Завантаження ...
banner
banner

Ніжинців продовжують обманювати інтернет-шахраї

Незважаючи на всі попередження та роз’яснення правоохоронців, до Ніжинського відділу поліції продовжують надходити звернення від громадян, які перерахували гроші телефонним шахраям.


Незважаючи на всі попередження та роз’яснення правоохоронців, до Ніжинського відділу поліції продовжують надходити звернення від громадян, які перерахували гроші телефонним шахраям.  Більшість потерпілих  – це ті, хто здійснив передплату за куплений в інтернеті товар та, звичайно ж,  його не отримав.

Тож, застерігаємо та радимо ніжинцям бути уважними та обережними при купівлі товарів через мережу Інтернет і нагадуємо найпоширеніші схеми шахраїв на безкоштовних сайтах оголошень.
 
  • Занижена вартість товару та передплата наперед. Шахрай на сайтах з оголошеннями виставляє на продаж, наприклад, дорогу дитячу коляску за дуже привабливою ціною. Громадяни одразу реагують та замовляють товар. Але «продавець» пропонує спочатку перерахувати кошти, після чого обіцяє відправити товар. Як тільки громадянин перерахував гроші, ніякого товару він, звісно, не отримує. У таких випадках ні в якому разі не перераховуйте наперед свої кошти незнайомцю. Запропонуйте йому розрахуватися після отримання та перевірки отриманого товару. Якщо це шахрай, він одразу перестане спілкуватися з вами, бо зрозуміє, що на вас нічого не заробить.
  • Оголошення про продаж або купівлю товару. Наприклад, ви надали оголошення про продаж свого товару в мережу “Інтернет”. Вам телефонують та погоджуються з зазначеною ціною. Для перерахунку пропонують швидкий спосіб – перекинути гроші на банківську картку. Вам повідомляють, що зараз перекажуть кошти. А за якийсь час передзвонюють та кажуть, що щось не виходить, мабуть треба підтвердити, що на картці є гроші й вона платіжна. Далі в телефонному режимі потерпілого “підводять” до банкомату або ж терміналу і надиктовують комбінацію для грошового переказу, яку власними руками набирає клієнт. Далі приходить SMS з кодом підтвердження, який  чекає шахрай. Ви говорите цей код, і все – грошей на вашій картці більше немає. 
 
Запам’ятайте, щоб не стати жертвою шахраїв необхідно насамперед проявляти пильність та квапливість перед здійсненням інтернет-покупок. І головне - ніколи не пересилайте «завдаток» або «гроші на перед»; не надавайте номер рахунку своєї грошової (кредитної) карти; нікому не повідомляйте пароль, який дозволяє розпоряджатися коштами, наприклад, Інтернет-банку або електронного гаманця.
 
Розкажіть про заходи перестороги свої рідним, друзям та знайомим. Це допоможе вберегти мешканців міста Ніжина та району від неприємностей та завадить шахраям продовжувати свою злочинну діяльність. 
 
Якщо Вас все ж таки ошукали, звертайтеся до Ніжинського відділу поліції або телефонуйте за номером 102. 

Ніжинський відділ поліції ГУНП в Чернігівській області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: