Завантаження ...
banner
banner

Розпочався місячник здачі зброї

З 1 по 31 березня в Чернігівській області, як і по всій Україні, проходить місячник добровільної здачі зброї. За цей час власники нелегальних арсеналів мають можливість здати зброю та боєприпаси, щоб в подальшому уникнути адміністративної та кримінальної відповідальності.

Місячник здачі зброї


З 1 по 31 березня в Чернігівській області, як і по всій Україні, проходить місячник добровільної здачі зброї. 

За цей час власники нелегальних арсеналів мають можливість здати зброю та боєприпаси, щоб в подальшому  уникнути адміністративної та кримінальної  відповідальності.
 
 Для тих, хто з якихось причин не бажає розлучатися з незаконною вогнепальною або холодною зброєю, закон передбачає суворе покарання. Так, стаття 263 Кримінального кодексу України «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами» передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. 
Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність. Ст. 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що за «Придбання, зберігання, передачу іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ» - тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення - штраф від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів та ін). Згідно ч.2 ст. 263 Кримінального кодексу передбачений «штраф до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

Нагадуємо, що мисливські гладкоствольні рушниці, газові пістолети, які раніше не були зареєстровані в органах внутрішніх справ, після перевірки (якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину), можна зареєструвати і в подальшому володіти та користуватись нею.

Тож усіх громадян, які мають незареєстровану вогнепальну чи холодну зброю, боєприпаси та вибухівку, а також громадян, які знайшли зброю або боєприпаси часів Другої Світової війни, просимо звертатися до поліцейських дозвільної системи Ніжинського відділу поліції, з метою її подальшої реєстрації або здачі.
Наша адреса: м. Ніжин, вулиця Московська 22.

 Ніжинський ВП ГУНП в Чернігівській області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: