Завантаження ...
banner
banner

«Похорони» профтехосвіти відміняються

Директор Ніжинського професійного аграрного ліцею Микола Лосина про прийняте Верховною Радою рішення про фінансування професійно-технічної освіти

ніжинський професійний аграрний ліцей, ніжин аграрний ліцей


На публікацію «Професійно-технічні училища на межі закриття» від 3 лютого трудовий колектив “Ніжинського професійного аграрного ліцею» повідомляє, що Верховна Рада 4 лютого внесла зміни до фінансування професійно-технічної освіти.

За Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти" проголосували 305 народних депутатів. Цей закон передбачає оплату послуг із підготовки кваліфікованих робітників на умовах державного або регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах. Зокрема, ним визначається, що видатки на професійно-технічну освіту в ліцеї будуть здійснюватися з трьох джерел: з обласного бюджету, освітньої субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів.
 
Парламент також урегулював питання фінансового забезпечення професійно-технічної освіти в 2016 році. Внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" підтримали 297 народних депутатів.
 
Необхідність цих змін пов`язана з тим, що після ухвалення Держбюджету на 2016 рік фінансування закладів професійно-технічної освіти в містах обласного значення було перекладено на відповідні місцеві бюджети. Проте вже перший місяць року засвідчив, що у більшості міст обласного значення відсутні необхідні ресурси на фінансування таких закладів.
 
Колектив ліцею щиро вдячний депутатському корпусу м. Ніжина за підтримку в скрутний час, ми вірили, що все стане на свої місця, адже передача закладів профтехосвіти на рівень міст обласного значення порушує принцип субсидіарності, обмежує право на доступність професійно-технічної освіти особам, які приїхали на навчання з інших сіл і міст та позбавляє їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей.
 
Особливу подяку висловлюємо народному депутату України - Кодолі Олександру Михайловичу, який особисто опікувався проблемами професійно-технічної освіти області і в першу чергу, проблемами ліцею.
 
Звертаюсь до колег, учнів, батьків: все стабілізувалося, проблеми позаду.
 
За ліцеєм збережено в повному обсязі обсяг державного замовлення на 2016 рік, з прийняттям змін до Бюджетного кодексу ліцей зможе конкурувати з загальноосвітніми школами на право здійснення загальноосвітньої діяльності одночасно з наданням робітничої професії.
 
Все буде добре!
 
Директор ДНЗ «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області»
Лосина М.П.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: