Завантаження ...
banner
banner

Міська рада затвердила нові ставки податку на землю

Панорама.
На продовженні чергової сесії міської ради затверджено поправки до минулорічного рішення "Про затвердження місцевих податків" і встановлено нові ставки земельного податку.

← →


У вівторок 26 січня нарешті завершилося чергове засідання міської ради, яке почалося у минулий четвер, 21-го січня. Нагадаємо, тоді депутати прийняли за основу проект міського бюджету.  А от коли справа дійшла до ставок податків на землю – після нарад всередині фракцій їх розгляд вирішили відкласти. І ось тепер черга дійшла і до них. Цього разу сесію вів секретар Валерій Салогуб, міський голова Анатолій Лінник - на лікарняному.

Загалом ставки податку для житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб встановлюються в таких розмірах:
Для квартир загальною площею до 90 кв. метрів та житлових будинків площею до 180 кв. метрів встановлено ставку 0,5% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр. Якщо ж площа квартир перевищує 90 кв. метрів, а житлових будинків 180 – ставка  складає 1%.

Ставку податку на нерухомість, що перебуває у власності співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів скасували взагалі – 0%. Сюди входять сходові клітини, коридори тощо.

Для готелів, мотелів, кемпінгів, туристичних баз, таборів відпочинку ставка податку встановлена у розмірі 0,2 %; для ресторанів, барів, кафе та закусочних – 1,25 %; для будівель фінансового обслуговування, адміністративно-побутових будівель, допоміжних приміщень промислових підприємств, які здаються в оренду (сюди також додали ломбарди та АЗС, а також, після суперечок і обговорень – аптеки) - 2 %; для торговельних центрів, універмагів, магазинів, критих ринків – 1 %; для станцій технічного обслуговування автомобілів (СТО), їдалень, складів, будівель побутового обслуговування – 0,5%; для гаражів та критих автостоянок – 0,2 %; для казино та ігорних залів (їх офіційно не існує, але плани в уряду про їх відновлення є) – 3%.

Господарські присадибні будівлі, допоміжні приміщення, в тому числі сараї, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні та трансформаторні підстанції від сплати податку звільняються. 

Для інших будівель, які не увійшли до жодного з пунктів, ставка податку встановлена у розмірі 0,75 %.

«У центрі міста стоять порожні будівлі підприємств. Якщо не будемо примушувати власників або працювати, або продавати їх, вони так і стоятимуть порожніми» - Михайло Булигін, «Самопоміч».

Суперечки у депутатів виникли щодо оподаткування адміністративних, побутових та інших приміщень промислових підприємств, які не використовуються і не здаються в оренду. За них власники раніше не платили і тому пропозиція встановити нульову ставку була і цього разу. Але проти цього виступили «Самопоміч», УКРОП та «Свобода». Їхню позиція була досить проста – у центрі міста знаходяться порожні будівлі підприємств, їхні власники мають або ж платити за них і використовувати для отримання прибутку, або ж продати тим, кому вони потрібні. Відразу ж згадали і про судову справу, в ході якої «Механічний завод» намагається відібрати у міста Школу мистецтв!

Голосування почалося все ж з нульової ставки, але підтримали це рішення лише 16 депутатів з потрібних 19 (всього 36, присутніми були 28). Ставку в 0,1 % підтримали всього 4 голосами. Після цього «Самопоміч» попросила перерву і запросила на нараду голів фракцій. Через 10 хвилин рішення про встановлення ставки податку в 0,2 % було підтримане всіма депутатами одноголосно.



Ще одним спірним пунктом для депутатів стало питання встановлення податку на землю для державних установ, військових частин, міністерства з надзвичайних ситуацій, поліції, прокуратури, СБУ тощо. До цього часу вони від його сплати звільнялися, але в новому податковому кодексі цей пункт виключений. Знову ж таки «Самопоміч», УКРОП та «Свобода» запропонувати скасувати відповідний пункт і в відносно місцевих податків і мати можливість міській раді самостійно вирішувати кому встановлювати пільги і в якому розмірі. Їх головний аргумент – держава перекладає на місцеві бюджети всі видатки (показовим у цьому випадку є необхідність фінансувати з місцевих бюджетів профтехучилища – 15,2 млн. гривень на рік), а сама відмовляється сплачувати податки за своє майно. Анатолій Сліпак, депутат від партії «Свобода», наголосив на тому, що потрібно ввести хоча б мінімальні ставки податку для того, щоб держава перекладаючи фінансові зобов’язання на місцеві бюджети, зі свого боку бачила і власні зобов’язання по утриманню свого ж майна.

«Є проблема загальнодержавна про яку треба говорити для того, щоб пішов відповідний сигнал», - зауважив депутат

Противники цього, а ними виступали Іван Коробка від «Солідарності» та Юрій Хоменко з «Батьківщини», перш за все заявили про недоцільність таких дій – держава ніколи не платила і платити не буде. Введення податкових ставок призведе лише до виникнення заборгованості, яку ніхто гасити не буде, а судові справи з ними – це лише втрата часу і грошей на ті ж суди. Крім того, у бюджетах державних установ гроші на сплату місцевих податків взагалі не передбачені, більше того, вистачає тих грошей які є лише на 8-9 місяців.

Голосування про вилучення пункту про пільги державним установами ні до чого не привело – жодне з голосувань не набрало потрібної кількості голосів. А відтак продовжує діяти існуюче положення про звільнення їх від податків.

Це рішення знову дало про себе знати при остаточному голосуванні за зміни ставок місцевих податків. Без тих же «Самопомочі», УКРОПу та «Свободи» необхідної кількості голосів рішення не набрало. Питання про зміну податків взагалі повисло в повітрі. Виправив ситуацію Сергій Олексійович Осадчий, який запропонував цього разу поступитися і проголосувати за зміни повторно, а в проекті на наступний 2017 рік, який має бути затверджений до 1 липня, внести запропоновані зміни. Крім того депутати вирішили надіслати до Верховної Ради, Президента і Кабінету Міністрів листи, у яких пояснити, що місцеві ради у випадку перекладення на них фінансових зобов’язань, будуть змушені вводити місцеві податки відносно державних же установ.

«Опозиційні» партії («Самопоміч», УКРОП та «Свобода»), зважаючи на те, що ставки податків потрібно змінювати для фінансування тих профтехучилищ, погодились на поступки і при повторному голосуванні проект був прийнятий одноголосно.

Варто зазначити, що від сплати податку на землю звільняються інваліди першої та другої групи на один об’єкт житлової нерухомості, а також учасники АТО, члени сімей учасників АТО (при наявності підтверджуючих документів, передбачених законодавством) за період перебування в зоні проведення АТО.

Ціна питання:
ставки податку на землю встановлюються у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за 1 кв. метр від бази оподаткування і сплачуються один раз на рік. На сьогоднішній день мінімальна заробітна плата складає 1378 гривень. Тобто, 1% складає 13,85 гривні за 1 кв. метр. Власник магазину площею 100 квадратних метрів, за таких умов, сплатить до місцевого бюджету земельний податок у розмірі 1385 гривень. 

 










 

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: