Завантаження ...
banner
banner

У вас грип - негайно звертайтесь до лікаря!

Поради лікаря.
Лікар-терапевт вузлової поліклініки станції "Ніжин" Ярмак Надія Андріївна про поширення вірусу грипу та профілактику його захворювання.



По Україні в тому числі і по м. Ніжину з січня 2016 р. зареєстровано різке підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип, про що свідчать офіційні дані. 

Наприклад, за період з 15.01 по 21.01 2016 року за інформацією лікувально-профілактичних закладів м. Ніжина захворіло 568 осіб. В вузлову поліклініку станції Ніжин за той же період звернулось 58 осіб, а вже з 22.01 по 28.01. 2016р. в залізничній поліклініці зареєстровано 69 випадків.
 
До терапевта з медичною допомогою звертаються хворі залізничники та члени їх сімей з проявами грипу аналогічними в епідсезон 2009-2010 року, коли був встановлений вірус грипу типу А H1N1 (свинячий грип). Як і тоді хворі скаржаться на швидкий розвиток захворювання ( впродовж декількох годин), що супроводжується підвищенням температури тіла до 38-39,5, вираженим головним болем, болем в м’язах всього тіла (відчуття «ломоти»), кашлем дуже інтенсивним, часто хворобливим. 
 
Вірус грипу передається від хворої людини до здорової через вдихання (втирання) крапель слизу інфікованого вірусом, що виділяється при кашлі.
 
Чим небезпечний грип? Розвитком ускладнень, що можуть розвиватись, насамперед, у хворих, які вже мають хронічні захворювання легень, ішемічну хворобу серця, чи цукровий діабет. На разі грип небезпечний швидким ураженням легеневої тканини – запаленням легень, часто двохстороннім, що потребує інтенсивного лікування в стаціонарних умовах.
 
В лікуванні ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) та грипу використовуються медичні препарати для симптоматичного лікування і жарознижуючі, протикашльові, судинно-звужуючі (спрей, чи каплі в ніс). імуномудулюючі, які є в широкому асортименті в аптечних закладах.
 
Із доведених ВООЗ противірусних єдиний препарат, що є в Україні – Таміфлю.
 
Однак, в кожному випадку тільки лікар повинен призначати об’єм лікування згідно стану хворого, наявності супутніх захворювань та з урахуванням протипоказань та побічної дії ліків, при необхідності скеровує хворого на госпіталізацію чи обстеження. 
 
Щодо профілактики грипу та ГРВІ, нагадаю ще раз, дотримуйтесь таких рекомендацій відомих всім:
  • уникайте контактів з хворими на застуду; 
  • по можливості обмежте відвідування місць скупчення людей (одягайте маску); 
  • ретельно мийте руки з милом; 
  • не торкайтесь очей, носа, рота немитими руками.
При появі перших ознак захворювання хворого потрібно ізолювати в окрему кімнату, де необхідно проводити вологе прибирання і провітрювання. Насамперед треба викликати лікаря, який після огляду призначить лікування. Обов’язково дотримуйтесь рекомендацій в лікуванні і при потребі знову звертайтесь до лікаря, якщо стан хворого не поліпшується.
 
З побажанням здоров’я і миру лікар-терапевт
вузлової поліклініки станції Ніжин
Ярмак Надія Андріївна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: