Чи можливо зекономити на комуналці – досліджуємо і пояснюємо

Від 2,5 тисяч до 3,5 тисяч гривень за даними Держкомстату витрачає в середньому українська родина на комунальні послуги щомісяця. Чи реально зекономити на комунальних послугах, і як це зробити – розбираємось далі разом з Ярославом Ячним, експертом з енергоефективності, розповідає pechera.info.

Від 2,5 тисяч до 3,5 тисяч гривень за даними Держкомстату витрачає в середньому українська родина на комунальні послуги щомісяця. Чи реально зекономити на комунальних послугах, і як це зробити – розбираємось далі разом з Ярославом Ячним, експертом з енергоефективності, розповідає pechera.info.

Не на всіх комунальних послугах можна зекономити  

Комунальні послуги діляться на такі, які мають фіксований тариф, та такі, де оплата залежить від споживання. Послуги з фіксованим тарифом – це, наприклад, квартплата, вивіз сміття. Для будинків, які обслуговуються жеками, тарифи встановлює орган місцевого самоврядування – виконком Чернігівської міської ради. На цих послугах не вдасться зекономити. Оплата за них залежить від площі помешкання та кількості людей, які зареєстровані в квартирі чи будинку. В ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) розмір тарифу визначають колегіально самі мешканці. 

Інформаційна довідка:В Чернігові планували підвищити тариф на квартплату з 1 серпня 2024 року. Керівники чернігівських жеків, які обслуговують будинки, говорять, що така необхідність виникла у зв’язку з потребою підготувати будинки до зими. Однак справа до розгляду цього питання так і не дійшла. І станом на зараз тариф на квартплату в одному з жеків – КП «Деснянське» - складає 3,86 грн. за кв. м.  

Оплата за інші комунальні послуги – як от за електроенергію, тепло та воду – залежить від того, скільки ви спожили.

«Фіксовані комунальні послуги становлять 20 % від загальної плати, а решта 80 % – послуги, оплату за які можна змінювати залежно від споживання, – говорить Ярослав Ячний. – Тобто, якщо родина не проживає в своїй квартирі, то 20 % їй все одно доведеться сплатити».     

Далі детально зупинимось на тому, як же  зекономити на послугах. І чи реально це взагалі?

Електроенергія

За словами Ярослава Ячного, для того, щоб зекономити на електроенергії, треба врахувати два моменти. Перший – контролювати енергоефективність електроприладів, а другий – розумно їх використовувати. «Можна мати світлодіодні лампи та електроприлади з малим використанням енергії, але якщо вони працюють даремно, то нічого зекономити не вдасться», – каже експерт. 

Перша порада – замінити лічильники на двохфазні. Це дозволить розділити споживання на два часові періоди – денний – з 7.00 до 23.00 та нічний – з 23.00 до 7.00. Якщо вдень електроенергія коштує для побутових споживачів 4,32 грн за кВт годину, то нічний тариф вдвічі дешевший – 2,16 грн за кВт годину. Як розповів Ярослав Ячний, встановлення такого лічильника може коштувати 5-5,5 тис грн. (До 4000 грн – сам лічильник, 1200-1500 – його встановлення). Маючи такий лічильник, ви можете перенести енергомісткі побутові завдання на ніч (наприклад, прання, нагрів води у бойлері, заряджання пристроїв, тощо) і будете платити за це вдвічі менше. Експерт говорить, що використання такого лічильника дозволить заощадити до 300 гривень на місяць.

Інформаційна довідка:Для тих, хто нагріває свою оселю за допомогою електроенергії (електричний котел, тепла підлога тощо), в опалювальний період (з 1 жовтня по 30 квітня) тариф на електроенергію за умов споживання до 2000 кВт∙год на місяць становить 2,64 грн за кВт∙год, а понад 2000 кВт∙год — 4,32 грн за кВт∙год. 

Друга порада – ефективно використовувати електроприлади. «Наприклад, якщо ви нагріваєте воду електрочайником, щоб заварити дві чашки чаю, то і наливайте води на дві чашки», – каже Ярослав Ячний. А от пральну та посудомийні машини він радить завантажувати максимально: «Кількість води та електроенергії на один цикл роботи однакова, хоч в пралці лежать дві футболки, хоч вона повністю завантажена». До ефективного використання електроприладів належить і звичка вимикати їх в режимі очікування. Непрацююча посудомийка, телевізор, пральна машина, якщо на ній горять індикаторні лампи, теж споживають електроенергію. Якщо вимикати електроприлади, то можна зекономити до 20% електроенергії.

Окремої уваги заслуговують бойлери. Як помітив Ярослав Ячний, після підняття плати за електроенергію – а це сталося 1 червня 2024 року – нагрівати воду бойлером стало вдвічі дорожче, ніж користуватися центральним постачанням гарячої води. З його слів, для нагріву одного кубометра води бойлером буде використано електроенергії приблизно на 200 грн, а стільки ж централізованої гарячої води буде коштувати близько 100 гривень. Тож експерт каже, що зараз економічно вигідно використовувати централізовану гарчу воду, аніж гріти її бойлером.     

Також Ярослав Ячний нагадав про заміну ламп – з ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи. Сподіваємось, ви це зробили. Але раптом ні, то замінити можна через Державну програму заміни ламп у відділеннях Укрпошти. Програма почалась в січні 2023 року і продовжується цього року.  

«Енергоефективність полягає в тому, щоб використовувати енергії стільки, скільки її потрібно», – підсумував Ячний.   

Теплопостачання

Говорячи про те, як зекономити на теплі, варто розрізняти централізоване теплопостачання та індивідуальне.

Звісно, більше можливостей для економії при індивідуальному опаленні. Можна самостійно вибирати вид нагріву (це буде газовий котел чи електричний) та температурний режим. Також можна тимчасово вимикати опалення, коли вас немає вдома, або в сонячну погоду – тоді оселя може нагріватися від сонячних променів.

Як розповів Ярослав Ячний, в квартирах з індивідуальним опаленням в більшості випадків встановлюють газові котли. За новими стандартами, потужність такого котла має бути з розрахунку 1 кВт на 10 кв. м. Наприклад, для обігріву квартири в 50-60 кв. м потужність котла може бути до 8 кВт. Середня вартість такого котла – 15 тис. грн. Приблизно стільки буде коштувати і його встановлення. Важливий момент – обов’язково треба погодити встановлення котла з газовою компанією. В Чернігові це АТ «Чернігівгаз».

Таке ж співвідношення потужності котла до площі приміщення застосовується і до електричних котлів. Коштує електричний котел від 10 до 15 тис. грн. Це середній діапазон цін. Звісно, є і дорожчі котли – вартість залежить від виробника і характеристик котла. За встановлення електричного котла також доведеться заплатити майже його вартість.  

В приватних будинках окрім цих двох видів котлів можна встановлювати і твердопаливні котли. Паливом для них можуть бути дрова, пелети (паливні гранули з відходів деревини), торфобрикети. Твердопаливні котли коштують майже вдвічі дорожче – середня ціна близько 25 тис. грн. Приблизно стільки буде коштувати і встановлення.       

Окремо Ярослав Ячний зупинився на тому, чи  можна встановити індивідуальне опалення в багатоквартирних будинках типу «хрущовки» або дев’ятиповерхові будинки, збудовані ще в радянські часи. Такі будинки будувались під централізоване опалення і мають вертикальну розводку – тобто труба подачі тепла іде через весь стояк. «Встановити індивідуальне опалення в таких будинках можна, - говорить експерт. – Але це потребує неабияких зусиль – треба робити окремий проект, потім погодити його в багатьох  інстанціях та з сусідами». Однак, перехід на автономне опалення не звільнить вас повністю від оплати за тепло. В складову тарифу за тепло входить окрім кількості спожитого тепла ще і послуги з обслуговування тепломереж в будинку, опалення приміщень загального користування (сходи, коридори). І за це доведеться платити.          

Щоб зекономити на теплі в таких будинках, експерт радить встановити лічильник на тепло. Він встановлюється або один на під’їзд, або один на весь дім. Спожита кількість тепла ділиться на всі квартири залежно від їх площі. Також зекономити на теплі можна, якщо регулювати подачу тепла в будинок. Робити це має спеціально навчена людина, яка може прикривати вентиль подачі тепла в будинок, наприклад, залежно від температури на вулиці. Цей процес має бути узгоджений з усіма власниками квартир.

Платити менше за тепло вдається, якщо ефективно використовувати не тільки прилад, яким генерується тепло, а і саму теплову енергію. Тож далі поговоримо про ефективне використання – тобто збереження тепла.      

Обов’язково треба приділити увагу утепленню приміщення. Йдеться не тільки про утеплення стін, а і про утеплення підлоги, стелі. Також допоможе зберегти тепло і заміна вікон. Якщо вже заговорили про вікна, то зберегти тепло дозволить і така проста річ, як закривати вікна на ніч шторами. Це зменшить надходження холодного повітря до кімнати.

Ще один простий спосіб збереження тепла без додаткових витрат – часу від час витирати пил з радіаторів. Пил та бруд на них погіршує тепловіддачу. Також варто поставити за ними тепловідбивні панелі, тоді батарея буде гріти саму кімнату, а не стіну за нею.

Водопостачання

Сподіваємось, лічильники на воду у вас вже стоять, бо це чи не найперший крок, як зменшити суму в платіжках за воду.

Також треба слідкувати за ефективністю пристроїв, з якими пов’язане водопостачання. Йдеться про справність і чистоту душових лійок. За словами Ярослав Ячного, забруднена лійка споживатиме води на 30 % більше, ніж чиста. Вполовину менше води витрачатиметься, якщо використовувати аератори для змішувачів. Це такі спеціальні насадки, які змішують воду з повітрям, при цьому не зменшують її тиск. Треба слідкувати і за їх чистотою. Ще експерт радить постійно перевіряти чи справний зливний бачок в туалеті. Контролюйте і справність труб. Бо навіть невеликі протікання можуть призвести до великих витрат води.

І не забувайте про прості звички – закривати кран під час чищення зубів та приймати душ замість ванни.

Газопостачання

Якщо у вашій оселі є газ, то контролювати його споживання також допоможуть лічильники. Тоді ви будете платити не за норму на людину, а за спожитий газ. І регулярна перевірка та ремонт котлів та газових колонок (для нагріву води) також дозволить використовувати газ ефективно.

Оскільки газ в домогосподарстві використовується переважно для приготування їжі на плиті або в духовці, то особливих можливостей заощадити на його використанні немає. Адже складно уявити, що хтось спеціально залишає газ горіти на плиті, коли їжа вже приготовлена або розігріта.

Інтернет та зв’язок

Для того, щоб зменшити витрати на ці послуги, треба регулярно переглядати тарифи провайдерів – можливо з’явились вигідніші пропозиції у провайдерів і нові пакети у оператора мобільного зв’язку. 

Висновки

Виходить, щоб зекономити на комунальних, треба проаналізувати, який вид енергії виходить дешевшим на даний момент. Підтвердженням тому є вдвічі дешевша зараз гаряча вода центрального водопостачання, аніж нагріта в бойлері. Та і закип’ятити воду на газу зараз дешевше, аніж в електрочайнику.

Встановлені в квартирі або будинку лічильники також допоможуть вам контролювати, як ви споживаєте ресурси – воду, газ, електроенергію, тепло.

До економії також призведе і помірне споживання ресурсів. Адже вода, яка тече з крану, поки ви чистите зуби, або не вимкнене світло в коридорі – все це абсолютно реальні гривні, які зникають з наших гаманців.

Авторка: Ірина Мельник

Фото: Апостроф

Як повідомляв MYNIZHYN, ми підготували коментарі фахівців та різні дієві поради, щодо утеплення свого помешкання. У даному матеріалі як сучасні методи, так і народні з глибокої давнини.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: