Завантаження ...
banner
banner

У Талалаївці вшанували память Героя Небесної Сотні

19 лютого відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки Вікторові Орленку, яка розміщена на фасаді Талалаївської школи, в якій навчався майбутній герой.


Відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2015 р. 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» щорічно 20 лютого в Україні відзначається день Героїв Небесної Сотні. Це зроблено на підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги, самовідданості, сили духу, стійкості Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Коли в нашій країні розпочалася Революція Гідності, піднялися на захист майбутнього і десятки наших земляків з різних куточків Ніжинщини, які власними тілами захищали не лише Майдан, вони боронили Україну.

Серед них був і уродженець села Талалаївка Віктор Орленко, який разом із сином у перших рядах пішов на Майдан. Патріот, громадянин, загартований афганською війною Віктор не зміг і цього разу залишитись осторонь, адже саме зараз і саме там вирішувалась доля країни. 18 лютого 2014 року під час силової «зачистки Майдану» чоловіка було важко поранено. Більше року йшла боротьба за його життя. Та, на жаль, 3 червня 2015 року Віктор Миколайович полишив світ живих і приєднався до Небесної Сотні.
 
19 лютого відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки Вікторові Орленку, яка розміщена на фасаді Талалаївської школи, в якій навчався майбутній герой.


- Сьогодні я маю честь стояти поруч з дітьми одного з Героїв Небесної Сотні, нашого земляка Віктора Орленка,- розпочав свій виступ голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин. 

- Впевнений ви пишаєтесь своїм батьком і ніколи не забудете і не зрадите тих ідеалів, за які боровся і загинув Віктор Миколайович. Тримайтеся. Ви гідне продовження свого батька. Всі ми хотіли б жити в щасливій, багатій, мирній країні. Впевнений, що ми обов’язково цього досягнемо. Але ми не маємо права забути про героїв, які дали нам можливість розбудовувати самостійну квітучу державу віддавши найголовніше – своє життя. На жаль з життя ідуть найкращі, але наша підтримка необхідна їх рідним, які залишаються без батька, чоловіка, товариша. Я запевняю вас, що органи виконавчої влади в межах своїх повноважень завжди будуть надавати необхідну підтримку родинам загиблих борців за незалежність України, - наголосив Вячеслав Анатолійович.
 
Беззаперечно важко усвідомити, що в XXI сторіччі наш народ вкотре змушений відстоювати своє право на самостійність і незалежність власного вибору. Тому виступи директора Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст. Петра Козарчука, Талалаївського сільського голови Володимира Хоменка, заступника голови районної ради Наталії Березки, голови Ніжинської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), радника голови РДА з питань захисту прав учасників бойових дій Сергія Ступка, були короткими і стриманими. Та найважче цього дня звичайно ж родині Віктора Орленка: дружині та двом дітям Олександру та Світлані.


Право відкрити меморіальну дошку на честь Героя було надано голові райдержадміністрації Вячеславу Івашину, голові Ніжинської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів), раднику голови РДА з питань захисту прав учасників бойових дій Сергію Ступаку та синові Віктора Орленка – Олександру.

По темі: Порошенко присвоїв посмертно звання Герой України майданівцю з Ніжинщини Віктору Орленку

Протоієрей церкви Святої Параскеви отець Олексій Крисько відбув молебінь та здійснив освячення меморіальної дошки.
Учасники зібрання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання, поклали квіти до меморіальної дошки та могили Віктора Орленка на місцевому кладовищі. На їх честь прозвучав військовий салют.
 
Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: