Завантаження ...
banner
banner

Мешканці Прилуцької влаштували мітинг проти безладного відключення енергії

Мешканцям на Прилуцькій нарешті набридло, що їм постійно вимикають світло. І не те щоб постійно, а протягом доби кілька разів.Спочатку це просто дратувало, а потім терпець урвався.

Мешканцям на Прилуцькій нарешті набридло, що їм постійно вимикають світло. І не те щоб постійно, а протягом доби кілька разів. Спочатку це просто дратувало, а потім терпець урвався. О 15 годині, 10 грудня, близько двох сотен мешканців мікрорайону вже скандували гасла гніву під дверима ніжинського РЕМу.

 
Спочатку ініціативну групу запустили для спілкування до приміщення. Але згодом зайшли всі.
 
Мешканці у нестримній формі виказували свій гнів на керівництво Електромереж. Їм в першу чергу треба було дізнатися, чому мікрорайон Прилуцької страждає від відключень енергії найбільше. Чому експерименти з економії енергії проводять саме на них?

Форс-мажорні обставини в країні, якими одразу виправдалися ремівці до уваги люди не взяли, бо сказали, що форс-мажор діє на всіх людей в країні, а не тільки на їх мікрорайон. Десять днів РЕМ вимикає одній ті ж будинки, навіть не намагаючись якось змінити графік.

 
Економію електрики здійснюють за рахунок одних людей, в тойчас як більшість будинків і приватний сектор взагалі не вимикається. Згадали мешканці також і про вуличне освітлення, яке в деяких місцях може взагалі, горіти цілодобово. Мабуть теж, з метою економії.
 
“Якщо ми звідси не вийдемо і справа не буде вирішена... ми не прийшли почути ваші пояснення, ми прийшли вирішити справу. Ми розуміємо ситуацію в країні, ми розуміємо і інше: кому війна, а кому мать родная. Якщо справа не буде вирішена, ми збираємось, чоловіки в нас бойові, жінки теж, ми перекриваємо трасу і от тоді з вас шапочки полетять”.
 
Начальник Ніжинського Району електричних мереж Анатолій Бугерчук боязко дає пояснення, що вирішити це питання не в його компетенції, бо не він дає команду на відключення. Всі відключення є аварійними. При падінні частоти струму нижче 50 Герц спрацьовує автоматика і вимкнутись може цілий регіон. Тому у ремівців є п’ять хвилин на опускання рубильників.
 
Ще раніше, міською владою був затверджений план аварійного відключення енергії, точніше перелік підстанцій, які не живлять стратегічні об'єкти. Згідно цього переліку і відбувається відключення. Якщо у якійсь гілці живлення є стратегічний об’єкт, цю гілку не виключають зовсім.
 
До стратегічних об’єктів належать водоканал, лікарні, пологовий будинок, котельні з ризиком розмороження системи опалення.
 
Пропозицію від народу, вимикати в стратегічних гілках окремі будинки, начальник РЕМу відхилив, сказав що це неможливо, бо в них немає стільки працівників. Робота, здавалось, і низькокваліфікована, хіба важко вимкнути рубильник, можна б було на час відключень набрати людей на біржі. Але все одно, для виконання такої нехитрої маніпуляції потрібен допуск до робіт.
 
Окрім самого відключення, людей дуже обурює факт відсутності графіку відключень. По-перше, їм би було набагато зручніше, якби вони знали, коли світло вимкнуть і приготувались до цього заздалегідь. А так світло вимикають коли завгодно, по скільки завгодно разів — скаржаться мешканці.
 
По-друге, сама стратегія відключення на стільки недолуга, що вочевидь стає зрозумілим — про людей тут ніхто не думав. Наприклад, коли нарешті вмикається світло, то вимикається в іншому і виходить так, що люди спочатку дві години сидять без світла, потім дві години без води, тому, що в іншому місці вимкнувся насос, потім дві години без кабельного телебачення, і потім знову вимикають світло.
 
За десять днів таких циклічних неприємностей у людей вимкнувся терпець.
 
До обурених мешканців приїхав міський голова Анатолій Лінник. Він сказав, що щойно приїхав з Чернігова, де розказали, що аварійні відключення відбуваються із-за того, що значну долю в постачанні енергії відіграють саме ТЕЦ. Запасів вугілля залишилося на пару днів. Бо вугілля зараз контролюють бойовики ДНР-ЛНР.
 
Народ швидко перебив міського голову, люди сказали що постачання вугілля на ТЕЦ - то клопіт Прем’єр-міністра. Вони розуміють, що в країні війна, і з розумінням будуть ставитись до вимушених відключень світла. Але людей ображає одне - чому вимикають лише їх.
 
Протестувальники вимагають від міської влади розробити інший графік, де запропонували економити на всіх ніжинцях, а не на обраних.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: