робота, коли дитині з першого класу розповідають про українську культуру, українські устрої, звичаї, обряди… коли з дитинства плекати «вирощувати» патріотизм і тоді воно все буде працювати. На це потрібен не один рік. А якщо взяти видати закон і потім штрафувати всіх, наповнюючи бюджет, знаю серед викладачів є в побуті не україномовні … І серед дітей є діти, які спілкуються не державною…".

Дехто вважає подібну ініціативу чиновників "нацпопулізмом" та наголошує на концентрації сил на фронті.

— Vyacheslav Lozowy: "Черговий приклад дебільного нацпопулізму. Від цього Україна точно міцнішою не стане. Вбиває не мова, а зла людина. У нас переважна більшість інструкторів — російськомовні ССО-шники, які мають бойовий досвід і дехто поранення. Майстер-клас з так-меду у траншеях взагалі проводив росіянин зі Смоленська, який ненавидить фашистський режим Путлєра. Треба концентрувати ресурси на перемозі, а не розпорошувати їх на мовні срачі".

Тим часом школярі почали спілкуватися російською більше

На Чернігівщині, у порівнянні з минулим роком, зросла на 10% кількість старшокласників, які на перервах спілкуються російською мовою на рівні з українською або переважно російською. Тепер таких учнів 30%, — розповіла Суспільному начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

Водночас тих, хто використовує російську в онлайн-спілкуванні, серед старшокласників області стало менше на 4%. Такі результати показав моніторинг, проведений через опитування у квітні-травні 2024 року Державною службою якості освіти України у співпраці з Уповноваженим із захисту державної мови. В області до опитування долучились 102 вчителі, 228 учнів і учениць старше 14 років та 591 людина з-поміж батьків школярів.

Зі слів Тетяни Маханькової, такий моніторинг проводять другий рік поспіль.

"Його мета — виявити чинники, які впливають на мову спілкування учасників освітнього процесу в повсякденному житті, щоб розуміти, які ж заходи ми маємо вжити на рівні закладу освіти, громади та держави, аби державна мова превілювала у всіх сферах життя", — каже Тетяна Маханькова.

На думку більшості опитаних вчителів (58%), найбільш негативно впливає на звичку дітей спілкуватися не українською мовою — це мова спілкування вдома.

Самі ж учні зазначають, що дуже заважає суржик, на якому розмовляють оточуючі.

Водночас кількість вчителів, які послуговуються виключно українською мовою і під час уроків, і під час перерв, також, у порівнянні з минулим роком, зменшилась.

За спостереженнями учнів, це 79% проти торішніх 81% — якщо мова йде виключно про уроки, та 64% проти торішніх 72% — якщо говорити про спілкування на перервах.

Щодо батьків, які спілкується вдома виключно українською мовою, так само їх стало менше — на 3% у порівнянні з минулим роком. Разом з тим — на роботі вони навпаки стали більше послуговуватися українською — цей показник зріс на 4%. Також на 5% зросла кількість батьків, які спілкуються виключно українською мовою в соціальних мережах.

Ідею створення безкоштовних курсів, тренінгів та освітніх платформ для вдосконалення знань з української мови в області підтримують 87% учителів та 76% батьків.

Серед старшокласників мають бажання покращити свою українську 70% опитаних (це на 5% менше, ніж торік).

Раніше ми писали про те, чи стали люди у Ніжині більше говорити українською мовою, або частіше звертатися, приміром, до Ніжинського університету, аби скласти іспит на знання мови? Що взагалі говорять філологи про таке спірне питання, як мова має значення?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: